-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Barackas Obama Vladimirui Putinui atsiuntė laišką, kuriame yra pasiūlymų dėl branduolinio ginklo arsenalų, raketinės gynybos ir dvišalės prekybos gerinimo

JAV prezidento Baracko Obamos patarėjas nacionalinio saugumo reikalams pirmadienį įteikė „konstruktyvų“ JAV lyderio laišką Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, praėjus kelioms dienoms po to, kai abi buvusios Šaltojo karo laikų priešininkės paskelbė „juoduosius sąrašus“ ginče dėl žmogaus teisių pažeidimų.
JAV prezidentas Barackas Obama Izraelyje
JAV prezidentas Barackas Obama / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kremlius teigiamai įvertino notą, kurią V.Putinui asmeniškai įteikė į Maskvą atvykęs Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo patarėjas Tomas Donilonas, kaip turinčią naujų idėjų bei pasiūlymų apie branduolinius arsenalus.

T.Donilonas yra kol kas aukščiausio rango amerikietis, apsilankantis Rusijoje po B.Obamos prisaikdinimo antrai kadencijai sausį ir patenkantis į savaitgalį pasireiškusią pagiežingą diplomatine audrą Maskvoje.

Jungtinės Valstijos praėjusį penktadienį paskelbė sąrašą, į kurį įtraukti 18 Rusijos piliečių, įtariamų žmogaus teisių pažeidimais. Supykusi Rusija kitą dieną atsakė analogišku veiksmu, paskelbdama panašų „juodąjį sąrašą“.

Tačiau V.Putinas atėjo į T.Donilono susitikimą su savo kolega Kremliuje Nikolajumi Patruševu. Tokį poelgį Kremlius slėpė iki paskutinės minutės; matyt, vis dėlto ketinta priminti Vašingtonui apie savo nepasitenkinimą.

Kremlius patvirtino, kad T.Donilonas įteikė B.Obamos laišką, kuriame, anot V.Putino patarėjo užsienio politikos srityje Jurijaus Ušakovo, yra pasiūlymų dėl branduolinio ginklo arsenalų, raketinės gynybos ir dvišalės prekybos gerinimo.

„Laiškas parašytas gana konstruktyviu tonu“, – sakė J.Ušakovas.

Pasak jo, „kai kuriomis kryptimis laiške išdėstytos idėjos buvo skelbtos anksčiau, o kai kuriomis krytimis esama naujų elementų, kuriuos mūsų šalis kuo atidžiausiai išnagrinės ir atitinkamai atsakys“.

J.Ušakovas pažymėjo, kad pastarųjų dienų įvykiai parodė, kad B.Obamos administracija „nori aktyviai plėtoti santykius daugeliu krypčių – ir tai yra gana pozityvu, bet kita vertus, – nenori pačiose valstijose pakovoti už mūsų dvišalį bendradarbiavimą, nenori sutramdyti kai kurių rusofobų, kurie kaišioja pagalius į mūsų bendradarbiavimo ratus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius