Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Bin Ladeno ūkis“ ir kaimiškos buities žavumas Abotabade

Trys žmonos, dvylika vaikų, galvijai, triušiai – visa tai slėpė aukštos sienos, už kurių Osama bin Ladenas, paklusdamas neskubriam kaimiško gyvenimo ritmui, ramiai leido dienas.
O.bin Ladenas
O.bin Ladenas

Praėjusį antradienį vieno pakistaniečio kariškio mobiliuoju telefonu padaryta nuotrauka atskleidė visą kaimiškos buities paprastumą: tuzinas kiaušinių virtuvės kriauklėje, šalia – kelios lėkštės, atviros ir tuščios didelės medinės spintelės.

Pakistano Himalajų prieškalnėje stovintys O.bin Ladeno paskutiniai namai, kuriuos per naktinį reidą gegužės 1-ąją nusiaubė JAV karinio jūrų laivyno specialiųjų pajėgų (SEAL) komandosai, neprimena prabangių didžiulių rūmų, kaip buvo galima pamanyti iš ankstesnių JAV pranešimų.

Trijų aukštų pastatas, tapęs paskutiniu bėglio teroristų vadeivos prieglobsčiu, buvo pastatytas 2005-aisiais. Tai tvirtas baltų sienų namas be balkonų, labiau primenantis nedidelę kliniką, o ne užmiesčio rezidenciją.

Kartu su „al Qaeda“ vadovu jo kaimiškoje buveinėje gyveno kelios dešimtys žmonių, įskaitant tris žmonas ir daugiau nei dešimt vaikų.

Pasak šaltinių Pakistano saugumo struktūrose, mažiausia penki iš šio namo gyventojų buvo nukauti per JAV komandosų puolimą: pats O.bin Ladenas, kurio palaikus išgabeno amerikiečiai, vienas jo sūnų, du jo apsaugininkai, žinomi kaip kuveitiečiai, ir viena moteris.

Likę gyvi žmonės – trys moterys ir jų vaikai – yra Pakistano kariškių rankose. Tardymo metu jauniausia iš O.bin Ladeno žmonų, 29 metų jemenietė Amal Ahmed Abdulfattah tyrėjams sakė, kad „al Qaeda“ vadeiva šioje viloje gyveno penkerius metus.

JAV šeštadienį pranešė, kad per operaciją konfiskuota įvairi medžiaga rodo, kad O.bin Ladenas iš šių namų aktyviai vadovavo tinklui „al Qaeda“.

Minėta pakistaniečio kariškio daryta nuotrauka leidžia susidaryti bent šiokį tokį vaizdą apie tame name vykusį gyvenimą, kuriuo rūpinosi „kuveitiečiai“ – broliai Arshadas Khanas ir Tariqas, dažnai pasirodydavę Abotabade ir jo apylinkėse.

Pasak Pakistano žiniasklaidos, šie vyrai, visų vadinti kuveitiečiais, iš tikrųjų buvo pakistaniečiai ir naudojosi išgalvotais vardais. Jų tėvas, kilęs iš Pakistano šiaurės vakaruose esančio Vaziristano, kuris laikomas islamistų bastionu, buvo O.bin Ladeno draugas.

O.bin Ladenui buvo išrinktas namas su pilkų plytų grindimis, paprastomis betono sienomis ir laiptais. Spartietišką būsto interjerą sudarė neįmantrūs mediniai baldai, tiesiog ant grindų sumesti porolono čiužiniai ir senas televizorius – visa tai rodo, kad čia nebūta prabangos.

Saudo Arabijoje gimusio teroristų vadeivos, kuris su šeima buvo įsikūręs dviejuose viršutiniuose namo aukštuose, miegamasis taip pat buvo itin kuklus.

Aukštų namo sienų ir tuopų pavėsyje Bin Ladenai augino vištas ir daržoves, patys apsirūpindami būtiniausiais maisto produktais.

„Jie turėjo dvi karves, šunų ir daugiau nei šimtą vištų, o tai nėra mažai. Būdami savo namuose girdėdavome jų vištas“, – pasakojo „al Qaeda“ lyderio kaimynas Mohammadas Qasimas.

Kitas kaimynas, 14-metis Zararas, sakė, kad kartą jis buvo trumpam užsukęs į O.bin Ladeno namus.
„Pamačiau dvi moteris, kurios kalbėjo arabiškai. Jos įteikė man dovaną – du triušius“, – pasakojo paauglys.

Tik vienas pašalinis vyras – ūkininkas Shamrezas Mohammadas – kartais buvo įleidžiamas į komplekso teritorijoje esantį daržą. Jis šėrė gyvulius ir padėjo derlingoje dirvoje auginti bulves, žiedinius kopūstus nei kitas daržoves.

„Bin Ladeno ūkis“ tikriausiai buvo „ekologiškas“, jei Sh.Mohammadas, kaip ir jo kaimynai, nenaudojo pesticidų.

Netrukus po JAV komandosų reido pakistaniečių kariškių sulaikytas šis svarbus liudininkas praėjusį penktadienį buvo paleistas. Pasak sūnaus, paleistas jis išvyko iš miesto.

Kariškiai praėjusį antradienį užėmė namą, tačiau dabar jis jau stovi tuščias. Kariškiai veikiausiai pasidalys tarpusavyje paliktus gyvulius, sakė vienas kaimynas.

Nekilnojamojo turto agentas Mohammadas Kareemas sakė praėjusį pirmadienį matęs, kaip „kariai aplink namą vaikosi vištas“. „Jie pasidalys jas tarpusavyje ir kartu su savo šeimomis jas suvalgys“, – sakė jis.

M.Kareemo nuomone, dvi ūkyje buvusios karvės „veikiausiai jau nugabentos į kariuomenei priklausančią gamyklą“. Triušių likimas kol kas nežinomas.

Džihadistų tinklams artimi šaltiniai sakė, kad O.bin Ladeno sveikata buvo prasta – jį vargino inkstų negalavimai ir jam buvo reikalinga medikų priežiūra. Tačiau nė vienas iš kaimynų neprisiminė, kad kas nors name būtų reguliariai lankęsis.

Apie tai paklausta tyrėjų, O.bin Ladeno žmona Amal Ahmed Abdulfattah atsakė, kad 25 metais už ją vyresnis sutuoktinis „nebuvo nusilpęs“.

Pasak moters, O.bin Ladenas „sėkmingai“ gydėsi natūraliomis priemonėmis, „įskaitant arbūzą“.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius