-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltijos šalių rusakalbių gyventojų teisių pažeidimus turi nagrinėti tarptautiniai teismai, tvirtina Rusijos URM

Rusijos Užsienio reikalų ministerija mano, jog yra tikslinga, kad Baltijos šalių rusakalbių gyventojų teisių pažeidimų klausimas būtų sprendžiamas per tarptautinius teismus.
Rusų demonstracija Rygoje
Rusų demonstracija Rygoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Naudoti tarptautines teismo instancijas mūsų tėvynainių teisėms ir orumui ginti daugeliu atvejų ne tik pageidautina ir galima, bet ir dėl susidariusios situacijos tiesiog neišvengiama“, – naujienų agentūra „Inrterfax“ cituoja Rusijos URM darbo su tėvynainiais užsienyje departamento direktorių Aleksandrą Čepuriną.

Pasak jo, kad ginti savo teises ir teisėtus interesus kreipiantis į teismą – „nelengva, o kartais ir labai brangiai kainuoja“.

„Todėl tėvynainių užsienyje organizacijos pastaruoju laiku vis aktyviau kelia klausimą, kad Rusijoje būtų įsteigta nevalstybinė institucija jų teisių gynimo veiklai remti. Toks klausimo kėlimas, atsižvelgiant į visa tai, kas pasakyta, atrodo, turi visą pagrindą“, – teigė diplomatas.

Jis pridūrė, kad rusakalbių tėvynainių Baltijos šalyse padėtis – „masinis pilietybės neturėjimas, planingas vidurinių mokyklų rusų kalba naikinimas, diskriminavimas darbo rinkoje“ – seniai kelia susirūpinimą Rusijai.

„Nors šios šalys jau ne pirmi metai yra Europos Sąjungos narės, jose klausimai dėl rusų teisių pažeidimų, netapo, kaip atrodo, dar viena ES problema. O juk būtent Latvijoje ir Estijoje daugybė žmonių – atitinkamai 360 tūkst. ir 114 tūkst. gyventojų – neturi minėtų valstybių pilietybės“, – pabrėžė A.Čepurinas.

Diplomatas pažymėjo, kad Rusijos tėvynainiai Baltijos šalyse „gyvena ir tvarkingai moka ten mokesčius, o dalyvauti rinkimuose ne tik į centrines, bet ir vietos valdžios institucijas negali“.

„Klausimas dėl būtinybės ištaisyti dabar esamą padėtį, remiantis visuotinai priimtomis Europos žemyne nuostatomis, nuolat keliamas Europos ir tarptautinėms organizacijos ir mūsų partneriams užsienyje“, – pažymėjo jis.

Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje gyvena 165 tūkst. rusų tautybės žmonių, jie sudaro 4,9 proc. visų šalies gyventojų. Dauguma jų turi Lietuvos pilietybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius