Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 28 /18:02

Austrija sako, kad derybos dėl Šengeno erdvės su Rumunija ir Bulgarija tebesitęsia

Austrija ketvirtadienį pareiškė, kad derybos su Rumunija ir Bulgarija dėl dalinio jų prisijungimo prie Europos Šengeno erdvės tebevyksta, nors Bukareštas paskelbė, kad trys šalys jau pasiekė politinį susitarimą.
DANIEL MIHAILESCU / AFP
DANIEL MIHAILESCU / AFP

Rumunija ir Bulgarija, prie Europos Sąjungos prisijungusios 2007-aisiais, praėjusių metų pabaigoje, paprieštaravus Austrijai, buvo nepriimtos į Šengeno erdvę, kurioje daugiau kaip 400 mln. žmonių gali laisvai keliauti be vidaus sienų kontrolės.

Tačiau trečiadienį rumunų Vidaus reikalų ministerija paskelbė apie trijų šalių „politinį susitarimą“ nuo kitų metų kovo išplėsti Šengeno zoną „iki Rumunijos ir Bulgarijos oro ir jūros sienų“.

Bulgarų premjeras Nikolajus Denkovas irgi sakė, kad principinis susitarimas su Viena jau pasiektas.

Tačiau Austrijos vidaus reikalų ministerija ketvirtadienį tik pareiškė, kad „šiuo metu tęsiamos derybos dėl Šengeno oro erdvės Bulgarijai ir Rumunijai“, tačiau nepatvirtino, kad pasiektas koks nors susitarimas.

Ministerija pakartojo sąlygas, kurias reikėtų įvykdyti mainais į dalinę Šengeno oro erdvę, įskaitant ES išorės sienų stiprinimą.

Be to, pasak jos, reikėtų sustiprinti patikrinimus prie sausumos sienų, o Rumunija ir Bulgarija turėtų būti pasirengusios „priimti prieglobsčio prašytojus, ypač iš Afganistano ir Sirijos“.

Ministerija taip pat pabrėžė, kad „šiuo metu nevyksta jokios derybos“ dėl sausumos sienų atvėrimo.

Austrija, kuri prieš metus vetavo abiejų šalių prisijungimą, gruodžio pradžioje pasiūlė vadinamojo oro Šengeno idėją.

Austrija jau ne vienerius metus skundžiasi, kad jai tenka kęsti neproporcingai didelį nelegalios imigracijos srautą dėl prastai saugomų išorinių Šengeno erdvės sienų.

1985 metais sukurtai Šengeno erdvei priklauso 23 iš 27 ES valstybių narių ir jų asocijuotosios kaimynės Šveicarija, Norvegija, Islandija ir Lichtenšteinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius