-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusijos Raudonojo Kryžiaus vadovas vilki uniformą su ženklu „Z“, reikalaujama jo atleidimo

Baltarusijos Raudonasis Kryžius teigia nagrinėjantis tarptautinio Raudonojo Kryžiaus raginimą atleisti savo vadovą, kuris anksčiau šiemet gyrėsi, kad jo organizacija gabena vaikus iš Rusijos okupuotų Ukrainos teritorijų į Baltarusiją.
AP-Scanpix nuotr.
AP-Scanpix nuotr.
Temos: 1 Baltarusija

Tarptautinė Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio draugijų federacija Ženevoje trečiadienį pareiškė norinti, kad Dzmitryjus Šaucovas būtų nušalintas nuo pareigų už neutralumo ir sąžiningumo taisyklių pažeidimą.

Be kitų dalykų, jis buvo pastebėtas okupuotuose Ukrainos rytinio Donbaso regiono miestuose vilkintis karinę uniformą su Rusijos pajėgų ženklu „Z“ ir sakė pritariantis branduolinių ginklų dislokavimui Baltarusijoje.

Baltarusijos Raudonojo Kryžiaus atstovė spaudai Julija Sytenkova sakė, kad Dz. Šaucovas buvo perrinktas organizacijos vadovu rugsėjo 7 dieną vykusiame specialiame suvažiavime, kuriame „dauguma Baltarusijos organizacijos narių išreiškė pasitikėjimą juo“.

Tuo tarpu Baltarusijos televizija ketvirtadienį parodė, kaip Navapolacko valdžia užsienio diplomatams rodo neseniai atvežtą ukrainiečių vaikų grupę. Ukrainos pareigūnai ir žmogaus teisių grupės smerkia vaikų gabenimą kaip neteisėtą išvežimą.

Rugsėjo 19 dieną į Baltarusiją atvežti 44 vaikai iš rytinių Ukrainos Lysyčansko ir Sjevjerodonecko miestų. Jie okupuoti nuo 2022 metų liepos ir yra netoli dabartinės fronto linijos tarp Rusijos ir Ukrainos pajėgų.

Navapolacko tarybos vadovas Dzmitryjus Dziamidavas sakė, kad anksčiau į šį šiaurinį Baltarusijos miestą atvyko kita vaikų grupė – ir abi jos buvusios atvežtos „siekiant atplėšti vaikus nuo karo siaubo“.

Viena mergaitė, įvardyta kaip 11-metė Polina Snihurska, sakė, kad ji mokosi Baltarusijos mokykloje. Baltarusių valdžios institucijos nepatikslino, ar šie vaikai yra našlaičiai, ar turi globėjus Ukrainoje.

Tarp dvi dienas viešėjusių diplomatų buvo pasiuntinių iš buvusių sovietinių respublikų, Kinijos, Indijos, Sirijos ir Mozambiko, pranešė Baltarusijos pareigūnai. Ukrainos užsienio reikalų ministerija paragino diplomatus nedalyvauti, jos žodžiais tariant, propagandinėje kelionėje.

Tiek Baltarusijos Raudonasis Kryžius, tiek Tarptautinis Raudonasis Kryžius pastarosiomis dienomis teigė, kad Baltarusijos skyrius nedalyvavo išvežant vaikus iš Ukrainos. Raudonasis Kryžius ir vietos pareigūnai teigė, kad tuo užsiėmė Baltarusijos paralimpiečio Aleksejaus Talajaus įkurta labdaros organizacija, kuriai paramą teikia vyriausybė.

Tačiau liepą valstybinio televizijos kanalo „Belarus 1“ parodytame reportaže matyti, kad Dz. Šaucovas lankėsi Lysyčanske ir sakė, kad Baltarusijos Raudonasis Kryžius „aktyviai dalyvauja“ vežant vaikus iš Ukrainos, o tai, anot jo, vyko „sveikatos gerinimo“ tikslais.

Trečiadienį Tarptautinis Raudonasis Kryžius pranešė, kad jo valdyba davė Baltarusijos skyriui laiko iki lapkričio 30 dienos atleisti Dz. Šaucovą, antraip ji suspenduos skyriaus veiklą ir rekomenduos visiems filialams sustabdyti naujas partnerystes su juo ir finansavimą.

J. Sytenkova sakė, kad Baltarusijos skyrius nagrinėja šį pareiškimą ir netrukus pateiks savo atsakymą.

Baltarusijos opozicija paragino patraukti atsakomybėn autoritarinį prezidentą Aliaksandrą Lukašenką ir visus kitus asmenis, dalyvavusius išvežant vaikus iš Ukrainos.

Opozicijos veikėjas Pavelas Latuška, buvęs vyriausybės ministras, sakė, kad perdavė Tarptautiniam baudžiamajam teismui (TBT) dokumentus, įrodančius, jog Ukrainos vaikai į Baltarusiją vežami neteisėtai.

„Aliaksandras Lukašenka, jo šeimos nariai ir jam artimi žmonės organizavo vaikų, ypač našlaičių, išvežimo iš okupuotų Ukrainos teritorijų į Baltarusiją sistemą“, – naujienų agentūrai AP sakė P. Latuška.

„Pagrindinis šių vaikų siuntimo į Baltarusiją tikslas – jų ideologinė indoktrinacija pagal „rusiškojo pasaulio“ naratyvus“, – sakė jis.

P. Latuška nurodė, kad nuo pernai rugsėjo iki šių metų gegužės į Baltarusiją iš daugiau nei dešimties Ukrainos miestų buvo perkelta mažiausiai 2,1 tūkst. 6–15 metų amžiaus ukrainiečių vaikų.

Baltarusija yra artimiausia Maskvos sąjungininkė nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios pernai vasarį, o A. Lukašenka leido Kremliui naudoti Baltarusijos teritoriją kariams ir ginklams siųsti į Ukrainą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius