Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Australijos premjeras pradeda vizitą Baltuosiuose rūmuose

Australijos ministras pirmininkas Anthony Albanese'is (Entonis Albanizis) antradienį su valstybiniu vizitu atvyko į Baltuosius rūmus, kur su JAV prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu) surengs derybas, be kita ko, dėl Kinijos, Ukrainos ir Izraelio bei „Hamas“ karo.
AP-Scanpix nuotr.
AP-Scanpix nuotr.
Temos: 1 Australija

Ši kelionė ne tik atspindi Vašingtono siekį sustiprinti ryšius su ilgamete sąjungininke, bet ir yra platesnės strategijos, skirtos pasipriešinti Kinijos dominavimui Azijos ir Ramiojo vandenyno regione, dalis.

„Prezidentas nekantriai laukia šio valstybinio vizito, su šia svarbia sąjungininke ir partnere regione jo laukia labai daug darbų“, – žurnalistams sakė JAV Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Johnas Kirby (Džonas Kerbis).

Jis pridūrė, kad tikimasi, jog bus kalbama ir apie padėtį Artimuosiuose Rytuose.

Be to, J. Kirby teigė, kad vizito metu taip pat bus paskelbta apie bendradarbiavimą technologijų srityje, įskaitant 3,2 mlrd. JAV dolerių (3 mlrd. eurų) vertės „Microsoft“ investicijas į dirbtinį intelektą (DI), taip pat apie švarią energiją ir svarbiausias naudingąsias iškasenas.

Abu vadovai taip pat aptars AUKUS saugumo paktą, kuriame taip pat dalyvauja Jungtinė Karalystė ir pagal kurį Australijai būtų tiekiami įprastine ginkluote aprūpinti branduoliniai povandeniniai laivai.

A. Albanese'is siekia, kad J. Bidenas išlaikytų dėmesį Australijos kaimynystės atžvilgiu, kitoje pasaulio pusėje siaučiant Izraelio ir palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ konfliktui bei Rusijos karui Ukrainoje.

„Tai bus svarbus vizitas, – sekmadienį prieš išvykdamas sakė australų premjeras. – Australijos ir Jungtinių Valstijų aljansas yra centrinis Australijos užsienio politikos elementas.“

Oficialus valstybinis vizitas prasidės trečiadienį jo pokalbiu su J. Bidenu Ovaliajame kabinete ir bendra spaudos konferencija Baltųjų rūmų Rožių sodelyje. Tuomet A. Albanese'iui bus surengta valstybinė vakarienė Baltųjų rūmų pietinėje pievelėje.

Tačiau antradienį pirmoji JAV ponia Jill Biden (Džil Baiden) pranešė, kad dėl Izraelio ir „Hamas“ karo sukelto liūdesio ir skausmo buvo atšauktas planuotas kultinės roko grupės „B-52s“ pasirodymas.

„Nėra svarbesnio laiko nei dabar“

J. Bidenas pakvietė A. Albanese'į po to, kai buvo priverstas paskutinę minutę atšaukti gegužę numatytą vizitą į Australiją ir grįžti į Vašingtoną siekti susitarimo, kuriuo būtų išvengta katastrofiškų padarinių galėjusio turėti JAV vyriausybės finansinių įsipareigojimų nevykdymo.

Pastaraisiais metais abi šalys stiprina ryšius. Bandydamos pasipriešinti Kinijos dominavimui jos kartu stengiasi ir stabilizuoti santykius su antrąja pagal dydį pasaulio ekonomika.

Kelionės išvakarėse A. Albanese'is paskelbė, kad lapkričio pradžioje jis lankysis Kinijoje ir dalyvaus derybose su prezidentu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu). Tuo tarpu J. Bidenas su kinų lyderiu gali susitikti aukščiausiojo lygio susitikime San Fransiske lapkričio 11–17 dienomis.

Tačiau bus kalbama ir apie Ukrainą bei Artimuosius Rytus. Tiek Vašingtonas, tiek Kanbera teikia karinę pagalbą Kyjivo kovai su Rusijos invazija.

„Manome, kad nėra svarbesnio laiko nei dabar surengti šį vizitą su australais“, – pirmadienį žurnalistams sakė Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre (Karin Žan-Pjer).

Taip pat bus paliesta politinio chaoso Vašingtone tema: Kongresą paralyžiuoja nesutariančių respublikonų nesugebėjimas išrinkti naujo pirmininko po to, kai buvo nušalintas Kevinas McCarthy (Kevinas Makartis).

A. Albanese'is ketina apsilankyti Kongrese ir teigė labai palaikantis J. Bideno įstatymų leidėjams siūlomą 106 mlrd. dolerių (100 mlrd. eurų) vertės saugumo paketą, į kurį įtrauktas Ukrainos finansavimas bei lėšos AUKUS paktui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius