-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Barackas Obama susitikęs su Francois Hollande'u giria Prancūzijos veržlumą

Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama antradienį susitikęs su valstybinio vizito atvykusiu Prancūzijos vadovu Francois Hollande'u gyrė Prancūziją kaip pavyzdingą Amerikos sąjungininkę pasaulyje, kuris turėtų padaryti daugiau, kovodamas su bendromis grėsmėmis.
Barackas Obama ir Francois Hollande'as
Barackas Obama ir Francois Hollande'as / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Baltųjų rūmų Pietinėje pievelėje B.Obama gyrė Prancūziją, kuri, pasak jo, atlieka vis svarbesnį vaidmenį kovoje su islamiškuoju ekstremizmu Afrikoje, prieš branduolinio ginklo platinimą ir klimato kaitą.

Prezidentams stovint greta, šalia Jungtinių Valstijų ir Prancūzijos vėliavų ir priešais išrikiuotą garbės sargybą buvo iššauta 21 salvė.

„Kaip ir prieš mus buvusios kartos dabar mes turime užduotį ne tik išsaugoti mūsų ilgametę sąjungą, bet ir atnaujinti ją mūsų laikams“, – kalbėjo B.Obama.

Daugiau šalių turi prisidėti ir prisiimti lyderystės įsipareigojimus, būtent tai Jungtinės Valstijos ir Prancūzija daro kartu, – kalbėjo B.Obama.

„Nėra šalies, kuri galėtų viena įveikti šios dienos iššūkius arba pasinaudoti jos galimybėmis, – sakė JAV prezidentas. – Daugiau šalių turi prisidėti ir prisiimti lyderystės įsipareigojimus, būtent tai Jungtinės Valstijos ir Prancūzija daro kartu“.

F.Hollande'as pagerbė per Antrąjį pasaulinį karą žuvusių JAV karių atminimą ir pareiškė, kad abi ilgametės sąjungininkės turi išvien ginti esminius principus ir universaliąsias teises.

„Šiandien Prancūzija ir Jungtinės Valstijos tebeina išvien, kad šios vertybės dominuotų“, – kalbėjo F.Hollande'as.

„Kartu su Jungtinėmis Valstijomis mes nagrinėjame masinio naikinimo ir cheminio ginklo platinimo grėsmės problemas, kartu sprendžiame Artimųjų Rytų krizės (klausimą), kartu palaikome Afrikos plėtrą ir kartu kovojame su pasauliniu atšilimu ir klimato kaita“, – sakė jis.

Anksčiau viena aukšta JAV pareigūnė gyrė Prancūziją už jos pagalbą malšinant ekstremistinį smurtą Afrikos regionuose.

„Prancūzijos vaidmuo yra labai esminis sėkmei Malyje, o Prancūzijos vaidmuo siekiant įversti taiką ir stabilumą CAF (Centrinės Afrikos Respublikoje) yra labai svarbus“, – kalbėjo JAV diplomatė Afrikos šalims Linda Thomas -Greenfield.

Tačiau Prancūzijos lyderis, kurio asmeninio gyvenimo problemas prieš kurį laiką su pasimėgavimu narstė viso pasaulio bulvarinė žiniasklaida, bus vienas per valstybinę vakarienę didžiulėje, prancūziškais akcentais išpuoštoje palapinėje, nes sausį išsiskyrė su savo ilgamete partnere Valerie Trierweiler.

Prieš vakarienę B.Obama ir F.Hollande'as dalyvaus spaudos konferencijoje, o Prancūzijos vadovas pietaus su prancūziškai kalbančiu JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry.

Nors Prancūzijos ir JAV santykiuose ne kartą būta audringų laikotarpių, jų aljanso tvarumas slypi jo tamprume: prieš dešimtmetį susipykusios dėl Irako, dabar šalys vėl sparčiai stiprina dvišalius ryšius.

Vašingtonas sveikino Prancūzijos sprendimą surengti karinę intervenciją Malyje, kad būtų pažabotas islamistų kovotojų įsitvirtinimas Afrikos Sahelio regione, ir suteikė jai logistinę pagalbą.

Sąjungininkės yra vienos svarbiausių veikėjų pasaulio galių derybose su Iranu dėl jo branduolinės programos, bei drauge kaltina Sirijos prezidentą Basharą al-Assadą žvėriškais veiksmais prieš savo šalies žmones.

F. Hollande'as trijų dienų valstybinį vizitą Jungtinėse Valstijose pirmadienį pradėjo skrydžiu JAV prezidento lėktuvu „Air Force One“, kuriuo itin retai skraidinami užsienio valstybių lyderiai.

F. Hollande'as ir B.Obama Virdžinijoje apsilankė frankofilo JAV kūrėjo Thomo Jeffersono memorialiniame name.

Apsilankymas Montiselo viloje buvo suplanuotas kaip galimybė B.Obamai ir F. Hollande'ui, kuris gerai kalba angliškai, sustiprinti asmeninius ryšius itin simboliškoje aplinkoje.

B.Obama sakė, kad Th.Jeffersonas – Nepriklausomybės deklaracijos pirminio varianto autorius, ambasadorius Prancūzijoje ir trečiasis JAV prezidentas, yra „to, kas geriausia Amerikoje“ simbolis.

„Tačiau kaip matome vaikščiodami po jo namus, jis taip pat simbolizuoja neįtikėtiną ryšį ir neįtikėtinas Prancūzijos dovanas Jungtinėms Valstijoms, nes jis buvo prisiekęs frankofilas“, – pabrėžė prezidentas.

Antradienį per derybas Ovaliajame kabinete pagrindinis dėmesys turbūt bus skiriamas šioms temoms: karas Sirijoje, Irano branduolinė programa, politinė krizė Ukrainoje.

JAV ir Prancūzijos vadovai matyt aptars ir Prancūzijos karines operacijas Malyje bei Centrinėje Afrikos Respublikoje – abiem šioms misijoms JAV suteikė paramą oro transportu, žvalgyba ir logistika.

Siūloma Transatlantinė prekybos ir investavimo partnerystė tarp Europos Sąjungos ir Jungtinų Valstybių taip pat bus pokalbio programoje, kai B.Obama savo šalies viduje tenka kovoti, kad laimėtų įgaliojimus derėtis dėl prekybos sutarčių šiais kadencijos vidurio rinkimų metais.

Asmeniškai F.Hollande'as tikisi pailsėti nuo triukšmo, kilusio dėl skyrybų su savo mylimąją Valerie Trierweiler, buvusia pirmąją Prancūzijos ponia.

Tiesa, jos nebuvimas bus pastebimas per oficialią vakarienę, kai svečiai ragaus amerikietiškus ikrus, putpelių kiaušinius, didkepsnį, Vermonto sūrį, visa tai užgerdami išskirtiniu Amerikos vynu.

F.Hollande'as, kurio reitingai pasiekė žemiausią lygį, kokį kada nors yra turėjęs šių laikų Prancūzijos vadovas, nuolat spaudžiamas skatinti negaluojantį savo šalies ūkį.

Todėl jis mėgins kažkiek teigiamai nušviesti prancūzų inovacijas, kai nuskris iš Vašingtono į Kaliforniją trečiadienį ir susitiks ten su inžinerijos lyderiais Silicio slėnyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius