-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Brexit“: ar migrantai iš „Džiunglių“ Prancūzijoje bus perkelti į Jungtinę Karalystę?

Jungtinės Karalystės politikai, raginę britus balsuoti už pasitraukimą iš Europos Sąjungos (ES) ir žadėję visiškai sustabdyti imigraciją, dabar jau tikina, kad imigrantai iš ES ir toliau vyks į šalį. Todėl pagrįstai sulaukia kaltinimų iš rinkėjų. Bet stovyklos „Leave“ kampanija slėpė ir tai, kad Jungtinę Karalystę gali užplūsti migrantai iš stovyklų Prancūzijoje, rašo „The Daily Telegraph“.
Migrantų stovykla „Džiunglės“ prie Kalė Prancūzijoje
Migrantų stovykla „Džiunglės“ prie Kalė Prancūzijoje / Vida Press nuotr.

Britas europarlamentaras Danielis Hannanas kelis mėnesius plūdo premjerą Davidą Cameroną dėl nesugebėjimo sumažinti imigrantų srautų ir iškilmingai žadėjo: „Masinė imigracija bus sustabdyta“.

Nepraėjus nė parai po to, kai buvo paskelbti referendumo rezultatai – kad Jungtinė Karalystė paliks ES, D.Hannanas savo pažadus atsiėmė. Jis pareiškė, kad Londonas sieks likti Europos ekonominėje erdvėje – o tai reiškia, kad turės laikytis ir laisvo darbo jėgos judėjimo principo.

Dalis britų, per balsavimą balsavusių už išstojimą, jau niršta. Jie buvo šventai įsitikinę, kad imigrantai į Jungtinę Karalystę apskritai nebevažiuos.

Dabar jų gali laukti dar viena greičiausiai ne itin maloni staigmena. Prie Kalė uostamiesčio ties Lamanšo sąsiauriu esančios migrantų stovyklos, vadinamos „Džiunglėmis“, gyventojai, gali būti perkelti per Lamanšo sąsiaurį.

To esą nori šio uosto gyventojai, kuriuos papiktino „Brexit“ šalininkų retorika. Kalė žmonės po referendumo ir pyksta, ir liūdi.

Xaveras Bertrand'as: „Anglai norėjo susigrąžinti savo laisvę, tad privalo atsiimti savo sieną“

„Be abejo, anglus vis dar kviečiame atvykti pirkti pigų alkoholį, bet, matyt, prancūzai ir anglai jau nebėra geriausi draugai“, – teigė 20-metė slaugė Adeline.

„Maniau, kad mes esame artimesni. Mano draugai anglai, gyvenantys Bretanėje, yra visiškai sugniuždyti“, – pridūrė į pensiją jau išėjusi mokytoja Genevieve, o 45 metų taksistas Frankas tarstelėjo: „Juk akivaizdu: mes stipresni, kai esame kartu“.

Žinoma, Kalė gyventojai daugiausia kalba apie sieną. Nepraėjus nei 12 valandų po žinios, kad britai trauksis iš ES, uostamiesčio merė paragino atsisakyti susitarimo, leidžiančio Jungtinės Karalystės pareigūnams tikrinti atvykstančiųjų į šalį per Lamanšą dokumentus Prancūzijos teritorijoje.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Britų pasieniečiai Prancūzijoje
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Britų pasieniečiai Prancūzijoje

Vadinamasis „Le Tuoquet“ susitarimas buvo patvirtintas 2003 metais ir reiškia, jog britai gali Kalė mieste vykdyti patikrinimus, kad sustabdytų į Jungtinę Karalystę patekti bandančius migrantus ir pabėgėlius.

Pastarieji dažniausiai bando pasiekti Jungtinę Karalystę, bet įstringa kone niekieno žemėje prie Kalė.

Dabar Kalė merė Natacha Bouchart paskelbė, kad atėjo laikas iš naujo derėtis dėl galiojančios tvarkos. Pridūrusi, kad britai po referendumo turi prisiimti atsakomybę, ji paskelbė, kad „Džiunglės“ – didžiulė migrantų stovykla Kalė priemiesčiuose – turi būti perkelta per sąsiaurį.

Neatsiliko ir viso Šiaurės-Pa de Kalė regiono vadovas Xavieras Bertrand'as, kuris pareiškė: „Anglai norėjo susigrąžinti savo laisvę, tad privalo atsiimti savo sieną“. Kalė gyventojai tikrai nesipriešintų.

„Man labai įdomu, ką jie darys su siena. Norime, kad ji būtų perkelta į Doverį. Migrantai mums kelia daug problemų, pavyzdžiui, dėl saugumo ir įvaizdžio. Daug žmonių, tarp jų – ir britai, aplenkia miestą, nes mano, kad čia nesaugu“, – teigė 34 metų architektas Nico Cousineau.

Nors valdžia Paryžiuje jau suskubo patikinti, kad „Le Touquet“ susitarimas yra dvišalis, tad britų išstojimas iš ES jam įtakos nepadarys, yra ministrų teigiančių, kad pokyčiai išties įmanomi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius