Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britų ministras Vilniuje: ES turi ruoštis naujoms sankcijoms Rusijai

Europos Sąjunga (ES) turi atidžiai rengti ekonomines sankcijas Rusijai, kurios būtų įvestos, jei Maskva imtųsi agresijos prieš žemyninę Ukrainą ar Moldovą, antradienį sakė Vilniuje viešintis Didžiosios Britanijos Europos reikalų ministras Davidas Lidingtonas.
Davidas Lidingtonas
Davidas Lidingtonas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Rusijos įvykdytą Ukrainos Krymo regiono aneksiją didžiausia politine krize po Šaltojo karo pavadinęs britų ministras pabrėžė, kad Europos šalys turi suderinti tokias priemones, kad nuostoliai dėl sankcijų būtų sąžiningai padalyti tarp visų valstybių narių.

Kalbėdamas po susitikimo su Lietuvos užsienio reikalų ministru Linu Linkevičiumi, D.Lidingtonas sakė, kad papildomų priemonių „gali tekti imtis, jei bus tolesnė Rusijos agresija prieš kitas Ukrainos dalis ar prieš Moldovos dalis, arba nebus nutrauktas dabartinės situacijos eskalavimas“.

Svarbu, kad ES labai atidžiai ir intensyviai ruoštųsi tolesnėms sankcijoms ir kitoms priemonėms, – žurnalistams sakė britų ministras.

„Svarbu, kad ES labai atidžiai ir intensyviai ruoštųsi tolesnėms sankcijoms ir kitoms priemonėms“, – žurnalistams sakė britų ministras.

„Svarbu įvertinti, kokios sankcijos būtų efektyvios, ar yra tinkamas teisinis pagrindas, kad esant reikalui galėtume jas apginti teisme, ir kaip užtikrinti, kad žala Europoje būtų sąžiningai paskirstyta. Kai kurios šalys yra ypač pažeidžiamos, todėl svarbu turėti subalansuotą paketą, jei tektų eiti ta kryptimi“, – teigė D.Lidingtonas.

Britų ministras taip pat patikino, kad jo šalis pasiryžusi laikytis kolektyvinės gynybos įsipareigojimų pagal NATO sutartį.

„Lietuvai ir kitoms Baltijos šalims 5-ojo straipsnio saugumo garantijos taikomos tiek pat, kiek Jungtinei Karalystei ar bet kuriai kitai NATO aljanso šaliai“, – sakė D.Lidingtonas.

Britai šį mėnesį pažadėjo atsiųsti iki keturių naikintuvų „Typhoon“ sustiprinti NATO vykdomą Baltijos šalių oro policijos misiją, kai ją balandžio mėnesį iš amerikiečių perims lenkų kariai.

Lietuvos užsienio reikalų ministras L.Linkevičius teigė, jog galimos sankcijos Rusijai svarstomos atsakingai, „kad būtų minimaliai pažeisti piliečių ir ekonominiai interesai“.

„Sankcijos visada turi du galus, jos visada kenkia visiems, tai nėra vienpusis veiksmas. Aišku, viena pusė nukenčia labiau, kita – mažiau, bet vis tiek tai labai atsakingas sprendimas. Todėl mes tiesiog dalyvaujame diskusijoje, kad rastume racionaliausią sprendimą. Sankcijos nėra savitikslis dalykas, jos yra tam, kad išgirstų, kad pagaliau išklausytų mūsų raginimus“, – bendroje spaudos konferencijoje žurnalistams sakė L.Linkevičius.

„Dalyvaujame diskusijoje kaip visi kiti ir neužimame kažkokių radikalių pozicijų“, – sakė jis.

Po gyventojų protestų Ukrainoje nuvertus prorusišką prezidentą Viktorą Janukovyčių, Rusija pasiuntė karius į Ukrainos Krymo regioną. Kovo 16 dieną Kryme surengtas balsavimas dėl prisijungimo prie Rusijos. Vakarai teigia, kad referendumas neteisėtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius