-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ir Izraelis galimai yra įsitraukę į slaptą karą su Iranu

Daugelis buvusių JAV žvalgybos pareigūnų ir Irano ekspertų mano, jog praeitą mėnesį prie vienos karinės bazės netoli Teherano nugriaudėjęs sprogimas buvo dalis slaptų JAV, Izraelio ir kitų šalių pastangų sužlugdyti šiitiškos respublikos branduolinę programą ir balistinių raketų kūrimą, sekmadienio vakarą pranešė dienraštis „The Los Angeles Times“.
Teherano milicijos pajėgos
Teherano milicijos pajėgos / „Scanpix“ nuotr.

Galingas sprogimas, lapkričio 12 dieną driokstelėjęs prie Irano revoliucinės gvardijos bazės, sugriovė daugumą jos pastatų ir užmušė 17 žmonių, tarp jų šiitiškos respublikos balistinių raketų programos įkūrėją generolą Hassaną Tehrani Moghaddamą.

Kaip rašo „The Los Angeles Times“, šios slaptos operacijos tikslas – sužlugdyti Irano pastangas pasigaminti branduolinių ginklų, tuo pačiu išvengiant būtinybės surengti Izraelio arba JAV oro pajėgų smūgį, siekiant panaikinti šią grėsmę arba ją sumažinti.

„Tai panašu į 21-ajam šimtmečiui būdingą karą“, – dienraštis cituoja Vašingtono Artimųjų Rytų politikos instituto Irano saugumo iniciatyvos vadovą Patricką Clawsoną.

Daugelis Vakarų šalių ekspertų įsitikinę, kad JAV ir Izraelio inžinieriai pernai slapta užkrėtė Irano branduolinės programos objektus kompiuteriniu virusu „Stuxnet“, rašo „The Los Angeles Times“.

„Panašu, kad vykdoma žudymų ir kibernetinio karo kampanija, taip pat pusiau pripažįstama sabotažo kampanija“, – nurodė jis.

Laikraščio pranešime nurodoma, kad tokio pobūdžio operacijos tikriausiai yra griežtai įslaptintos, o apie jas galimai ką nors žinantys asmenys šios informacijos neviešina.

Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai jau ne vienerius metus stengiasi žlugdyti Irano ginklavimosi programas, slapta tiekdami šiitiškai respublikai detales, brėžinius arba programinę įrangą su paslėptais „Trojos arkliais“, nurodo „The Los Angeles Times“. Kol kas nepaaiškėjo jokių faktų apie šias diversijas, tačiau Irano branduolinė programa aiškiai susidūrė su kliūtimis, kurios trikdė jos pažangą kelerius pastaruosius metus.

„Mes neabejotinai tai darome“, – straipsnyje cituojamas buvęs JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) pareigūnas Artas Kelleris, kurio veiklos sritis buvo Iranas.

„CŽV skyriaus prieš branduolinių ginklų platinimą gana aiškiai deklaruojama misija – padaryti viską, kad būtų sulėtinta Irano masinio naikinimo ginklų kūrimo programa“, – pridūrė jis.

Daugelis Vakarų šalių ekspertų įsitikinę, kad JAV ir Izraelio inžinieriai pernai slapta užkrėtė Irano branduolinės programos objektus kompiuteriniu virusu „Stuxnet“, rašo „The Los Angeles Times“.

Kaip pranešama, urano sodrinimo centrifugos dėl šio viruso poveikio nevaldomai įsibėgėja ir subyra.

Nei JAV, nei Izraelio vyriausybė nėra pripažinusi savo vaidmens šioje numanomoje kibernetinėje atakoje, pažymėjo dienraštis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius