-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Belgijos vyskupai prašo kunigų pedofilijos aukų atleidimo

Belgijos vyskupai trečiadienį paskelbė katalikų bendruomenei skirtą laišką, kuriame kreipiamasi į pedofilų kunigų aukas, prašoma jų atleidimo už Bažnyčios tylėjimą ir vaikų išnaudojimo dangstymą.
Vyskupas Rogeris Vangheluwe
Vyskupas Rogeris Vangheluwe / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Mes prašome visų lytinio išnaudojimo aukų atleidimo kaip už įžūlius veiksmus, taip ir už netinkamą elgesį“, – po kelionės į Vatikaną parašė vyskupai laiške tikintiesiems.

Per Austriją, Vokietiją, Airiją, Jungtines Valstijas nuvilnijęs kunigų pedofilijos skandalas praėjusį mėnesį pasiekė ir Belgijos Katalikų Bažnyčią – Briugės vyskupas buvo priverstas atsistatydinti, prieš tai prisipažinęs, kad devintajame dešimtmetyje seksualiai išnaudojo vieną berniuką.

Prieš 25–erius metus šio Flamandų miesto Briugės vyskupu paskirtas Roger Vangheluwe tapo pirmuoju tokiomis aplinkybėmis atsistatydinusiu vyskupu Katalikų Bažnyčioje.

Po šio skandalo, specialiai panašiems nusikaltimams tirti sudarytas specialus nepriklausomas komitetas išklausė dar maždaug 300 skundų apie dvasininkų lytinį priekabiavimą.

Tuo tarpu naujasis Belgijos arkivyskupas Andre Leonardas pažadėjo netoleruoti panašių atvejų.

„Mes pripažįstame, kad bažnyčios hierarchai nepakankamai įvertino tai, kokį poveikį gali turėti seksualinis nepilnamečių išnaudojimas“, – rašoma vyskupų laiške.

„Šiuo tylėjimu bažnyčios institucijos reputacija ir orumas buvo iškelti aukščiau jaunų aukų orumo, – rašoma laiške. – Išnaudotojams buvo suteikta dar viena galimybė, o jų aukoms liko žaizdos“.

Vyskupai taip pat pažadėjo imtis „konkrečių priemonių“, įskaitant kruopštesnę kunigų atranką ir jų stebėjimą. Taip pat numatoma nurodyti specialų telefono numerį, kuriuo galėtų kreiptis nuskriausti vaikai, paaugliai ir kiti pažeidžiami žmonės.

Belgijos Bažnyčia yra paraginusi vaikus išnaudojusius dvasininkus prisipažinti savo nusikaltimus, o jų aukas – nebijoti teikti skundus.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius