-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Baltarusijos prokuroras teisių gynėjui Alesiui Beliackiui prašo skirti 5 metų laisvės atėmimo bausmę

Baltarusijos prokuroras Vladimiras Saikovskis dėl kaltinimų vengus mokėti mokesčius žinomą žmogaus teisių gynėją Alesį Beliackį pareikalavo nuteisti penkerių metų laisvės atėmimo bausme.
A.Beliackis tapo dar vienu Baltarusijos režimo įkaitu.
A.Beliackis tapo dar vienu Baltarusijos režimo įkaitu. / Redo Vilimo/BFL nuotr.

„Prašau paskirti penkerius metus laisvės atėmimo, bausmę atliekant sustiprinto režimo kolonijoje, konfiskuoti turtą, neatimant teisės užsiimti kokia nors veikla“, – trečiadienį sakė prokuroras.

Dauge jis paprašė išieškoti iš kaltinamojo visą valstybei padarytos žalos sumą.

A.Beliackio advokatas Dmitrijus Lojevskis pavadino jo ginamajam pateiktą kaltinimą neteisėtu ir nepagrįstu.

„Tai leidžia sakyti, kad neteisėtas ir nepagrįstas kaltinimas nuo pradžių iki galo“, – pareiškė advokatas, nagrinėdamas kaltinimo pateikimą ir jo įrodymus.

Dingstis teisių gynimo centro „Vesna“ vadovo A.Beliackio baudžiamajam persekiojimui buvo informacija apie jo sąskaitas užsienio bankuose, kurią pateikė Baltarusijos valdžiai Lietuvos teisingumo ministerija ir Lenkijos generalinė prokuratūra.

Pagal šiuos duomenis, 2007-2010 metais į A.Beliackio sąskaitas, atidarytas šiose šalyse, pervesta 567,7 tūkst. eurų pajamų, už kurias teisių gynėjas nesumokėjo pajamų mokesčio.

Todėl, kaltintojo vertinimu, A.Beleckis padarė valstybei 352,27 mln. Baltarusijos rublių žalą, tai yra žalą itin stambiu mastu.

Prokuroras paprašė teismą atsižvelgti į tai, kad pakanka pateiktų teisme įrodymų, ir patraukti A.Beliackį atsakomybėn pagal Baltarusijos baudžiamojo kodekso 246-ojo straipsnio 2-ąją dalį. Pagal šį straipsnį, kaltinamajam gresia laisvės atėmimas iki septynerių metų ir turto konfiskavimas.

Lietuva ir Lenkija atsiprašė A.Beliackio artimųjų, kad perdavė duomenis Minskui apie jo bankines sąskaitas. Abi šalys teigė, kad Minskas piktnaudžiavo teisinės pagalbos sutartimi, o jos nežinojo, kad prašoma duomenų apie žmogaus teisių gynėją.

Baltarusijos opozicija sako, kad A.Beliackio persekiojimas yra politiškai motyvuotas ir atspindi autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos pastangas susidoroti su opozicija.

Baltarusijos teisių gynėjo Beliackio advokatas reikalauja išteisinamojo nuosprendžio

Teisių gynėjo A.Beliackio advokatas D.Lojevskis per teisminius ginčus trečiadienį pavadino pateiktą jo kaltinamajam kaltinimą „neteisėtu ir nepagrįstu“. Gynėjas pareikalavo išteisinamojo nuosprendžio.

Kaltintojas, pasak advokato, nepateikė pakankamai jo ginamojo kaltės įrodymų. „Tai leidžia sakyti, kad kaltinimas nuo pradžios iki galo neteisėtas ir nepagrįstas“, – sakė advokatas.

Todėl D.Lojevskis pareiškė , kad būtina paskelbti išteisinamąjį nuosprendį.

Jis net padarė prielaidą, kad „jeigu A.Beliackis nebūtų situacijoje, susijusioje su teisių gynimo centro „Vesna“ likvidavimu, šio proceso galėjo ir nebūti“.

Baltarusijos teisių gynėjas Beliackis jaučiasi teisme kaip šaukiantysis tyruose

Pats Baltarusijos teisių gynėjas A.Beliackis pareiškė, kad yra politinė kaltinimo jam vengimu mokėti mokesčius potekstė.

Kaip praneša agentūros „Interfax“ korespondentas, per savo paskutinį žodį teisme teisių gynėjas pareiškė: „Aš suprantu, kad byla turi politinę potekstę.“

„Ir advokato kalba, ir mano paskutinis žodis primena šaukiančiojo tyruose balsą. Aš jaučiuosi tarsi šaukčiau dykumoje ir mėginčiau prisišaukti iki saulės“, – pridūrė A.Beliackis.

Jis pareiškė, kad yra persekiojamas už teisių gynimo veiklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius