Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Bloomberg“: J.Bidenas tapo situaciniu V.Putino sąjungininku

Trečiaisiais karo Ukrainoje metais JAV prezidento administracija atsidūrė toje pačioje pusėje kaip ir Kremlius dėl ukrainiečių išpuolių prieš Rusijos naftos perdirbimo gamyklas. Apie tai rašo amerikiečių leidinys „Bloomberg“.
Joe Bidenas, Vladimiras Putinas
Joe Bidenas, Vladimiras Putinas

Leidinys primena, kad jau kelias savaites Rusija vykdo intensyvią oro antskrydžių kampaniją prieš Ukrainos energetiką ir nebaudžiamai bombarduoja ukrainiečių gynybines pozicijas fronte.

V.Putinas pateisina atakas prieš Ukrainos elektrines kaip kerštą už ukrainiečių išpuolius prieš Rusijos naftos perdirbimo gamyklas. Ir tai būtų tik tušti plepalai, turint omenyje visus ankstesnius rusų išpuolius prieš Ukrainos energetikos sektorių, pažymi „Bloomberg“, jei ne viena aplinkybė.

„Neįprasta tai, kad Jungtinės Valstijos šiuo klausimu yra toje pačioje pusėje kaip ir V.Putinas. Joe Bideno administracija viešai pasisakė prieš Ukrainos išpuolius prieš naftos perdirbimo gamyklas, matyt, baimindamasi poveikio pasaulinėms naftos kainoms“, – pažymi publikacijos autorius.

„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

Pažymima, kad Ukrainos vadovybei sunku suvokti tokią JAV poziciją, turint omenyje, kad Ukraina jau seniai maldauja savo sąjungininkų didesnės karinės pagalbos, ypač dėl oro gynybos sistemų.

„Vakarai tebėra susiskaldę dėl to, kaip stipriai spausti branduolinę Rusiją, kad padėtų Ukrainai laimėti. (...) Neapsisprendimas JAV ir Europoje sukuria netikrumo zoną, kurioje V. Putinas klesti“, – rašo „Bloomberg“.

Nuo metų pradžios Ukraina surengė keletą bepiločių atakų prieš kelias Rusijos naftos perdirbimo gamyklas, kurios sukėlė didelių problemų Rusijos vidaus degalų rinkoje. Ekspertų teigimu, šalis agresorė prarado iki 15 proc. savo naftos perdirbimo pajėgumų.

Kovo 22 d. autoritetingas leidinys „Financial Times“, remdamasis savo šaltiniais, rašė, kad Jungtinės Valstijos buvo nepatenkintos Ukrainos atakomis prieš Rusijos naftos perdirbimo gamyklas ir kad apie tai buvo informuota SBU ir Vyriausiosios žvalgybos valdybos vadovybė.

JAV savo viešuose pareiškimuose buvo diplomatiškesnės. Visų pirma JAV valstybės departamento (Užsienio reikalų ministerijos) vadovas Antony Blinkenas pareiškė, kad Amerika „nepalaiko“ atakų prieš naftos perdirbimo gamyklas ir „nedalyvauja“ jas rengiant.

Europoje ir pačiose Jungtinėse Valstijose, J.Bideno administracija buvo kritikuojama dėl šios pozicijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius