Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bulgarijoje renkamas prezidentas ir vietos valdžia

Bulgarijoje sekmadienį 6 val. vietos (ir Lietuvos) laiku buvo atidarytos rinkimų apylinkės – šalyje vyksta pirmasis prezidento ir vietos valdžios rinkimų ratas, kurį, kaip rodo išvakarėse atlikta apklausa, turėtų laimėti valdančioji dešiniosios pakraipos partija GERB.
Rinkimų favoritu laikomas Rosenas Plevnelijevas.
Rinkimų favoritu laikomas Rosenas Plevnelijevas. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Maždaug 6,9 mln. bulgarų pačioje Bulgarijoje ir užsienyje gali rinkti žmogų, kuris pakeis po dviejų kadencijų, iš viso – 10 metų, pasitraukiantį socialistų prezidentą Georgį Pervanovą. Prezidentas bus išrinktas tiesiogine dauguma balsų.

Bulgarijos valstybės vadovas yra ir ginkluotųjų pajėgų vadas, tačiau kitais aspektais iš esmės atlieka tik reprezentacines funkcijas.

Trys pagrindiniai kandidatai – populiarus buvęs premjero Boiko Borisovo GERB regionų ministras Rosenas Plevnelijevas, socialistų kandidatas Ivailas Kalfinas ir buvusi Europos Komisijos narė Meglena Kuneva – žadėjo dirbti dėl didesnės integracijos į Europą. Bulgarija yra skurdžiausia Europos Sąjungos naujokė.

Apklausos rodo, kad R.Plevnelijevas turėtų gauti 35–45 proc. balsų ir kitą sekmadienį antrajame rinkimų rate varžysis su I.Kalfinu, kuris šiandien turėtų gauti 27–33 proc. balsų.

Nepriklausoma kandidatė M.Kuneva turėtų likti trečioje vietoje su 11–17 proc. balsų.

Rinkimuose balsuoti gali maždaug 6,5 mln. bulgarų. Jie taip pat išsirinks atstovus į 264 municipalines tarybas, taip pat – merus.

Apklausų rengėjai prognozuoja, kad rinkėjų aktyvumas bus maždaug 60 procentų.

Rinkimų apylinkės bus uždarytos 19 val., ir netrukus bus paskelbti pirmieji balsavusiųjų apklausų rezultatai. Pirmieji oficialūs daliniai rezultatai turi paaiškėti vėlai sekmadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius