Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Baltarusijos opozicionierius Mykola Statkevičius savaitgalį praleido KGB globoje

Baltarusijos opozicijos aktyvistai jau prašė pagalbos – jie nuo kovo 24-osios neturėjo jokių žinių apie buvusį politinį kalinį Mykolą Statkevičių, kuris planavo dalyvauti šeštadienio protestuose, bet juose nepasirodė, skelbia „Belsat“. Pirmadienio rytą paaiškėjo, kad jį buvo suėmęs saugumas.
Mykola Statkevičius
Mykola Statkevičius / „Twitter“ nuotr.

„Mykola niekada pats neatsitrauktų – juk jis prisiėmė atsakomybę už mitingą. Jis būtų padaręs viską, kad čia būtų. Prašau, netikėkite tais, kurie sako, kad jis pabėgo. Galiu jus patikinti, kad jis – ne Paryžiuje“, – „Belsat“ teigė M.Statkevičiaus žmona Maryna Adamovič.

Nepriklausomas Baltarusijos laikraštis „Naša Niva“ anksčiau buvo pranešęs, kad nežinomi programišiai įsilaužė į M.Statkevičiaus ir jo žmonos M.Adamovič „Facebook“ paskyras.

Šeštadienį, Laisvės dienos protestų, per kuriuos buvo sulaikyti šimtai demonstrantų, dieną M.Statkevičiaus paskyra neveikė, o penktadienį jo tinklalapyje buvo pasirodžiusi žinutė, esą „demonstracija atšaukta“.

Aktyvisto šalininkai tuomet teigė, kad tokį pranešimą paskelbė tikrai ne jis.

Nežinomi programišiai anksčiau įsilaužė į M.Statkevičiaus ir jo žmonos M.Adamovič „Facebook“ paskyras.

Sekmadienio vakarą pavojaus varpu suskambino ir vienas „Laisvosios Europos radijo“ žurnalistas Iharas Losikas.

Ir jis, ir daugelis kitų aktyvistų atkreipė dėmesį, kad Baltarusijos KGB atkakliai neigė žinanti, kur yra M.Statkevičius.

Pirmadienio rytą neramus laukimas baigėsi. M.Statkevičius atsirado ir iš namų surengė spaudos konferenciją, kurioje atskleidė, kad penktadienį buvo areštuotas ir laikomas būtent KGB kalėjime.

„Baltarusijos opozicijos lyderis Statkevičius paleistas ir yra namuose. Jis buvo pagrobtas penktadienį ir laikytas KGB areštinėje“, – tviteryje parašė kitas opozicijos lyderis Andrejus Sanikavas.

Skelbiama, kad M.Statkevičius buvo sulaikytas jį įtariant riaušių planavimu. Pats opozicionierius pirmadienį teigė manantis, kad buvo paleistas, nes Minskas nenori gadinti Baltarusijos ir ES santykių.

Jį KGB pareigūnai sulaikė jo kolegos žmonos bute, į kurį įžengę saugumiečiai parodė savo pažymėjimus ir išsivedė M.Statkevičių.

Kovo 25-osios protestuose M.Statkevičius nedalyvavo būtent dėl to. Minsko milicija žiauriai išvaikė protestuotojus, kurie bandė organizuotai būriuotis miesto centre – šimtai žmonių buvo sulaikyti ir įkalinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius