-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 12 /10:38

Baltarusijos rinkimų absurdas: 110 vietų parlamente – 1 opozicijos atstovė

Baltarusijos centrinė rinkimų komisija paskelbė pirminius parlamento rinkimų rezultatus. Jie rodo, kad 110-ies vietų parlamente bus ir viena opozicijos atstovė.
Aliaksandras Lukašenka rinkimų metu
Aliaksandras Lukašenka rinkimų metu / „Scanpix“/AP nuotr.

Jungtinės piliečių partijos narė Ana Konopackaja sugebėjo peržengti nustatytą balsų ribą. Dar vieną vietą parlamente laimėjo ir nepriklausoma kandidatė Jelena Anisim. Likusias 108 išsidalino šalies lyderiui Aliaksandrui Lukašenkai palankių partijų atstovai.

A.Konopackaja bus pirmoji opozicijos narė Baltarusijos parlamente per pastaruosius 20 metų.

Centrinė rinkimų komisija anksti pirmadienį paskelbė, kad opozicijos kandidatų nebuvo išrinkta Bresto, Gomelio, Gardino, Minsko ir Mohiliavo srityse.

Taip pat jau paaiškėjo, kad vidaus reikalų viceministras Valentinas Michnevičius buvo išrinktas Gardino, o kūjo metimo rungties olimpinis medalininkas Valentinas Michnevičius ir žemųjų parlamento rūmų pirmininkas Vladimiras Andreičenka – Vitebsko srityje.

Be to, deputatais taip pat taps dainininkė Irina Dorofejeva ir Baltarusijos ambasadorius Austrijoje Valerijus Voroneckis.

Baltarusijos rinkimų komisijos teigimu, parlamento rinkimuose dalyvavo 74,32 proc. visų balsavimo teisę turinčių baltarusių. Iš 521 kandidatų rinkimuose kandidatavo 176 opozicijos partijų atstovai.

Rinkimus stebėjo apie 400 stebėtojų, kurie užfiksavo nemažai pažeidimų. Baltarusijoje laisvi ir demokratiški rinkimai nevyksta jau nuo dešimtojo dešimtmečio pradžios, kai į valdžią atėjo A.Lukašenka.

Politologas Vytis Jurkonis: kalbėti apie pokyčius Baltarusijoje būtų saviapgaulė

Į Baltarusijos parlamentą pirmą kartą per dešimtmetį išrinkta opozicijos atstovė, bet šis faktas nesudaro pagrindo kalbėti apie esmines permainas autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos valdomoje šalyje, sako politologas Vytis Jurkonis.

„Bijau, kad bus nemažai balsų, sakančių, kad tai permainų Baltarusijoje ženklas, bet tai bus saviapgaulė. Faktas, kad buvo leista išrinkti Baltarusijos opozicijos atstovę, nereiškia, kad pasikeitė politinė sistema“, – BNS pirmadienį sakė V.Jurkonis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytis Jurkonis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytis Jurkonis

V.Jurkonis dėsto Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute, taip pat yra JAV nevyriausybinės organizacijos „Freedom House“ atstovas Lietuvoje.

Per sekmadienį vykusius rinkimus mandatą 110 vietų parlamente laimėjo Jungtinės piliečių partijos atstovė Anna Kanopatskaja.

Pasak V.Jurkonio, opozicija šįkart buvo matoma labiau – valdžios kritikai neboikotavo rinkimų, jiems buvo leista pasisakyti laidose, bet rinkimai nebuvo sąžiningi.

Jis atkreipė dėmesį, kad oficialiais duomenimis išankstinis balsavimas viršijo 30 proc., ir būtent čia galima didžiausia falsifikacija.

V.Jurkonio teigimu, Baltarusijos parlamento vaidmuo šalyje yra nominalus, esminius sprendimus priima prezidentas.

V.Jurkonio teigimu, Baltarusijos parlamento vaidmuo šalyje yra nominalus, esminius sprendimus priima prezidentas.

Pagrindinės opozicinės partijos nedalyvavo praėjusiuose parlamento rinkimuose 2012 metais, kurie, pasak tarptautinių stebėtojų, nebuvo nei laisvi, nei sąžiningi.

Po 2010 metų gruodį įvykusių prezidento rinkimų, kuriuos oponentai vadino nesąžiningais, ketvirtą kadenciją užsitikrinęs A.Lukašenka ėmėsi griežtų priemonių prieš opoziciją ir laisvą žiniasklaidą.

Tai, kad A.Lukašenka vėliau įkalino oponentus, nulėmė jo tarptautinę izoliaciją ir Vakarų sankcijas jo atžvilgiu.

Didžiuma tų sankcijų pernai buvo panaikintos, A.Lukašenkai paleidus politinius kalinius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius