-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Boriso Nemcovo žudikų teismas: kodėl klausimų daugiau nei atsakymų?

Šią savaitę Maskvoje prasidėjo buvusio šalies vicepremjero Boriso Nemcovo nužudymo bylos nagrinėjimas teisme. Nors Rusijos teisėsauga skelbia sulaikiusi žudikus, tačiau tikrieji nužudymo organizatoriai vis dar tūno šešėlyje.
Vladimiras Putinas ir Ramzanas Kadyrovas
Vladimiras Putinas ir Ramzanas Kadyrovas / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

2002 metais Borisas Nemcovas lankėsi Čečėnijoje, kur viešai diskutavo su būriu vietos gyventojų apie regionui tinkamą valdžios sistemą. Jis bandė įtikinti, kad čečėnai gali būti valdomi įvairias pažiūras suderinančio ir demokratiškai renkamo parlamento.

„Kai palikau salę, prie manęs priėjo žmogus bespalvėmis akimis ir pareiškė, kad už tai, ką kalbėjau, turėčiau būti nužudytas“, – rašė B.Nemcovas savo knygoje „Maištininko išpažintys“.

Tas žmogus buvo tuometinio Čečėnijos lyderio Ahmedo Kadyrovo sūnus Ramzanas.

„Aplink buvę čečėnai suskubo teigti, kad tas žmogus tik juokauja, tačiau aš jo akyse mačiau ne juoką, o neapykantą“, – susidūrimą su dabartiniu Čečėnijos lyderiu savo knygoje atsiminė B.Nemcovas.

2015 metų vasario mėnesio vakarą B.Nemcovą Maskvoje, ant tilto netoli Kremliaus, pakirto keturios kulkos. Šis nusikaltimas sukrėtė ne tik Rusijos opoziciją, bet ir visą pasaulį.

Įtarimų verpetas sukasi aplink Čečėnijos lyderį

B.Nemcovo artimieji ir bendražygiai įtarimus meta ant Čečėnijos lyderio R.Kadyrovo, perėmusio valdžią 2004 metais, po jo tėvo žūties. Savo regioną R.Kadyrovas valdo geležiniu kumščiu, nevengdamas tiesioginių grasinimų susidoroti su Vladimiro Putino ar savo paties priešais.

Rusijos žiniasklaida skelbė, kad B.Nemcovo žudikų ryšiai su R.Kadyrovu Kremliui buvo aiškūs jau praėjus kelioms dienoms po nužudymo. Tai V.Putinui pasakė pats Federalinės saugumo tarnybos (FST) vadovas Aleksandras Bortnikovas.

Sulaikyti čečėnai Zauras Dadajevas, Šadidas Gubaševas, Anzoras Gubaševas, Temirlanas Eskarchanovas, Chamzatas Bachajevas turi sąsajų su B.Nemcovo nužudymu, bet tikrieji šie nužudymo organizatoriai vis dar vaikšto laisvėje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Zauras Dadajevas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Zauras Dadajevas

Tai teigia ne tik B.Nemcovo artimieji, bet ir jų advokatas Vadimas Prochorovas.

„Belieka apgailestauti, kad nieko nebuvo padaryta, kad būtų sulaikyti tarpininkai ir organizatoriai“, – sakė teisininkas, pabrėždamas, kad teisiamieji tėra tik tie, kurie paspaudė gaiduką.

Tyrimo metu netgi buvo pakeistas pagrindinis tyrėjas, kuris viešai pasidžiaugė bylos eigos procesu. B.Nemcovo bendražygiams tai buvo dar vienas ženklas, kad Kremlius nenori skaidraus tyrimo.

Pagrindinių įtariamųjų nerado

Tyrimas sustojo ties Ruslano Muchudinovo pėdsakais. Elitiniame čečėnų „Sever“ batalione vairuotoju buvęs R.Muchudinovas, kaip įtariama, buvo nusikaltimo organizatorius.

Tuo metu B.Nemcovo artimieji teigia, kad apsauginiu ir vairuotoju buvęs R.Muchudinovas niekaip negalėjo organizuoti tokio įžūlaus ir gerai suplanuoto nusikaltimo. Jų manymu, teisėsauga tiesiog ignoravo Ruslaną Geremejevą, vieną iš R.Kadyrovo bendražygių, buvusį R.Muchudinovo darbdavį.

„Mes esame beveik įsitikinę, kad jis vaidino itin svarbų vaidmenį šiame nusikaltime ir žmogžudystės organizavimas vyko būtent per jį“, – teigė B.Nemcovo šeimos advokatas V.Prochorovas.

Rusijos teisėsauga pabandė surasti šiuos asmenis, tačiau R.Muchudinovas paslaptingai dingo, o bandymas sulaikyti R.Geremejevą baigėsi tuo, kad Rusijos policiją pasitiko ginkluotų čečėnų būrys, kuris tiesiog išvijo pareigūnus iš miestelio, kuriame, kaip įtariama, slėpėsi B.Nemcovo nužudymo organizatorius.

Be šių asmenų tyrimas atsimušė į sieną. O tuo metu R.Kadyrovas gynė ir šlovino „Sever“ bataliono vyrus, prisidėjusius prie šio nusikaltimo.

Z.Dadajevą jis vadino „tikru patriotu“ ir skelbė, kad toks žmogus tikrai negalėtų padaryti jam inkriminuojamo nusikaltimo.

Slaptas saugumo tarnybų ir čečėnų karas

Kodėl V.Putinas nedrausmina Maskvoje Rusijos opozicijos lyderį akiplėšiškai nužudžiusių čečėnų ir jų lyderio? Į šį klausimą atsakymą savo knygoje pateikė pats B.Nemcovas.

„Kadyrovas turi puikią galimybę šantažuoti Putiną. Jis bet kada gali išeiti į kalnus... Čečėnija yra regionas, valdomas lyderio, kuris pagal susitarimą laikinai yra pavaldus Kremliui“, – rašė B.Nemcovas.

Kovo mėnesį R.Kadyrovas buvo patvirtintas laikinuoju regiono vadovu, tačiau jau per rugsėjį vyksiančius rinkimus jis ir vėl turėtų tariamos demokratijos keliu atgauti savo postą dar penkeriems metams.

VIDEO: R.Kadyrovas laukia V.Putino įsakymų

„Parama simbolinė, bet ir tos simbolinės paramos pakanka“, – apie V.Putino ir R.Kadyrovo ryšį kalbėjo žurnalistas Grigorijus Švedovas.

O Čečėnijos lyderis, panašu, net neketina sustoti. Šiais metais socialiniuose tinkluose pasirodė vaizdo įrašas, kuriame grasinama dabartiniam Rusijos opozicijos lyderiui Michailui Kasjanovui.

Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FST) kantrybė senka. Ji buvo nepatenkinti čečėnų savivale ir įžūlumu dar prieš B.Nemcovo nužudymą, bet dabar santykiai tapo tikru šaltuoju karu.

„Dar prieš Nemcovo nužudymą santykiai buvo nekokie, bet dabar jie tikrai blogi“, – patvirtino politikos analitikas Stanislavas Belkovskis. „Tyrimų komitetas ir FST stebi Kadyrovą su augančiu įtarumu ir nori jei ne pasitraukimo, tai bent jau jo galių apribojimo“, – teigė jis.

Kuo daugiau detalių sužinoma apie B.Nemcovo nužudymo aplinkybes, tuo byla tampa miglotesnė, o tikrieji žmogžudystės užsakovai vis labiau traukiasi į šešėlį.

Kaltintojai gali pasirinkti viešumo taktiką. Liudyti gali būti kviečiamas ir pats Ramzanas Kadyrovas arba Nacionalinės gvardijos vadas Viktoras Zolotovas, kuriam tiesiogiai priklauso atsakomybė dėl „Sever“ bataliono karių veiksmų.

Tiesa, jokia grėsmė R.Kadyrovui teisme neturėti grėsti. Tikruoju savo priešu gali tapti tik jis pats.

„Vienintelis būdas, kuriuo R.Kadyrovas galėtų sau pakenkti bylos nagrinėjimo metu, tai būtų jo viešas pareiškimas“, – konstatavo G.Švedovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius