Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Australijos opozicija pateikė įstatymo projektą dėl tos pačios lyties asmenų santuokų įteisinimo

Australijos opozicinės Leiboristų partijos lyderis pirmadienį pateikė įstatymo projektą dėl tos pačios lyties asmenų santuokų legalizavimo, augant šalies visuomenės paramai homoseksualių porų santykių įteisinimui.
Vaivorykštės vėliava
Vaivorykštės vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šį žingsnį leiboristai žengė po istorinio referendumo Airijoje, kuriame rinkėjai triuškinama balsų dauguma pritarė pasiūlymui įteisinti tos pačios lyties asmenų santuokas.

Leiboristų lyderis Billas Shortenas šį įstatymo projektą valdančiosios koalicijos dominuojamuose žemuosiuose parlamento rūmuose pateikė nepaisydamas konservatorių premjero Tony Abbotto nepritarimo. Manoma, kad premjeras užkirs kelią surengti balsavimą dėl šio teisės akto.

Šiuo metu Australijoje galiojantys įstatymai santuoką apibrėžia kaip sąjungą tarp „vyro ir moters“. Naujame įstatymo projekte siūloma šį apibrėžimą keisti į „sąjungą tarp dviejų žmonių“.

Šis projektas, kuris yra pirmasis tokio pobūdžio siūlymas, pateiktas įtakingos politinės partijos lyderio, didina spaudimą vyriausybei anksčiau ar vėliau leisti surengti balsavimą šiuo klausimu.

„Šis parlamentas gali pakeisti įstatymą, kuris nebenusako šiuolaikinės Australijos, ir priimti įstatymą, kuriuo mes visi galėtume didžiuotis“, - sakė leiboristų lyderis, pateikdamas teisės akto projektą.

„Nebedelskime. Priimkime santuokos apibrėžimą, gerbiantį, branginantį visus australus ir kiekvienam iš jų taikytiną“, - pažymėjo B.Shortenas.

Praėjusį mėnesį airiai triuškinama balsų dauguma pritarė pasiūlymui įteisinti vienalytes santuokas per visuotinį plebiscitą, žymintį dramatišką socialinį poslinkį šioje gilias katalikybės tradicijas turinčioje šalyje, kurioje homoseksualumas tik nuo 1993 metų nelaikomas baudžiamuoju nusikaltimu.

Australijoje prieš metus viešosios nuomonės tyrimų agentūros „Crosby-Textor“ telefonu atlikta apklausa, kurioje dalyvavo 1 000 žmonių, parodė, jog parama tos pačios lyties asmenų santuokų legalizavimui siekia 72 procentus.

Premjeras T.Abbottas, kuris yra socialiai konservatyvus katalikas, pirmadienį sakė, kad vyriausybė yra sutelkusi dėmesį į pastangas priimti įstatymą dėl pagalbos smulkiajam verslui ir nenori, kad balsavimas dėl vienalyčių santuokų nukreiptų dėmesį nuo to klausimo.

„Sutinku, kad tos pačios lyties asmenų santuokos yra reikšmingas klausimas“, - sakė jis žurnalistams.

„Tačiau atvirai kalbant, šios vyriausybės pats svarbiausias prioritetas... yra pastangos užtikrinti, kad būtų priimtos skubios biudžeto priemonės, o labiausiai reikalinga biudžeto priemonė yra parama iš biudžeto smulkiajam verslui“, - pažymėjo premjeras.

Vienalyčių santuokų įteisinimo šalininkai vyriausybėje sako, jog tikriausiai mėgins užsitikrinti pritarimą tokiam įstatymo projektui, palaikomam skirtingų politinių jėgų, antrąjį šių metų pusmetį, tačiau tik tuomet, kai baigsis svarstymai dėl biudžeto.

T.Abbotas jaučia vis didesnį spaudimą ne tik iš liberaliojo savo partijos sparno, bet ir iš savo paties šeimos.

Premjero sesuo Christine Forster yra susižadėjusi su moterimi ir ragino šalies politines jėgas siekti susitarimo šiuo opiu klausimu.

„Tai visiškai nekeičia santuokos instituto, santuokos institutas ir toliau reiškia du žmones, įsipareigojančius vienas kitam, galbūt kol mirtis juos išskirs, ir tai yra teisėtai pripažįstama mūsų vyriausybės“, - sakė Ch.Forster Australijos visuomeniniam transliuotojui ABC.

Tos pačios lyties poros daugumoje Australijos valstijų turi galimybę sudaryti registruotą partnerystę, tačiau vyriausybė nepripažįsta jų susituokusiomis.

„Pamaniau - jei airiai tai gali, kodėl negalime mes? - sakė B.Shortenas. - Kaip gali Airija, Naujoji Zelandija, 37-ios JAV valstijos, Anglija, Škotija, Pietų Afrika, Kanada, Brazilija, Islandija ir Urugvajus, kaip gali visos jos mus lenkti?“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius