Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Brazilijos senatoriai rengiasi balsuoti dėl prezidentės apkaltos

Brazilijos senatoriai po emocingų debatų maratono trečiadienį balsuos, ar pašalinti Dilmą Rousseff iš prezidento posto ir užbaigti 13 metų trukusį kairiųjų valdymą šalyje, kuri yra didžiausia Lotynų Amerikos ekonomika.
Dilma Rousseff
Dilma Rousseff / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Braziliją į dvi stovyklas padalijusio apkaltos proceso abiejų šalių teisininkai antradienį emocingai išdėstė savo baigiamuosius argumentus, o vėliau paskutines kalbas pasakė senatoriai, dalis kurių garsiai šaukė ir energingai gestikuliavo.

Iš pradžių buvo numatyta balsavimą dėl 68 metų D.Rouseff pašalinimo iš pareigų surengti antradienį, tačiau jį teko nukelti į trečiadienį, nes baigiamieji debatai užsitęsė iki išnaktų.

Brazilijos pirmoji prezidentė moteris kaltinama tuo, kad 2014 metais neteisėtai naudojo valstybės paskolas biudžeto deficitui nuslėpti, siekdama užmaskuoti šalies problemas jai ritantis į didžiausią per kelis dešimtmečius recesiją.

Nepriklausomų analitikų ir apkaltą palaikančių senatorių vertinimais, aukštieji parlamento rūmai turėtų nesunkiai nušalinti D.Rousseff. Kad ji būtų nušalinta, už apkaltą turi balsuoti du trečdaliai senatorių – 54 iš 81.

Prezidentės, kurios įgaliojimai buvo sustabdyti gegužę, šalininkai sako dar neprarandantys vilties išgelbėti nuo apkaltos kairiųjų Darbininkų partijos lyderę.

Tuo tarpu prezidentės, kurios įgaliojimai buvo sustabdyti gegužę, šalininkai sako dar neprarandantys vilties išgelbėti nuo apkaltos kairiųjų Darbininkų partijos lyderę.

„Galimybės, kad apkalta nebus paskelbta ir prezidentė nebus nušalinta, praktiškai lygios nuliui“, – sakė Paranos universiteto politologas Adriano Codato.

Jei D.Rousseff bus pašalinta iš pareigų, buvęs jos administracijos viceprezidentas ir politinis priešas Michelis Temeras bus prisaikdintas valstybės vadovu ir dirbs šiame poste iki 2018-ųjų pabaigos, kai įvyks naujo rinkimai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michelis Temeras
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michelis Temeras

75 metų M.Temeras gegužę laikinai perėmė prezidento įgaliojimus, kai Senatas nubalsavo už D.Rousseff suspendavimą, ir iškart paskyrė naują vyriausybę, turinčią sukti šalies vairą į dešinę po 13 metų trukusio kairiųjų valdymo.

Pirmadienį per 14 valandų trukusią sesiją Senate D.Rousseff ryžtingai ragino senatorius ją išteisinti ir tvirtino, kad jos priešai vykdo „valstybės perversmą“.

Prezidentė sakė, kad apkalta jai reikštų „politinį mirties nuosprendį“, nes tokiu atveju jai būtų uždrausta aštuonerius metus dalyvauti politikoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius