-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 03 /18:01

Aukštas pareigas užimantis lenkų kunigas paskelbė esąs gėjus, Vatikanas jį atleido

43-ejų metų Lenkijos kunigas Krzystofas Charamsa svarbaus sinodo išvakarėse atskleidė, kad yra homoseksualus. Jis teigė norintis mesti iššūkį Bažnyčios paranojai lytinių mažumų atžvilgiu ir pristatė savo draugą. Tačiau Vatikanas pasmerkė jo pareiškimą ir atleido iš pareigų, kurias jis ėjo nuo 2003 m.
Krzystofas Charamsa su partneriu
Krzystofas Charamsa su partneriu / AFP/„Scanpix“ nuotr.
VIDEO: Lenkijos kunig Krzystofo Charamsos konferencija

Sinodo, kurio metu bus nagrinėjamas katalikiškas požiūris į šeimą, taip pat į tikinčias lesbietes ir gėjus, išvakarėse K.Charamsa atskleidė esąs gėjus. 

Kunigas sakė norėjęs mesti iššūkį Bažnyčios paranojai lytinių mažumų atžvilgiu.

„Noriu, kad mano Bažnyčia ir mano bendruomenė žinotų, kas esu – homoseksualus kunigas, kuris yra laimingas ir didžiuojasi savo tapatybe“, – interviu Italijos laikraščiui „Corriere della Sera“ sakė jis.

"Laikas Bažnyčiai atsimerkti dėl gėjų katalikų ir suprasti, kad tai, ką ji siūlo jiems – visišką susilaikymą nuo meilės gyvenimo – yra nežmogiška", – sakė kunigas.

Interviu Italijos laikraščiui „Corriere della Sera“ K.Charamsa prisipažino žinantis, kad jo veiksmai neleis jam likti kunigu. „Žinau, kad turėsiu atsisakyti savo tarnybos, kuri yra visas mano gyvenimas“, – sakė jis.

Kunigas sakė norėjęs mesti iššūkį, kaip jis pavadino, Bažnyčios paranojai lytinių mažumų atžvilgiu, tvirtindamas kad katalikų dvasininkiją didele dalimi sudaro labai homofobiški homoseksualai.

Kunigas taip pat paskelbė, kad turi partnerį – ispaną gėjų teisių aktyvistą Edouardą. Šeštadienį jie surengė spaudos konferenciją restorane Romoje. Pora ketino surengti demonstraciją Vatikane, tačiau likus kelioms valandoms iki to pakeitė vietą.​

VIDEO: Lenkijos kunigas Krzystofas Charamsa paskelbė esąs gėjus

Vatikanas pareiškimą pavadino neatsakingu

Vatikano reakcija į tai buvo griežta. Atstovo pareiškime sakoma, kad K.Charamsa nebegalės eiti savo aukštų pareigų Vatikane ir kad dėl jo ateities spręs jo regiono vyskupas.

„Dėl monsinjoro Krzystofo Charamsos pareiškimų ir interviu būtina pažymėti, kad, nepaisant įvykių ir asmeninių situacijų aplinkybių, taip pat ir apmąstymų šiuo klausimu, sprendimas padaryti tokį kritišką pareiškimą Sinodo atidarymo išvakarėse yra labai rimtas ir neatsakingas, nes juo siekiama patraukti Sinodo asamblėją perdėtam žiniasklaidos spaudimui“, – sakoma Vatikano pareiškime.

Sprendimas padaryti tokį kritišką pareiškimą Sinodo atidarymo išvakarėse yra labai rimtas ir neatsakingas, – pareiškė Vatikanas.

„Monsinjoras Charamsa tikrai negalės toliau eiti savo pareigų Vatikane Tikėjimo doktrinos kongregacijoje ir pontifikato universitetuose, o kiti jo padėties aspektai liks jo diecezijos ordinaro kompetencijoje“, – nurodoma pareiškime.

Svarbus sinodas

Šį savaitgalį prasideda keturioliktoji Vyskupų Sinodo generalinė asamblėja, kurios tema: „Šeimos pašaukimas ir misija Bažnyčioje ir šiuolaikiniame pasaulyje“. Joje bus nagrinėjamas katalikiškas požiūris į šeimą, taip pat į tikinčias lesbietes ir gėjus.

Sekmadienio rytą Sinodo atidarymo Mišias Šv.Petro bazilikoje aukos popiežius Pranciškus ir Sinodo tėvai. Šeštadienio vakarą Šv.Petro aikštėje vyks maldos budėjimas Sinodo intencija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius