-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Boriso Nemcovo nužudymo tyrimo parodija: užsakovo nebuvo, nors visi jį žino

Rusijos teisėsauga įsitikinusi, kad jau ištyrė opozicijos lyderio Boriso Nemcovo nužudymą. Tačiau tyrimo rezultatai, kuriuos rengiamasi paviešinti, šokiruoja: nebuvo jokio B.Nemcovo nužudymo užsakovo.
Boriso Nemcovo nužudymas
Boriso Nemcovo nužudymas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak Rusijos naujienų portalo rosbalt.ru šaltinių teisėsaugoje, nusikaltimą suplanavo ir įvykdė du buvę Čečėnijos specialiosios paskirties bataliono „Sever“ kovotojai Zauras Dadajevas ir Bislanas Šavanovas. Anot šaltinių, tokią išvadą priėjo nusikaltimo tyrėjai.

Jiems padėjo dar trys taip pat suimti asmenys. Vienas jų – Eskerchanovas, buvęs milicininkas, galėjo organizuoti B.Nemcovo sekimą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Zauras Dadajevas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Zauras Dadajevas

„Suplanavo ir įvykdė patys, be jokių užsakovų“

„Nagrinėjant įrodymus, kurie dabar yra byloje, liudininkų bei pagrindinio įtariamojo parodymus, galima padaryti vienareikšmę išvadą: B.Nemcovo žmogžudystė buvo asmeninė Dadajevo ir Šavanovo iniciatyva. Jie neturėjo jokių kitų „užsakovų“, – pareiškė rosbalt.ru šaltinis teisėsaugos organuose.

Galima padaryti vienareikšmę išvadą: B.Nemcovo žmogžudystė buvo asmeninė Dadajevo ir Šavanovo iniciatyva. Jie neturėjo jokių kitų „užsakovų“.

Jo teigimu, oficialiai dar tiriama versija, kad buvę bataliono „Sever“ kovotojai nusikaltimui ryžosi gavę kažkieno užsakymą. Tačiau tyrėjai kol kas esą neranda jokių tokią versiją patvirtinančių faktų.

Z.Dadajevas, buvęs bataliono „Sever“ vado pavaduotojas, kovo 6 d. buvo sulaikytas Ingušijoje. Teismas jį leido suimti. B.Šavanovą buvo bandoma areštuoti Čečėnijoje, tačiau jis nepasidavė ir susiprogdino granata.

Viena versijų – atkeršijo B.Nemcovui už siūlymą pasodinti R.Kadyrovą

Tyrėjai mano, kad būtent Z.Dadajevas vėlų vasario 27 d. vakarą Maskvos centre, priešais Kremlių, paleido į B.Nemcovą mirtinus šūvius. Jis prisipažino nužudęs politiką. Suimtas Z.Dadajevas iš karto neatskleidė motyvų, kodėl nužudė B.Nemcovą. Jis tik pareiškė, kad myli pranašą Mahometą. Po šio pareiškimo Kremliaus valdoma žiniasklaida ėmė aktyviai piršti mintį, kad B.Nemcovas buvo nužudytas dėl kritikos islamo teroristams, kurie surengė žudynes Prancūzijos satyrinio leidinio „Charlie Hebdo“ redakcijoje.

Rosbalt.ru, remdamasis šaltiniais, rašo, kad Z.Dadajevas ir B.Šavanovas, atleisti iš karinės tarnybos, sunkiai rado vietą civiliniame gyvenime, jų pažiūros ėmė radikalėti.

Buvę bataliono „Sever“ kariai nutarė jam atkeršyti už savo dievaičio R.Kadyrovo įžeidimą. B.Nemcovas garsiai reikalavo „pasodinti“ R.Kadyrovą.

Po „Charlie Hebdo“ žudynių jie esą piktinosi politikų kritika islamui ir musulmonams ir nutarė atkeršyti. Taip esą jie bandė ir sustiprinti savo autoritetą Šiaurės Kaukaze. Savo auka jie išsirinko B.Nemcovą, nes esą sužinojo, kad jis ne kartą negatyviai kalbėjo apie Rusijoje gyvenančius musulmonus ir pranašą Mahometą. Kaip įtariamieji tai sužinojo, tyrėjai nedetalizuoja. Šią versiją skelbia ir autoritetingas laikraštis „Kommersant“.

Dar viena versija, kodėl B.Nemcovas tapo žudikų taikiniu, yra ta, kad buvę bataliono „Sever“ kariai nutarė jam atkeršyti už savo dievaičio R.Kadyrovo įžeidimą. B.Nemcovas garsiai reikalavo „pasodinti“ R.Kadyrovą už tai, kad jis aštriai kritikavo „Charlie Hebdo“ gynėjus Rusijoje ir pateisino teroristus.

2015 m. sausį, po žudynių „Charlie Hebdo“ redakcijoje, B.Nemcovas savo tinklaraštyje radijo stoties „Echo Moksvy“ tinklalapyje gynė karikatūristus, parašė, kad „islamas yra viduramžiuose“, o žudynes pavadino „islamiška inkvizicija“. Po kelių dienų B.Nemcovas pareiškė, kad „Kadyrovas jau visus užkniso savo grasinimais“ ir jį jau „seniai laikas pasodinti“.

B.Nemcovo bendražygiai: tai – absurdas

Tačiau B.Nemcovo šalininkai tokią versiją vadina absurdiška. B.Nemcovo artimiausiais bendražygis Ilja Jašinas teigė, kad B.Nemcovas kritikavo žudynes Paryžiuje surengusius teroristus, tačiau niekuomet nekritikavo paties islamo ar Rusijoje gyvenančių musulmonų, todėl tai negalėjo būti priežastis jį žudyti.

Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas iškart po B.Nemcovo nužudymo pareiškė neabejojantis, kad tai provokacija, kuria siekiama pakenkti V.Putinui.

Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas iškart po B.Nemcovo nužudymo pareiškė neabejojantis, kad tai provokacija, kuria siekiama pakenkti V.Putinui.

Tačiau opozicijos atstovai bei Vakarų analitikai linksta prie versijos, kad B.Nemcovo nužudymą galėjo organizuoti Kremlius.

B.Nemcovas buvo nužudytas prieš pat kovo 1 dieną Maskvoje turėjusį įvykti opozicijos maršą „Vesna“. Jis buvo vienas jo organizatorių. Kremlius paniškai bijo, kad Maskvoje prasidės savas Maidanas.

Be to, B.Nemcovas rengė pranešimą „V.Putinas ir karas“, kuriame ketino pateikti sensacingų faktų, įrodančių, kad Rusija vykdo slaptą karinę agresiją prieš Ukrainą.

I.Jašinas net viešai pareikalavo dėl B.Nemcovo nužudymo apklausti V.Putiną.

Paskui R.Kadyrovą driekiasi kruvinas šleifas

B.Nemcovas ne tik šiemet, bet ir anksčiau yra ne kartą aštriai kritikavęs V.Putino numylėtinį Čečėnijos prezidentą R.Kadyrovą, kuris neatleidžia savo priešams.

R.Kadyrovą su įtariamais B.Nemcovo žudikais sieja glaudūs ryšiai.

Newsru.com rašo, kad R.Kadyrovą su įtariamais B.Nemcovo žudikais sieja glaudūs ryšiai. Batalionai „Sever“ ir „Jug“ jo įsakymu buvo sukurti 2006 m. Šie kariniai daliniai vadinami privačia R.Kadyrovo kariuomene. Oficialiai šie batalionai yra Rusijos Vidaus reikalų kariuomenės dalis, bet yra sudaryti iš čečėnų ir dislokuoti Čečėnijos teritorijoje.

Batalionas „Sever“, kurio vado pavaduotoju ilgai tarnavo Z.Dadajevas, dislokuotas Grozne. Batalionui „Sever“ vadovauja vienas artimiausių R.Kadyrovui žmonių Rusijos didvyris Aslambekas Delimchanovas. Z.Dadajevas iš R.Kadyrovo rankų yra gavęs apdovanojimų už narsą ir vyriškumą.

A.Delimchanovo brolis Adamas Delimchanovas yra asmeninis R.Kadyrovo draugas, vienas įtakingiausių ir turtingiausių Čečėnijos žmonių, Rusijos Valstybės Dūmos deputatas. Jis taip pat glaudžiai susijęs su Rusijos nusikalstamu pasauliu ir ne kartą sietas su rezonansiniais nusikaltimais. Spaudoje taip pat buvo pasirodžiusi versija, kad A.Delimchanovas gali būti susijęs ir su B.Nemcovo nužudymu.

Įtariama, kad šių dalinių kariai įvairiose Europos šalyse žudė R.Kadyrovo oponentus. Manoma, kad jie gali būti susiję ir su 2006 m. namų laiptinėje Maskvoje nušautos garsios Rusijos žurnalistės Anos Politkovskajos bei su Čečėnijos žmogaus teisių gynėjos ir žurnalistės Natalijos Estemirovos, kuri 2009 m. Ingušijoje buvo pagrobta ir nužudyta, mirtimis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ramzanas Kadyrovas ir Adamas Delimkhanovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ramzanas Kadyrovas ir Adamas Delimchanovas

A.Politkovskaja ir N.Estemirova tyrė R.Kadyrovo režimo nusikaltimus ir jo sąsajas su Kremliumi.

A.Politkovskajos žudikais įvardinti čečėnų tautybės asmenys buvo nuteisti, bet nusikaltimo motyvai bei tikrasis nusikaltimo užsakovas taip ir liko neišaiškinti. N.Estemirovos žudikai iki šiol nerasti.

Ordinas R.Kadyrovui – V.Putino padėka?

Nors B.Nemcovo žudikų ryšiai su R.Kadyrovu akivaizdūs, Kremlius kol kas nerodo jokių ženklų, kad autoritariškasis Čečėnijos prezidentas gali tapti atpirkimo ožiu dėl šio nusikaltimo.

R.Kadyrovas nesmerkia įtariamo B.Nemcovo žudiko. Atvirkščiai – giria jį.

Atvirkščiai – skandalą sukėlė V.Putino sprendimas šiomis dienomis apdovanoti R.Kadyrovą Garbės ordinu. Kremlius tikina, kad R.Kadyrovas jau seniai buvo įtrauktas į apdovanotųjų sąrašą ir tai neturi nieko bendro su B.Nemcovo nužudymu, tačiau V.Putino kritikai teigia, jog tai gali būti demonstratyvus ženklas, savotiška V.Putino padėka R.Kadyrovui už atliktą kruviną darbą.

Tuo tarpu pats R.Kadyrovas nesmerkia įtariamo B.Nemcovo žudiko. Atvirkščiai – giria jį.

„Scanpix“/AP nuotr./Ramzanas Kadyrovas
„Scanpix“/AP nuotr./Ramzanas Kadyrovas

R.Kadyrovas Z.Dadajevą pavadino vienu geriausių ir didvyriškiausių bataliono „Sever“ kovotojų, „Rusijos patriotu“, o B.Šavanovą – „garbingu kariu“. Čečėnijos vadovas nurodė atlikti kruopštų tyrimą, kodėl Z.Dadajevas buvo atleistas iš bataliono „Sever“ vado pavaduotojo pareigų. Tiesa, R.Kadyrovas pareiškė, kad jei Z.Dadajevas nužudė B.Nemcovą, tai jis padarė sunkų nusikaltimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius