Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lėktuvuose, skridusiuose į JAV, buvo sprogmenys, įtariama „al Qaeda“ (nuotraukos, atnaujinta 09.31 val.)

Didžiojoje Britanijoje penktadienį viename į Jungtines Valstijas turėjusiame skristi krovininiame lėktuve aptiktas paketas, įtartas esąs bomba; nedelsiant Jungtinėse Valstijose – Niujorko, Filadelfijos ir kitų miestų oro uostuose imta tikrinti kitus krovininius lėktuvus, ar juose nėra „potencialiai įtartinų daiktų“.
Pareigūnai dirba Midlandso oro uoste
Pareigūnai dirba Midlandso oro uoste / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

CNN pranešė, kad „United Parcel Service“ (UPS) bendrovės lėktuve, skridusiame į Čikagą iš Jemeno ir nutūpusiame Londone, yra rašalinio spausdintuvo kasetė, perdirbta į bombą.

Tačiau Federalinio tyrimų biuro (FTB) pareigūnas penktadienį pranešė agentūrai „Reuters“, jog minimas įtartinas paketas Britanijoje, buvo penktadienio rytą buvo patikrintas ir nustatyta, jog jame jokių sprogmenų nėra.

Britų policija nurodė, kad įtartiną paketą gabenęs lėktuvas buvo patikrintas Britanijos Rytų Midlandso oro uosto krovinių paskirstymo centre. Šis oro uostas yra apie 260 kilometrų į šiaurę nuo Londono.

Tačiau apie 14 val. vietos (16 val. Lietuvos) laiku vėl buvo teritorija aptverta bei pranešta, kad (minimas) „paketas dar kartą itin kruopščiai tikrinamas“, pranešė naujienų agentūra AFP, remdamasi britų policija.

Beje, po nepavykusio „al Qaeda“ grupuotės Jemene mėginimo susprogdinti JAV keleivinį lėktuvą per 2009–ųjų Kalėdas, Jungtinės Valstijos sustiprino apmokymo, žvalgybos ir karinę paramą Jemenui.

Bendrovė UPS pranešė, kad dar du jos lėktuvai tikrinami Filadelfijoje, dar vienas – nutūpęs Niuarke, Naujajame Džersyje. Pasak vietinės žiniasklaidos krovininiai lėktuvai tikrinami Meine Portlando oro uoste, bei Niujorko Johno F.Kennedy tarptautiniame oro uoste.

„Iš atsargumo tie lėktuvai buvo nuvilkti toliau į pakraštį, kur juos pasitiko teisėsaugos pareigūnai ir iškratė“, – pažymėjo JAV transporto saugumo administracija.

UPS atstovė sakė nežinanti, iš kur tie lėktuvai atskrido. Anot CNN, vienas UPS lėktuvas į Niuarką atvyko iš Rytų Midlandso, taip pat kruopščiai tikrinami lėktuvai į JAV atskridę iš Jemeno.

Niujorke tikrintas ir vienas UPS sunkvežimis, ar jame nėra įtartino krovinio, nurodė policija.  

Įtartini paketai:

Atnaujinta 21.59 val. Nors pagal dabar skelbiamus duomenis įtartini paketai nebuvo sprogmenys, iki šiol neatmetama versija, jog tai galėjo būti bandymas organizuoti teroro aktus. CNN skelbia, kad UPS siuntinys buvo skirtas Čikagoje esančiai sinagogai, o jį siuntė su terorizmu siejamas žmogus Jemene. Manoma, kad galbūt teroristai tokiu būdu badė patikrinti, ar saugumo tarnybos pasiruošusios galimiems išpuoliams ir kaip jos veiktų tokiu atveju.

AFP tuo tarpu praneša, kad dar vienas įtartinas paketas rastas lėktuve Dubajuje. Jis skrido iš Jemeno per Dubajų į Jungtines Valstijas.

JAV prezidentas Barackas Obama paskelbė, kad tai yra „potenciali terorizmo grėsmė“, o ekspertai teigia, jog tai gali būti susiję su „al Qaeda.“

„Sky News“ kalbinti terorizmo ekspertai teigia, jog apie įtartinus paketus specialiosios tarnybos greičiausiai žinojo iš anksto, mat sureaguota buvo labai greitai.

Atnaujinta 22.32 val. CNN praneša, kad du amerikiečių naikintuvai lydi keleivinį lėktuvą, kuris skrenda iš Jungtinių Arabų Emiratų(JAE)  į Niujorką. Kol kas neskelbiama oficialiai, kodėl griebtasi tokių priemonių, tačiau televizijos šaltiniai teigia, jog lėktuve irgi yra įtartinas paketas.

Tiesa, kitas specialistas CNN teigė, jog faktas, kad naikintuvai lydi lėktuvą į Niujorką, o nepareikalauta, kad jis neskristų į šalį, liudija apie tai, kad pavojus nėra didelis.

Atnaujinta 22.54 val. Keleivinis lėktuvas iš JAE nusileido Niujorko oro uoste. Šiuo metu jame patikrinimą atlieka amerikiečių pareigūnai. CNN skelbia, kad, oficialiais duomenimis, tokių saugumo priemonių griebtasi tik todėl, jog laineryje buvo krovinys iš Jemeno. Šiuo metu ypatingas saugumo dėmesys skiriamas bet kokiems iš Jemeno keliaujantiems kroviniams.

Atnaujinta 23.30 val. Ką tik spaudos konferenciją surengė JAV prezidentas B.Obama. Priešingai nei buvo skelbta anksčiau, jis pareiškė, kad lėktuvuose rasti įtartini paketai iš tiesų turėjo sprogstamos medžiagos.

B.Obama taip pat teigė, jog tikrinami ir kiti įtartini paketai, ypatingos saugumo priemonės bus taikomos ir artimiausiu metu.

JAV prezidentas pabrėžė, kad Jemene veikianti „al Qaeda“ ir toliau kelia grėsmę JAV saugumui, o šios šalies valdžia pažadėjo amerikiečiams visą pagalbą mėginant išarrdyti teroristų tinklą.

Atnaujinta 00.26 val. Po to, kai B.Obama patvirtino, jog įtartini paketai atkeliavo iš Jemeno, Didžiojoje Britanijoje atšaukti visi skrydžiai iš šios šalies.

B.Obama taip pat patvirtino, jog sprogmenys buvo nutaikyti į sinagogas Čikagoje, ir šio miesto žydų bendruomenės įspėtos apie potencialią grėsmę.

Atnaujinta 09.31 val. Pranešama, kad sužinoti informaciją apie sprogmenis lėktuvuose amerikiečiams padėjo šaltiniai Saudo Arabijoje.

Taip pat jau nustatyta, kokia sprogstamoji medžiaga buvo įtartinuose paketuose - tai buvo pentaeritritolio tetranitratas. Beje, būtent šios medžiagos buvo ir sprogstamajme užtaise, kurį per praėjusių metų Kalėdas bandė lėktuve iš Amsterdamo į Detroitą nugabenti nigerietis teroristas. CNN praneša, kad šįkart pentrito buvo žymiai daugiau nei tąkart.

Šįkart vieną sprogmenį galima buvo susprogdinti mobiliuoju telefonu, kitas turėjo laikrodinį mechanizmą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius