Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Barackas Obama: „Mes stovime petys į petį su Rytų Europa“

„Mes stovime petys į petį, ir niekas negali atimti iš jūsų to, ką jūs pasiekėte per pastaruosius 25 metus“, – pareiškė Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama antradienį Varšuvoje susitikęs su Lenkijos prezidentu Bronislawu Komorowskiu ir kitais vidurio bei rytų Europos valstybių vadovais.
Barackas Obama Lenkijoje
Barackas Obama Lenkijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Į šį susitikimą buvo pakviesti Lietuvos, Latvijos, Estijos, Čekijos, Slovakijos, Vengrijos, Rumunijos, Bulgarijos ir Kroatijos lyderiai. Visos šios šalys yra ir NATO narės.

B.Komorowskis tardamas žodį pažymėjo, kad „saugumas kaip ir laisvė, neduodama amžiams. Jį reikia puoselėti ir nuolat stiprinti. Mes tai darome NATO (aljanse) parodydami patys sau ir pasauliui, kad laisvei reikia pastangų, o dažnai ir jėgos“.

„Mūsų bendra patirtis mums sako, kad tik būdami kartu mes galime užtikrinti savo valstybių saugumą“, – sakė B.Komorowskis regiono šalių lyderiams.

B.Obama pareiškė, kad JAV „stojo petys petin“ su NATO sąjungininkėmis, ir užtikrino vidurio ir rytų Europos lyderius, kad „niekas neatims to, ką jūs sukūrėte per pastaruosius 25 metus“

Komentuodamas krizę Ukrainoje, B.Komorowskis teigiamai įvertino sustiprintą NATO buvimą vidurio ir rytų Europoje. NATO atsaką į įvykius Ukrainoje jis pavadino „bendra patirtimi apie solidarumo ir saugumo svarbą“.

Lenkijos prezidentas išreiškė viltį, kad NATO narės ir toliau tęs Aljanso stiprinimo darbą „krizės prie pat NATO rytinių sienų ... santykiuose tarp Ukrainos ir Rusijos“ akivaizdoje.

B.Obama pareiškė, kad JAV „stojo petys petin“ su NATO sąjungininkėmis, ir užtikrino vidurio ir rytų Europos lyderius, kad „niekas neatims to, ką jūs sukūrėte per pastaruosius 25 metus“.

Kalbėdamas apie NATO sutarties 5-ąjį kolektyvinės gynybos straipsnį, B.Obama pabrėžė, kad „mes turime absoliučiai susivienyti, (remdamiesi) 5-uoju straipsniu ir kolektyvine gynyba“.

Jis pažymėjo, kad Rusijos veiklos Ukrainoje akivaizdoje, NATO stiprina savo buvimą šiame regione.

Kalbėdamas apie energetikos rūpesčius, susijusius su krize Ukrainoje, JAV prezidentas paskelbė, kad JAV planuoja eksportuoti daugiau dujų į tarptautinę rinką.

Užsimindamas apie demokratinius pokyčius šiame regione B.Obama pasidžiaugė, kad susitikime atstovautos šalys ėmėsi sunkių reformų, steigė demokratines institucijas, kurios pasiūlė gerokai geresnį gyvenimą savo piliečiams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius