-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusija Nobelio premijos laureatui A. Bialiackiui klijuoja ekstremisto etiketę

Baltarusijos valdžia Nobelio taikos premijos laureatą, žymų žmogaus teisių aktyvistą ir politinį kalinį Alesį Bialiackį įtraukė į savo vadinamąjį ekstremistų sąrašą, penktadienį paskelbė žmogaus teisių centras „Viasna“. 
Vitaly Pivovarchyk / AP
Vitaly Pivovarchyk / AP
Temos: 1 Baltarusija

A. Bialiackis, šiuo metu atliekantis 10 metų laisvės atėmimo bausmę dėl kaltinimų, kurie plačiai laikomi suklastotais, yra vienas iš paskutinių asmenų, įtrauktų į šį sąrašą, kuriame dabar yra 3 595 pavardės, pranešė Lenkijos naujienų agentūra PAP ir Lenkijos visuomeninis radijas.

Baltarusijos vidaus reikalų ministerija, atsakinga už „ekstremistinėje veikloje dalyvaujančių asmenų sąrašo“ sudarymą ir atnaujinimą, „ekstremistais“ laiko asmenis, kuriuos laiko režimo priešininkais. 

Nepriklausomų teisės ekspertų teigimu, šis įvardijimas taikomas savavališkai ir dažnai nukreiptas prieš asmenis, persekiojamus dėl politinių priežasčių šalyje, kuri oficialiai neigia politinių kalinių egzistavimą.

Į sąrašą įtrauktiems asmenims taikoma daug apribojimų, įskaitant apribojimus verstis tam tikromis profesijomis ir griežtą jų finansinių sandorių valstybinę kontrolę. Sąraše esantiems nuteistiesiems taip pat netaikomos jokios valstybinės amnestijos.

Be A. Bialiackio, į šį sąrašą įtraukti ir kiti žymūs „Viasna“ aktyvistai, pavyzdžiui, Valiancinas Stefanovičius ir Uladzimiras Labkovičius, kuriems skirtos atitinkamai 9 ir 7 metų laisvės atėmimo bausmės.

Baltarusijos vyriausybė taip pat yra sudariusi ir vis papildo kitus sąrašus, kuriuose asmenys ir organizacijos priskiriami teroristams arba ekstremistams ir į kuriuos dažnai įtraukiami autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos politiniai oponentai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius