-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Boriso Nemcovo duktė: „Žmogžudystės vykdytojai buvo tikri, kad jų niekas nenubaus“

Vyriausioji nužudyto Rusijos opozicijos lyderio Boriso Nemcovo duktė Žana Nemcova, šiuo metu kuriam laikui išvykusi į Vokietiją, davė interviu leidiniui „Bild“. Žurnalistams ji sakė esanti įsitikinusi, kad tėtis buvo nužudytas dėl politinių motyvų.
Žana Nemcova
Žana Nemcova / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Aš esu įsitikinusi, kad ši žmogžudystė įvykdyta dėl politinių motyvų. Jį nužudė, nes jis ėjo prieš Kremlių. Tai aišku. Mane stebina tai, kad yra žmonių, kurie sako, jog jis nebuvo pavojingas. Diktatūrai pavojingas bet kuris kitaip manantis. Ir kuo ilgiau diktatorius būna valdžioje, tuo didesnę baimę jis jaučia“, - sakė 30-etė Ž.Nemcova, dirbanti žurnaliste. Nors anksčiau ji Kremliaus atžvilgiu laikėsi nuosaikesnės pozicijos nei jos tėvas, po žmogžudystės jos nuomonė smarkiai pasikeitė. 

Mane stebina tai, kad yra žmonių, kurie sako, jog jis nebuvo pavojingas. Diktatūrai pavojingas bet kuris kitaip manantis. Ir kuo ilgiau diktatorius būna valdžioje, tuo didesnę baimę jis jaučia

Ji sako negalinti tiksliai pasakyti, kas atsakingas už žmogžudystę, nes neturi įrodymų, tačiau neabejoja, kad „ji buvo įvykdyta valdžiai tai pilnai kontroliuojant, o vykdytojai buvo tikri, kad jų nenubaus“. 

Specialiosios tarnybos, anot B.Nemcovo dukters, jį sekė visą parą. „Ir, nepaisant visos šios kontrolės, jį – opozicijos lyderį – nušovė Maskvos centre. Kas atsako už tai?“ - sakė ji. 

Ž.Nemcova abejoja objektyviu šios bylos tyrimu. „Kažką nubaus, tačiau jie nebus tie, kas iš tiesų kalti, - įsitikinusi moteris. - Aš netikiu Rusijos valdžia. Čia niekas neveikia, teisingumo nėra“. 

Ž.Nemcova sako, kad jos tėvas buvo pacifistas. „Į nemalonę jis pakliuvo dar valdžioje esant Borisui Jelcinui, nes surinko milijoną parašų prieš karą Čečėnijoje, - pasakojo moteris. Anot jos, pastaruoju metu jis rengė ataskaitą apie Vladimiro Putino vykdomą karą Ukrainoje. - Šiam darbui jis atidavė visą savo širdį. Jis stipriai kentėjo dėl šito karo ir norėjo padaryti viską, kad jį sustabdytų“. Anot jos, B.Nemcovas patyrė didelį psichologinį spaudimą, jį vadino išdaviku, fašistu, jam nuolatos skambindavo įvairūs žmonės ir įžeidinėdavo. 

„Visa tai jam įgrisdavo, tačiau tame jis matė valdžios bailumo ir silpnumo įrodymus. Jis nuolatos sakydavo, kad galų gale mes susidorosime su šitais niekšais“, - prisiminė Ž.Nemcova. 

Kalbėdama apie žmogžudystės pasekmes, B.Nemcovo duktė sakė, kad tai turės labai didelį, gniuždantį poveikį. „Rusijoje aš nematau kitų opozicijos politikų. Opozicija liko be lyderio“, - teigė ji. 

Artimu metu Ž.Nemcova ketina iš Vokietijos grįžti į Rusiją. „Aš nebijau, - sako ji. - Rusijoje ketinu išleisti knygą, kurioje bus jo pasisakymai „Facebook“ tinkle“. Anot jos, šis socialinis tinklas pastaruoju metu buvo tapęs paskutine galimybe prasiskverbti pro V.Putino cenzūrą. Ž.Nemcova interviu metu taip pat išreiškė įsitikinimą, kad jos tėvas nusipelno Nobelio taikos premijos. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius