-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britanijos nauja valdančioji koalicija gali būti pasmerkta nuo pat jos susikūrimo, rašo spauda

Britų laikraščiai trečiadienį su palengvėjimu atsiduso, kad buvo įveikta šalyje po visuotinių rinkimų susiklosčiusi politinė aklavietė, tačiau perspėjo, kad naujoji valdančioji koalicija gali gyvuoti labai trumpai.
Davidas Cameronas su žmona Samantha
Davidas Cameronas su žmona Samantha / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Po penkias dienas trukusių įnirtingų ginčų konservatorių lyderis Davidas Cameronas antradienį tapo premjeru, kai jo partija susitarė dėl valdžios pasidalijimo su liberalais demokratais.

Konservatoriai laimėjo daugiausiai vietų parlamente per gegužės 6 dieną vykusius visuotinius rinkimus, tačiau jų nepakako, kad ši partija galėtų suformuoti vyriausybę viena, todėl ji buvo priversta tartis su trečioje vietoje pagal mandatų skaičių likusiais liberalais demokratais.

Britų žiniasklaida vieningai sveikino po rinkimų kilusios sumaišties pabaigą, o svarbiausių partijų derybininkai nebesiuvo pirmyn ir atgal po Londoną, beviltiškai stengdamiesi susitarti dėl lemiamo sprendimo.

Daugelis dienraščių negailėjo pagyrų 43 metų D.Cameronui, kuris tapo jauniausiu per maždaug du šimtmečius britų premjeru, taip pat spausdino nuotraukas, kuriose naujasis vyriausybės vadovas matomas stovintis prie Dauningo gatvės 10–ojo numerio kartu su savo besilaukiančia žmona Samantha.

„Konservatorių ir liberalų demokratų valdančiosios koalicijos sukūrimas nutraukė vieną iš labiausiai nerimą keliančių šiuolaikinės politikos istorijos epizodų“, – rašo dienraštis „The Daily Telegraph“.

Dienraštis „Financial Times“ jam antrino: „Politinis netikrumas artėja prie pabaigos... Tai teisingas rezultatas šiai šaliai“.

Tačiau daugelis komentatorių nepasidavė euforijai ir perspėjo, kad naujoji koalicija yra neišvengiamai pasmerkta žlugti, prislėgta naujos vyriausybės laukiančių didžiulių iššūkių naštos.

Britanija siekia užtikrinti trapų ekonomikos atsigavimą po didžiausios recesijos nuo praeito amžiaus 4–ojo dešimtmečio, o trys pagrindinės partijos pripažino, jog joms teks imtis didelių valstybės išlaidų karpymų.

„The Daily Telegraph“, kuris per rinkimų kampaniją palaikė torius, perspėjo, jog D.Cameronui teko „sunkiausias pastarųjų laikų politinis palikimas“.

„Šios šalies laukia taupymo amžius, kuris atneš sunkiausių iššūkių“, – pridūrė dienraštis, darydamas išvadą, kad „koalicinė vyriausybė bus nepatenkinama ir trumpaamžė“.

„Sunku pasakyti, kaip būtų galima išvengti rinkimų nukėlimo daug toliau negu maždaug toks pats laikotarpis kitąmet“, – svarsto „The Daily Telegraph“.

Kad naujosios šalies administracijos laukia sunkus darbas, pripažino visi laikraščiai, o konservatorius palaikantis dienraštis „The Sun“ tvirtino, kad torių lyderio laukia „milžiniška užduotis“.

„Pasaulis nori pamatyti, kad Britanija rimtai kalba apie 163 mlrd. svarų biudžeto deficito nurėžimą. Tai išbandymas, kurio vyriausybė nedrįs sužlugdyti“, – rašo dienraštis.

„Financial Times“ priekaištavo, kad sutartyje dėl valdžios pasidalijimo dėmesys nebuvo sutelktas aktualiausių problemų sprendimu ir kad jai stinga „patikimos viešųjų finansų taisymo strategijos“.

Verslo dienraštis pridūrė, jog tiek Konservatorių, tiek Liberalų demokratų partijos nariai jau kelia abejones dėl šios politinės sąjungos ateities.

„Nors jie gyrė savo lyderių valstybinį mąstymą, abiejose partijose girdėjosi balsų, pranašaujančių, kad ši santuoka ilgai netruks“, – pabrėžė „Financial Times“.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius