Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Buvęs Serbijos prezidentas Milutinovičius išteisintas Jungtinių Tautų (JT) karo nusikaltimų tribunole

Jungtinių Tautų (JT) karo nusikaltimų tribunolas buvusiai Jugoslavijai ketvirtadienį paskelbė išteisinamąjį nuosprendį buvusiam Serbijos prezidentui Milanui Milutinovičiui, kai kiti penki kaltinamieji nuteisti kalėti nuo 15 iki 22 metų.

Milutinovičius buvo kaltinamas karo nusikaltimais prieš Kosovo albanus per 1999 metų konfliktą.

„Tribunolas nustato, kad jūs, Milanai Milutinovičiau, esate nekaltas, ir nurodo jus paleisti į laisvę“, – pasakė tarptautinio teismo teisėjas Ianas Bonomy.

Kiti penki kaltinamieji, tarp kurių yra ir buvęs Jugoslavijos vicepremjeras Nikola Šainovičius pripažinti kaltais siekę pakeisti Kosovo gyventojų sudėtį serbų naudai.

66 metų M.Milutinovičius, 60 metų buvęs Jugoslavijos vicepremjeras N.Šainovičius, 67 metų buvęs gynybos ministras Dragoliubas Oidaničius, 62 metų buvęs armijos vadas Neboiša Pavkovičius, 59 metų buvęs armijos vadas Vladimiras Lazarevičius ir 53 metų buvęs visuomenės saugumo tarnybos vadovas Sretenas Lukičius padarė kaltės nepripažinimo pareiškimus.

„Tribunolas nustato, kad jūs, Milanai Milutinovičiau, esate nekaltas, ir nurodo jus paleisti į laisvę“, – pasakė tarptautinio teismo teisėjas Ianas Bonomy.

Šie vyrai, kurie buvo artimi velionio buvusios Jugoslavijos prezidento Slobodano Miloševičiaus sąjungininkai, kaltinami dėl to, jog siekė „pakeisti etninį balansą Kosove, kad būtų užtikrinta tolesnė serbų kontrolė šioje provincijoje“.

Jie taip pat kaltinami „plačia ar sisteminga teroro ir smurto kampanija“, kurios metu, be kitų dalykų, nuo 1999 metų sausio iki tų pačių metų birželio iš Kosovo prievarta buvo iškeldinta maždaug 800 tūkst. albanų.

Tarp kitų kaltinimų yra ir kaltinimai dėl šimtų Kosovo albanų nužudymo, serbų karių seksualinės prievartos, kurią patyrė civilės albanės, ir kultūrinių bei religinių objektų naikinimo.

M.Milutinovičius Serbijos prezidentas buvo nuo 1997 metų gruodžio iki 2002 metų gruodžio.

Dėl nusikaltimų Kosove Hagos Tribunolas iš viso yra apkaltinęs devynis buvusius Serbijos ir Jugoslavijos aukšto rango pareigūnus.

Pirmoji – S.Miloševičiaus – byla nutrūko buvusiam prezidentui 2006 metais tardymo izoliatoriuje mirus.

Aukšto rango policijos pareigūnas Vlaikas Stojilkovičius, kuris buvo artimas S.Miloševičiui, 2002 metais dar prieš savo teismą Belgrade nusižudė.

Buvusio Serbijos generolo Vlastimiro Džordževičiaus teismas dėl karo nusikaltimų Kosove prasidėjo sausio 27 dieną.

Dėl serbų veiksmų Kosove žuvo tūkstančiai žmonių, o dar šimtai tūkstančių buvo išvaryti iš savo namų ar priversti bėgti į kaimynines valstybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius