Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Baltarusijoje apklausiama opozicija dėl sprogimo metropolitene

Baltarusijos teisių gynimo institucijos pradėjo apklausti opozicijos lyderius dėl sprogimo Minsko metropolitene balandžio 11 dieną, kurio aukų skaičius pirmadienį išaugo iki 14 žmonių.
Minsko metro stotis „Oktiabrskaja“, nekentėjusi nuo sprogimo
Minsko metro stotis „Oktiabrskaja“, nekentėjusi nuo sprogimo / charter97.org nuotr.

Pirmadienį Jungtinių demokratinių jėgų (JDJ), vienijančių daugumą opozicinių partijų, spaudos tarnyba pranešė, kad prokuratūra iškvietė kaip liudytojus byloje dėl sprogimo buvusį kandidatą į prezidentus Grigorijų Kostusevą ir partijos „Teisingas pasaulis“ lyderį Sergejų Kaliakiną.

Prokuratūros atstovai atsisakė pateikti kokių nors komentarų dėl politikų apklausų.

„Tai buvo pokalbis vien tik “varnelei„ padėti. Visa tai, politikų apklausos, daromos tik tam, kad būtų įvykdytas prezidento pavedimas. Net patys tyrėjai puikiai supranta, kad tai tuščias laiko gaišimas“, – sakė S.Kaliakinas, kurio žodžius cituoja JDJ.

Sprogdinimo įtaisas suveikė stotyje „Oktiabrskaja“ balandžio 11 dieną per piko valandą, kai prie platformos privažiavo traukinys. Per sprogimą buvo sužeisti daugiau kaip 200 žmonių, daugiau kaip 90 žmonių, Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, tebėra ligoninėse.

Nors vykdytojas ir keli jo bendrai buvo areštuoti jau po dviejų dienų, Baltarusijos prezidentas pareikalavo apklausti, tiriant bylą dėl sprogimo, opozicijos lyderius, kurie savo komentaruose užsiminė, kad su nusikaltimu gali būti susiję valdžios atstovai.

Savo kreipimesi į parlamentą praėjusią savaitę Aleksandras Lukašenka pripažino, jog opozicija tikriausiai nesusijusi su sprogimo organizavimu, bet drauge pasakė, kad sprogimas metropolitene ir didelė valiutos krizė, kuri dabar apėmė Baltarusiją, yra vienos grandinės grandys.

Šią savaitę teismai tęs praėjusių metų protestų prieš A.Lukašenkos išrinkimą ketvirtajam prezidentavimo laikotarpiui dalyvių teismo procesus. Buvusiam kandidatui į prezidentus Andrejui Sanikovui, kurio teismas prasidės trečiadienį, gresia laisvės atėmimas iki 15 metų už masinių riaušių organizavimą.

Nuo vasario vidurio iki kovo pabaigos septyni protestų dalyviai nuteisti kalėti nuo dvejų iki ketverių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius