-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Barackas Obama gina savo užsienio politiką: JAV turi ne aklai kariauti, o stiprinti savo sąjungininkus

JAV prezidentas Barackas Obama trečiadienį ryžtingai gynė savo užsienio politiką, perspėdamas, kad Amerika turi vadovauti pasauliui, tačiau stiprindama savo partnerius, o ne aklai verždamasi kariauti.
Barackas Obama Vest Pointe
Barackas Obama Vest Pointe / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

B.Obama atsakė į savo kritikų kaltinimus, esą jis yra silpnas lyderis, vadovaujantis Amerikos nuosmukio laikais, taip pat pats aiškiai kritikavo savo pirmtako George'o W.Busho administracijos karingą politiką.

„Jungtinės Valstijos yra viena nepakeičiama valstybė, – B.Obama sakė jauniems Vest Pointo karo akademijos absolventams. – Mano pagrindinė mintis: Amerika privalo visuomet vadovauti pasaulio arenoje.“

„Klausimas, kuris mums kyla, ne dėl to, ar Amerika vadovaus, o kaip mes vadovausime“, – pridūrė jis.

B.Obama, kuris per savo kadenciją išvedė JAV karius iš Irako ir suintensyvino, tačiau vėliau pasiruošė užbaigti karą Afganistane, parengė Amerikos užsienio politikos po karo su teroru programos apmatus.

„Sakyti, kad esame suinteresuoti siekti taikos ir laisvės už mūsų sienų, nereiškia sakyti, jog kiekviena problema turi karinį sprendinį“, – aiškino jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vest Pointo karo akademijos studentai klausosi Baracko Obamos kalbos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vest Pointo karo akademijos studentai klausosi Baracko Obamos kalbos

„Nuo Antrojo pasaulinio karo kai kurios mūsų brangiausiai kainavusios klaidos kilo ne iš mūsų susitvardymo, o iš mūsų noro veržtis į karines avantiūras – negalvojant apie pasekmes“, – pabrėžė B.Obama, akivaizdžiai turėdamas omenyje Irako karą, kurį jis yra pavadinęs nelaime.

Šią kalbą prezidentas pasakė tuo metu, kai jo užsienio politika, anksčiau laikyta politine stiprybe, šiuo metu yra puolama kritikų, įsitikinusių, kad šalies vadovas leidžiasi stumdomas tokių žaidėjų kaip Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Kinijos lyderis Xi Jinpingas.

B.Obamos kalba pirmiausiai buvo skirta besiskundžiantiems, kad jis turėjo surengti karinę intervenciją Sirijoje dėl cheminių ginklų panaudojimo, taip pat tvirčiau strategiškai atsakyti į Rusijos veiksmus Ukrainoje. Jis taip pat kalbėjo manantiems, kad prezidentas paliko Iraką ir Afganistaną likimo valiai.

„Griežtos kalbos dažnai patenka į antraštes, tačiau karas retai atitinka šūkius“, – pažymėjo B.Obama.

„JAV kariniai veiksmai negali būti vienintelis ar netgi pagrindinis mūsų lyderystės komponentas kiekvienu atveju, – pridūrė jis. – Vien tai, kad turime geriausią plaktuką, nereiškia, jog kiekviena problema yra vinis.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Barackas Obama Vest Pointe
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Barackas Obama Vest Pointe

B.Obama sakė, kad jam „vaidenasi“ JAV ginkluotųjų pajėgų vyrai ir moterys, žuvę arba sužeisti per jo kadenciją – įskaitant tuos, kurie yra klausęsi jo ankstesnių kalbų Vest Pointe mokslo metų baigimo proga.

B.Obama taip pat ryžtingai gynė savo sprendimą praeitais metais paskutinę minutę atšaukti karinius smūgius prieš Siriją, siekiant nubausti Damaską dėl cheminių atakų.

Kritikai namuose ir užsienyje perspėjo, kad tas sprendimas iškėlė pavojingų klausimų, ar Vašingtonas pasiryžęs veikti, jeigu „raudona linija“ būtų peržengta kur nors kitur pasaulyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius