Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Auditoriai kaltina buvusią J.Tymošenko vyriausybę iššvaisčius beveik pusę milijardo dolerių

Buvusios Ukrainos premjerės Julijos Tymošenko vyriausybė panaudojo ne pagal paskirtį beveik pusę milijardo JAV dolerių, rodo ketvirtadienį paviešinti audito, kurį atliko trys amerikiečių kompanijos, duomenys.
Julija Tymošenko
Julija Tymošenko / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šias tris kompanijas pasamdė dabartinio valstybės vadovo Viktoro Janukovyčiaus vyriausybė.

J.Tymošenko buvo viena iš 2004 metų Oranžinės revoliucijos, privertusios teismus anuliuoti balsų klastojimo suterštą Viktoro Janukovyčiaus pergalę prezidento rinkimuose, lyderių.

Tačiau V.Janukovyčius sulaukė savo triumfo valandos – vasarį jis laimėjo valstybės vadovo rinkimus, o pergalę iškovoti jam padėjo visuomenės nepasitenkinimas ekonomikos problemomis ir įnirtingos vidaus rietenos „oranžinių“ stovykloje.

Auditoriai tvirtina, kad J.Tymošenko vyriausybė sukčiavo ir naudojo „klasikinius tarptautinius pinigų plovimo mechanizmus“ pirkdama cukrų, vakcinas, importuodama prabangius užsieninius automobilius ir netgi parduodama kitoms šalims vadinamuosius anglies dvideginio kreditus“.

J.Tymošenko vyriausiasis patarėjas atmetė kompanijų „Trout Cacheris PLLC“, „Akin Gump Strauss Hauer&Feld LLP“ bei „Kroll Inc.“ auditą, pavadinęs jį politiškai motyvuotu ir nekompetetingai atliktu.

Julija Tymošenko buvo viena iš 2004 metų Oranžinės revoliucijos, privertusios teismus anuliuoti balsų klastojimo suterštą Viktoro Janukovyčiaus pergalę prezidento rinkimuose, lyderių.„Smerkiame šias išvadas, – sakė agentūrai AP sakė Hryhorijus Nemyria. – Jos akivaizdžiai politiškai motyvuotos.“

Auditoriai, vertinę finansinę veiklą nuo 2008-ųjų iki šių metų pradžios, savo išvadose teigia, kad buvusi vyriausybė išleido 140 mln. JAV dolerių įsigyti vokiškus minivenus, kuriuos medicininiais tikslais esą turėjo naudoti sveikatos apsaugos ministerija, tačiau vėliau jie važinėjo apklijuoti J.Tymošenko rinkimų kampanijos reklama.

Taip pat nustatyta, kad buvusi vyriausybė panaudojo ne pagal paskirtį apie 280 mln. dolerių. Šie pinigai buvo gauti pagal Kioto protokolą pardavus anglies dvideginio kreditus ir turėjo būti panaudoti įgyvendinti aplinkos apsaugos projektus, tačiau buvo pervesti į Pensijų fondą, kuriam dėl didelės recesijos smarkiai stigo lėšų.

Be to, trys kompanijos tvirtina, kad J.Tymošenko vyriausybė iššvaistė 24 mln. dolerių – šios lėšos esą buvo skirtos įsigyti cukraus, kuris taip ir nepasiekė Ukrainos, taip pat ne pagal paskirtį panaudojo 44 mln. dolerių importuojant vakciną ir medicininę įrangą.

Aukštas Ukrainos vyriausybės pareigūnas, pageidavęs neskelbti savo pavardės, sakė, kad auditas valstybės biudžetui atsiėjo 2 mln. JAV dolerių. Pasak jo, vyriausybė ketina per teismus atgauti tariamai iššvaistytas lėšas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius