Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Australija baiminasi megagaisro

Australijos ugniagesiai pirmadienį šalies pietryčiuose skuba suvaldyti didžiulį gaisrą, o pareigūnai perspėja, kad jis gali susijungti su kitais gaisrais ir virsti „megagaisru“, jeigu pablogės orų sąlygos.
Gaisrai Australijoje
Gaisrai Australijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Su gaisrais, kurie pučiant stipriam vėjui ir stojus karščiams siaučia Naujojo Pietų Velso valstijoje, ugniagesiai grūmėsi ir praėjusią savaitę. Jau sudegė daugiau kaip 200 namų, o dar daugiau jų buvo apgadinta.

Nors dešimtys gaisrų buvo suvaldyti, 58 jų dar neužgesinti, o 14 vis dar yra nevaldomi ir gaubia Sidnėjų tirštų baltų dūmų migla, dėl kurios žmonės buvo perspėti neiti į lauką ir vengti sportuoti.

Nors dešimtys gaisrų buvo suvaldyti, 58 jų dar neužgesinti, o 14 vis dar yra nevaldomi ir gaubia Sidnėjų tirštų baltų dūmų migla, dėl kurios žmonės buvo perspėti neiti į lauką ir vengti sportuoti.

Pirmadienį didžiausią susirūpinimą kelia padėtis prie Litgou, esančio į vakarus nuo Sidnėjaus, kur didžiulis gaisras, jau nusiaubęs beveik 40 tūkst. ha, kelia pavojų Bilpino, Belo, Klarenso ir Dargano gyvenvietėms.

Pareigūnai baiminasi, kad didėjantis karštis ir stiprėjantis vėjas antradienį ir trečiadienį gali nuginti liepsnas prie kito gaisro šalia netoliese esančios Maunt Viktorijos gyvenvietės Mėlynuosiuose kalnuose, o vėliau – Katumbos ir Luros gyvenamųjų rajonų link.

„Nemanau, kad kada nors esu pavartojęs žodį „megagaisras“, – sakė Naujojo Pietų Velso kaimo vietovių ugniagesių tarnybos komisaras Shane'as Fitzsimmonsas.

„Tačiau iš tikrųjų modeliavimas rodo, kad yra visos galimybės prognozuojamomis oro sąlygomis šiems dviem gaisrams ... kažkuriuo metu susijungti“, – sakė jis.

Praėjusią naktį ir didelę pirmadienio dalį ugniagesiai įrenginėjo sulaikymo linijas, kad taip neįvyktų, nes meteorologai prognozuoja oro sąlygų pablogėjimą.

Kitas didelis gaisras aplink Springvudo rajoną Mėlynuosiuose kalnuose, kur praėjusią savaitę sudegė beveik 200 namų, privertė paskelbti kritišką padėtį, kaip ir kitas gaisras, siaučiantis Viltone į pietvakarius nuo Sidnėjaus.

„Gaisrų židiniai tebėra dinamiški ir sunkiai suvaldomi ugniagesiams, ypač reaguojantys į vėją ir aukštą (oro) temperatūrą“, – sakė Sh.Fitzsimmonsas.

Tačiau jis nesureikšmino ankstesnių spėjimų, kad gali būti evakuoti gyventojai iš visų Mėlynuosiuose kalnuose esančių gyvenviečių, kur gyvena 76 tūkst. žmonių.

„Mes neplanuojame masinės Mėlynųjų kalnų kalnų bendruomenės evakuacijos“, – sakė jis.

Sekmadienį paskelbė nepaprastąją padėtį, kurios statusas suteikia ugniagesiams įgaliojimus prievarta evakuoti žmones ir kuris taip pat reiškia bausmes už atsisakymą evakuotis.

Vietoje to pareigūnai imasi „labai tikslinės prieigos apsaugant visas bendruomenes“.

Perspėjimas dėl kritinės padėties buvo Mėlynuosiuose kalnuose esančiam Belo kaimui, kurio gyventojai raginami evakuotis. Kitiems gyventojams nurodyta niekur neiti iš namų arba jie buvo perspėti, kad kelias dienas bus atkirsti nuo išorinio pasaulio ir neturės elektros.

Tarp tų gyventojų yra ir žmonės iš Maunt Vilsono kaimo, kur buvo filmuojamos scenos Holivudo filmui „Didysis Getsbis“ (The Great Gatsby) su Leonardo DiCaprio.

Naujame Pietų Velse siaučiant didžiausiems per beveik 50 metų gaisrams, valstijos pareigūnai sekmadienį paskelbė nepaprastąją padėtį, kurios statusas suteikia ugniagesiams įgaliojimus prievarta evakuoti žmones ir kuris taip pat reiškia bausmes už atsisakymą evakuotis.

Nepaprastųjų tarnybų ministras Mike'as Gallacheris sakė, kad naudojami visi įmanomi ištekliai, tarp jų – federaliniai ugniagesiai; svarstoma galimybė dislokuoti karius.

Miškų ir krūmynų gaisrai Australijoje yra dažni vasaros mėnesiais nuo gruodžio iki vasario, bet dėl neįprastai sausų ir karštų šio pavasario orų 2013–2014 metų gaisrų sezonas prasidėjo anksčiau ir pareigūnai perspėja, kad laukia ilga ir sunki vasara.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius