-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baigiasi kandidatūrų teikimas 2024 metų Nobelio taikos premijai gauti

2024 metų Nobelio taikos premijos kandidatų teikimas baigiasi trečiadienį, o tarp jau žinomų pretendentų – taikos aktyvistai, susiję su karais Gazos Ruože ir Ukrainoje. 
FREDRIK VARFJELL / AFP
FREDRIK VARFJELL / AFP

Norvegijos Nobelio komitetas potencialius kandidatus laiko paslaptyje. Tačiau tie, kurie turi teisę teikti kandidatūras, kartais savo pasirinkimą paskelbia viešai.

Vienas iš siūlomų kandidatų tikslų – nutraukti karą tarp Izraelio ir palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ Gazos Ruože.

Amsterdamo laisvojo universiteto akademikai paskelbė, kad pasiūlė Artimuosiuose Rytuose įsikūrusias organizacijas „EcoPeace“, „Women Wage Peace“ ir „Women of the Sun“ kaip kandidates Nobelio taikos premijai gauti.

„Jos telkia bendruomenes kurti taiką Artimuosiuose Rytuose, ypatingą dėmesį skirdamos moterų vaidmeniui ir klimato teisingumui“, – nurodė universiteto Taikos ir konfliktų studijų departamentas.

Norvegijos įstatymų leidėja Ingvild Wetrhus Thorsvik (Ingvild Vetrus Torsvik) laikraščiui VG sakė, kad ji į kandidatus pasiūlė palestiniečių vaizdo žurnalistą Motazą Azaizą už sąlygų Gazos Ruože dokumentavimą.

Dėl šio prestižinio apdovanojimo paprastai sulaukiama daugiau kaip 300 paraiškų. Jas teikia mokslininkai, užsiimantys taikos studijomis, nacionalinių parlamentų įstatymų leidėjai, buvę laureatai ir kiti asmenys, turintys teisę siūlyti kandidatus.

1910-aisiais Nobelio taikos premiją gavęs Tarptautinis taikos biuras pareiškė, kad į kandidatus pasiūlė Rusijos sąžinės prieštaraujančiųjų judėjimą ir Ukrainos pacifistų judėjimą už jų įsipareigojimą ginti asmenis, nepritariančius smurtiniams ir kariniams veiksmams.

Dėl tos pačios priežasties pasiūlyta ir Lietuvoje veikianti Baltarusijos žmogaus teisių organizacija tremtyje „Mūsų namai“.

Norvegijos Nobelio premijos komitetas surengia kelis posėdžius, kuriuose atrenka pagrindinius nominantus, o spalio mėnesį paskelbia nugalėtoją.

2023-ųjų Nobelio taikos premija paskirta įkalintai iraniečių aktyvistei Narges Mohammadi (Narges Mohamadi) už kampaniją prieš moterų priespaudą Irane. N. Mohammadi vardu apdovanojimą atsiėmė jos paaugliai vaikai.

Premijos įteikiamos Osle ir Stokholme gruodžio 10 dieną, kai minimos Alfredo Nobelio mirties metinės. 1896-aisiais miręs išradėjas A. Nobelis šias premijas įsteigė savo testamentu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius