Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltijos jūroje ties Lenkija uždrausta maudytis – vos 8 laipsnių vanduo tam per šaltas

Jei atostogos, tai pliažas, jei pliažas – tai saulė, jei saulė, tai būtinai ir jūra, kurioje gali maudytis, rašo Tvn24.pl. Tačiau Lenkijos poilsiautojams artimiausiu metu gali ir nepavykti išsimaudyti Baltijos jūroje. Nemažai paplūdimių pastarosiomis dienomis yra išsikabinę raudonas vėliavas, taip drausdami maudytis. Ir viskas ne dėl vėjo bei bangų, o dėl per šalto jūros vandens.
Palangos paplūdimiuose – minios poilsiautojų
Maudynės Baltijos jūroje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Baltijos jūra yra tiesiog ledinė, nors dar rugpjūtis. Vakarų pamario vaivadijos kurortuose vandens temperatūra niekur neviršija 14 laipsnių, o daug kur tėra 8-9 laipsniai. Maudynės tokiame šaltame jūros vandenyje gali sukelti hipotermiją, būseną, kai organizmo temperatūra nukrenta žemiau, nei yra reikalinga palaikyti normalų organizmo funkcionavimą.

Šalčiausias vanduo Melne – vos +8 laipsniai, kituose paplūdimiuose pajūrio juostoje tarp Jaroslavco ir Pobierovo vandens temperatūra siekia 9-10 laipsnių, aukščiausia tėra 13-14 laipsnių aukščiau nulio.

Pasak Varšuvos universiteto hidrologo Jaroslawo Suchozebrskio, vanduo jūroje taip stipriai atvėso dėl orų kaitos. Jo teigimu, Baltijos jūra yra tarsi vonia, kurios viršuje laikosi šiltesnio vandens sluoksnis, bet esant atitinkamiems vėjams tas šiltas vanduo nustumiamas į kitus regionus, o pakyla šaltesnis vanduo. Šiuo metu Lenkijos pakrantėje nutiko taip, kad vasaros saulės įkaitintą vandenį vėjai plukdo į šiaurę, o lenkų poilsiautojams lieka ledinė jūra.

Jeigu pietryčių vėjas pakeis kryptį, tai šilta banga turėtų grįžti. Lenkus guodžia nebent tai, kad ne visoje pakrantėje situacija tokia prasta – ties Ščecinu, Svinouisciu vanduo kur kas šiltesnis.

Lietuvoje vanduo Baltijos jūroje taip pat nėra itin šiltas. Ties Palanga jo temperatūra siekia 14, Klaipėdoje – 17 laipsnių. Šalčiausias Baltijos jūros vanduo tradiciškai yra Nidoje – vos 13 laipsnių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius