Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvęs Londono meras Borisas Johnsonas – nieko nenuveikęs, bet vis dar populiarus

Borisas Johnsonas, ekscentriškasis Londono meras, svajojantis apie „Brexit“ ir tapimą kitu Didžiosios Britanijos konservatorių vyriausybės vadovu, akivaizdu, nedaug nuveikė šiame poste, visą dėmesį skirdamas pastangoms pelnyti sau vardą.
Londono meras Borisas Johnsonas
Londono meras Borisas Johnsonas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Visuomet susišiaušusių šviesių plaukų kupeta išsiskiriantis 51 metų eruditas B.Johnsonas, nevengiantis puikavimosi ir garsėjantis pomėgiu cituoti lotyniškas sentencijas, prie Didžiosios Britanijos sostinės vairo stovi nuo 2008 metų.

„Jo aštuonerius metus mero poste charakterizuoja tai, kad jam sekėsi būti nominaliu vadovu-žvaigžde, tačiau jis beveik nieko nenuveikė kaip meras“, – laikraštyje „The Times“ rašė skiltininkas Matthew Parrisas, buvęs Konservatorių partijos įstatymų leidėjas.

Netgi dviračių nuomos sistema, pavadinta jo vardu – „Boriso dviračiai“, atsirado jo pirmtako leiboristo Keno Livingstone'o iniciatyva.

Didžiausia B.Johnsono sėkme, regis, galima būtų laikyti 2012-ųjų Londono vasaros olimpines žaidynes, kurių šeimininkas jis buvo, ir įgyvendinamą naujos geležinkelio linijos, sujungsiančios Vakarų ir Rytų Londoną, projektą. Tačiau teisę rengti olimpiadą Londonas iškovojo mero poste dar dirbant K.Livingstone'ui, kuris aktyviai dalyvavo ir parengiant „Crossrail“ projektą.

„Man iš tiesų sunku prisiminti, kas galėtų būti jo palikimas“, – sako buvęs premjero Davido Camerono strategas Steve'as Hiltonas britų visuomeninio transliuotojo BBC dokumentiniame filme apie B.Johnsono darbą sostinės mero poste.

„Tai nėra Johnsono kritika. Noriu pasakyti, kad su tokiais ribotais įgaliojimais bet kuriam Londono merui sunku palikti kažkokį palikimą“, – priduria jis savo straipsnyje, publikuotame laikraštyje „The Guardian“.

Pagrindinės mero atsakomybės sritys yra transportas, viešosios tvarkos palaikymas, būsto klausimai ir ekonominės plėtros skatinimas.

Daugumą viešųjų paslaugų miestui užtikrina Londono savivaldžiai rajonai.

„Puikiausias pasaulio miestas“

„Londono meras neturi tiek daug galių kiek Paryžiaus ar Niujorko merai“, – naujienų agentūrai AFP sakė Londono ekonomikos mokyklos politikos mokslų profesorius Tony Traversas.

Pasak T.Traverso, kai B.Johnsonas 2008-aisiais, praėjus aštuoneriems metams po to, kai buvo įsteigtas Londono mero postas, įveikė trečios kadencijos siekusį K.Livingstone'ą, lūkesčiai dėl jo vadovavimo „buvo palyginti menki, ir jis dirbo šiame poste kur kas sėkmingiau, nei kas nors būtų galėjęs tikėtis.“

„Miestas toliau auga, jo ekonomika, palyginti su likusia Jungtinės Karalystės dalimi, yra labai stipri, situacija viešojo transporto sistemose pagerėjo“, – aiškino jis.

Kalbėdamas apie Londono būstų krizę, T.Traversas sakė, kad miesto, kuriame gyventojų kasmet padaugėja 100 tūkst., o naujų namų pastatoma tik maždaug 25 tūkst., „merui tenka dalis atsakomybės už tokią situaciją, tačiau iš dalies tai yra ir savivaldžių rajonų atsakomybė“.

„Pastatomų namų skaičius dabar yra didžiausias per daugelį metų; tiesiog jis vis dar yra per mažas“, – sakė profesorius.

Nukreipus žvilgsnį nuo konkrečių B.Johnsono darbų mero poste, reikia pripažinti, kad jis nenuilstamai reklamavo sostinę.

„Jo žinia graži ir paprasta: Londonas yra puikiausias miestas pasaulyje. Ji iš esmės ne politinė“, – AFP sakė B.Johnsono biografas Andrew Gimsonas.

Ši vienijanti žinia yra vienas svarbiausių akcentų jo 2011 metų knygoje apie miesto istoriją „Johnson's Life of London“, kurioje meras pasakoja, kaip didžiuojasi savo miestu, kuris, pasak jo, suformavo pasaulį.

Borisas ir Dave'as

B.Johnsonas toks populiarus, kad rinkimuose gali tikėtis gerokai platesnio, ne tik uolių konservatorių, palaikymo, ir jis yra vienas iš nedaugelio politikų, kuris vadinamas tiesiog vardu: Borisas.

Londoniečiai sveikinasi su juo, kai jis dviračiu važiuoja į darbą miesto rotušėje, o jo nepaklusnūs plaukai, styrantys iš po dviratininko šalmo, traukia praeivių žvilgsnius.

Niujorke gimęs B.Johnsonas mokėsi prestižiniame Itono koledže, britų valstybininkų lopšiu dažnai vadinamoje mokslo įstaigoje, vėliau Oksfordo universitete studijavo klasikinę literatūrą.

Jis kurį laiką dirbo žurnalistu, vėliau buvo išrinktas į parlamentą, o Londono mero postas pavertė jį kiekvienai šeimai žinoma figūra.

B.Johnsonui patinka suregzti įmantrų ir sąmojingą atsakymą, kaip jo paklausiama, ar norėtų vyriausybės vadovo poste pakeisti žmogų, kurį jis vadina tiesiog Dave'u – Davidą Cameroną, buvusį savo bendramokslį Itone ir Oksforde.

„Mano šansai tapti premjeru tokie pat geri, kaip šansai sutikti Elvį Marse arba reinkarnuotis į alyvmedį“, – yra sakęs B.Johnsonas.

Priešingai nei D.Cameronas, kuris pasisako prieš „Brexit“, B.Johnsonas ragina britus birželio 23 dieną vyksiančiame referendume dėl tolesnės šalies narystės Europos Sąjungoje balsuoti už išstojimą iš Bendrijos ir yra neoficialus „Pasitraukimo“ šalininkų stovyklos lyderis.

Daug apžvalgininkų pastebi, kad tai yra dar vienas gerai apgalvotas žingsnis, kuris garantuotų jam lyderio poziciją kovoje dėl premjero posto, jei Britanija nubalsuotų už pasitraukimą iš ES ir D.Cameronas pasitrauktų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius