-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bostonas jausmingai išlydi į paskutinę kelionę senatorių Kennedy

Su velioniu senatoriumi Edwardu Kennedy, kuris yra pašarvotas Bostone, kur gyveno ir kurį labai mylėjo, penktadienį antrą dieną iš eilės atsisveikinti plūsta didžiulės minios.
Bostonas atsisveikina su E.Kennedy
Bostonas atsisveikina su E.Kennedy. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Masačusetsas

Pro vėliava uždengtą karstą Johno F.Kennedy prezidentinėje bibliotekoje visuomenės atstovams ketvirtadienį buvo galima eiti nuo 18 iki 23 val. vietos laiku, o penktadienį su velioniu atsisveikinti galima nuo 8 iki 15 val., praneša „The Los Angeles Times“.

Tūkstančiai žmonių kelias valandas laukė prie šios bibliotekos, kurią Teddy vadinamas legendinis senatorius pastatė savo nužudytam broliui, buvusiam JAV prezidentui.

Ketvirtadienį per valandą nuo to laiko, kai visuomenei buvo leista atsisveikinti su velioniu, pagarbą šiam liberalių pažiūrų Senato liūtui atidavė 12 tūkst. žmonių. Vėlyvą vakarą per valandą praeinančių žmonių skaičius padvigubėjo, pranešė E.Kennedy atstovai.

Minioje matėsi jaunų ir senų, juodaodžių ir baltųjų, sveikų ir neįgaliųjų – visi kantriai laukė savo eilės. Sutemus E.Kennedy našlė Vicki su kitais šeimos nariais stovėjo šalia karsto ir spaudė rankas atėjusiems žmonėms.

Pareiškė pagarbą

Prie karsto taip pat buvo velionio dukterėčios – Caroline, buvusio prezidento J.F.Kennedy duktė, ir Maria Shriver, jo velionės sesers Eunice duktė, taip pat sūnus Patrickas Kennedy, Rod Ailandui atstovaujantis kongresmenas.

„Tiesiog norėjome pareikšti pagarbą ir padėkoti už viską, ką jis padarė“, – sakė 40-metė Trisha McLaughlin, stumdama invalido vežimėlį, kuriame sėdėjo jos 80 metų motina.

E.Kennedy, Demokratų partijos sunkiasvoris, mirė antradienį vakare, būdamas 77 metų, po daugiau kaip metus trukusios kovos su vėžiu.  E.Kennedy, apie kurio nuopelnus prieš šeštadienį vyksiančias laidotuves turi kalbėti prezidentas Barackas Obama, paskutinė kelionė ketvirtadienį pradėjo Menkių kyšulio kurorte Hajanis Porte.

Jo karstas iš šio ramaus miestelio buvo išvežtas katafalku, lydimu policijos, taip pat juodų limuzinų ir autobuso, kuriais važiavo 85 Kennedy šeimos nariai.  Procesiją Bostone pasitiko žmonių sveikinimo šūksniai ir pagarbūs plojimai.

Rotušėje buvo išskleista didžiulė JAV vėliava, o meras Thomas Menino 47 kartus paskambino varpu, taip paminėdamas kiekvienus velionio darbo Senate metus.

Stebėjo ir nuo stogų

Bostono – Kennedy klano politinių valdų sostinės – biurų darbuotojai procesiją stebėjo pro langus, o kai kurie – net nuo stogų. Galiausiai kortežas sustojo prie J.F.Kennedy prezidentinės bibliotekos, kur uždaras velionio karstas buvo padėtas priešais didžiulį langą, pro kurį atsiveria vaizdas į Bostono uostą.

Žmonėms einant pro šalį ir reiškiant užuojautą velionio šeimai, prie karsto budėjo penkių karių garbės sargyba.

Penktadienį, pasibaigus visuomenės atsisveikinimui su senatoriumi, biblioteka bus uždaryta privačiai gedulingai ceremonijai, per kurią šeimos nariai, draugai ir politikai turi pagerbti velionio gyvenimą, pažymėtą didele asmenine tragedija, šokiruojamais skandalais ir politiniais triumfais.

Laidos šeštadienį

Šeštadienį Dievo Motinos Nuolatinės Pagalbos bazilikoje Bostone vyks laidotuvių pamaldos, o paskui E.Kennedy palaikai bus nuvežti į Arlingtono nacionalines kapines prie Vašingtono, kur vyks privati laidotuvių ceremonija.

Legendinis senatorius atguls šalia nužudytų brolių – prezidento J.F.Kennedy ir prezidento posto siekusio Roberto F.Kennedy.

E.Kennedy laikomas paskutiniu savo politinio klano lyderiu. „Ne visi sutiko su Kennedy (klano) politika, bet, manau, visi vertino jų tarnavimą ir dvasią“, – sakė 74 metų Nadine Basta, Kennedy kaimynė Hajanis Porte. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius