-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Brazilijos teismas nušalino Senato vadovą

Vienas Brazilijos Aukščiausiojo Teismo teisėjas pirmadienį nušalino Senato vadovą – pagrindinį prezidento Michelio Temero sąjungininką – jam ruošiantis stoti prieš teismą dėl įtariamos korupcijos.
Renanas Calheirosas
Renanas Calheirosas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Laikinas sprendimas nušalinti nuo pareigų 61 metų Renaną Calheirosą dar labiau pablogino M.Temero įvaizdį, nes šiam sunkiai sekasi ištraukti didžiausią Lotynų Amerikos ekonomiką iš krizės.

Be to, daugėja manančių, kad Brazilija yra labai giliai įklimpusi į politinį kyšininkavimą.

Sprendimą nušalinti Senato vadovą priėmė Teisėjas Marco Aurelio Mello. Šis nuosprendis įsigalios nedelsiant, tačiau jį dar turi patvirtinti Aukščiausiojo Teismo teisėjų dauguma, informavo vienas teismo pareigūnas.

Nušalinimo paprašė opozicijos grupė „Rede“, jį pagrįsdama tuo, kad prezidento aplinkos pareigūnas, koks ir yra Senato vadovas, negali eiti savo pareigų, kol vyksta teismo procesas.

Praėjusią savaitę Aukščiausiasis Teismas nurodė R.Calheirosui stoti prieš teismą dėl kaltinimų lėšų grobstymu. Savo ruožtu jis neigia valstybės lėšas naudojęs savo vaiko motinai remti.

Senato vadovas figūruoja dar vienoje byloje kartu su keliais aukštus postus užimančiais politikais, tarp kurių yra ir atstatydinta prezidentė Dilma Rousseff bei keletas įstatymų leidėjų. Visi šie asmenys kaltinami padėję grobstyti milijardus iš valstybinės naftos kompanijos „Petrobras“.

Sekmadienį protestuotojai dalyvavo demonstracijose, reikalaudami nušalinti R.Calheirosą. Minios žmonių Brazilijoje skandavo: „Renaną į cypę!“ ir surengė improvizuotas laidotuves, per kurias buvo nešamas karstas su užrašu „Korupcija“.

Praėjusią savaitę R.Calheirosas nesėkmingai bandė prastumti reformą, kuria būtų suvaržyti teisėjų įgaliojimai tirti korupcijos bylas.

Buvęs viceprezidentas M.Temeras šiemet tapo prezidentu po to, kai kartu su R.Calheirosu inicijavo buvusios Brazilijos prezidentės D.Rousseff apkaltą už neteisėtą manipuliavimą nacionalinio biudžeto duomenimis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dilma Rousseff
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dilma Rousseff

Maža to, D.Rousseff pirmtakas Luizas Inacio Lula da Silva taip pat dalyvauja trijose korupcijos bylose, susijusiose su „Petrobras“.

Nors dėl „Petrobras“ skandalo dabartinis prezidentas M.Temeras oficialiai apklaustas nebuvo, keli jo ministrai vis dėlto buvo priversti atsistatydinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius