-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvęs „Wagner“ samdinys: J.Prigožinas daro didelę klaidą, kompanija virto „vergų armija“

Buvęs privačios Rusijos karinės kompanijos „Wagner“ samdinys Maratas Gabidulinas parašė memuarus ir portalui „Meduza“ davė išskirtinį interviu. Jame M.Gabidulinas papasakojo, kas šiuo metu tarnauja „Wagner“, kodėl senbuviai tikisi tik išgyventi, o nebe laimėti, ir kas vyko 2018-aisiais mūšyje prie Eufrato, kai žuvo šimtai rusų samdinių.
Sugriautas Palmyros miestas Sirijoje
Sugriautas Palmyros miestas Sirijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rusija „Wagner“

M.Gabidulinas pasakojo, kad prisijungdamas prie „Wagner“ jis jau turėjo karinės patirties. Po Riazanės desantininkų mokyklos jis penkerius metus tarnavo oro desanto pajėgose.

2015 metais jį prie „Wagner“ pakvietė prisijungti draugas. Atvykusiam į Molkino bazę M.Gabidulinui buvo pasiūlyta pasitikrinti melo detektoriumi: būsimojo samdinio klausė, ar jis palaiko ryšius su kriminalinio pasaulio atstovais.

„Scanpix“/AP nuotr./Jevgenijus Prigožinas ir Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Jevgenijus Prigožinas ir Vladimiras Putinas

Sutartį su įmone „Euro Polis“, kuri siejama su Vladimiro Putino virėju vadinamu verslininku Jevgenijumi Prigožinu, jis pasirašė 2015-ųjų balandį. M.Gabidulinas sako, kad jam patiko atvirumas.

TAIP PAT SKAITYKITE: „The Bell“ atskleidė „Wagner“ sukūrimo istoriją ir kodėl jos vadovu pasirinktas J.Prigožinas

„Vyrukai, jūs keliausite į karus ten, kur mūsų valstybė turi interesų. Pasiruoškite, kad tai jums gali blogai baigtis. Mirtimi“, – esą taip jam sakė kompanijoje.

M.Gabidulinas „Meduzai“ pasakojo pradėjęs kaip eilinis, o vėliau ėmęs vadovauti žvalgybos kuopai. „Mano vyrukai veikė priešo fronto linijoje, vienas būrys vykdė žvalgybą su bepiločių skraidyklių ir kitų techninių priemonių pagalba“, – tikino jis.

2016-ųjų kovą mūšyje dėl senovinio Palmyros miesto Sirijoje jis buvo sužeistas – už nugaros sprogo granata. Gydomas ligoninėje jis nusprendė parašyti memuarus – kad nieko nepamirštų. Vėliau, kaip pats tikina, atsirado poreikis papasakoti žmonėms, kad kariuomenė ir politikai apgaudinėja rusus dėl „Wagner“.

„Visas pasaulis žino, o jūs nuo tautos slepiate tiesą. Ar tai normalu?“, – „Meduzai“ sakė M.Gabidulinas.

VIDEO: Aštuoneri konflikto Sirijoje metai: ką kare veikia užsienio jėgos?

J.Prigožinas panoro juodraščio

2017 metais M.Gabidulinas, dirbdamas J.Prigožino padėjėju, leido jam susipažinti su knygos juodraščiu. Iš pradžių davė perskaityti ištrauką apie mūšį dėl Palmyros, kurią perskaitęs J.Prigožinas pareikalavo visos knygos.

Esą J.Prigožinas nežino daug dalykų, kurie vyksta Sirijoje. Pasak M.Gabidulino, iš J.Prigožino „Wagner“ dirbantys žmonės vogė pinigus: būdavo nuperkama vienokia įranga, o dokumentuose įforminama kita. J.Prigožinas esą niekada nenorėjo pripažinti, kad iš jo vagiama, o tai darė ne tik karininkai, bet ir artimiausi jo padėjėjai.

„Scanpix“ nuotr./Jevgenijaus Prigožino lėktuvas Vilniuje
„Scanpix“ nuotr./Jevgenijaus Prigožino lėktuvas Vilniuje

Esą J.Prigožinas pats inicijavo kelių knygos egzempliorių išleidimą, iš kurių vieną padovanojo Kremliaus atstovui spaudai Dmitrijui Peskovui. O M.Gabidulinui J.Prigožinas pasakė, kad normaliu tiražu pasirūpins vėliau.

Buvęs samdinys tvirtino, kad J.Prigožinas jam daug padėjo – rūpinosi jo gydymu. Tačiau jis negali sutikti su tuo, kas vyksta, ir mano, kad J.Prigožinas daro didelę klaidą.

„Man svarbiausia, kad knyga paskatintų jį reformuoti „Wagner“. Negalima taip slaptai veikti: kam kankintis, kai visas pasaulis žino?

Nes dabar dėl keturių debilų, kurie kuvalda daužo dezertyrą ir nupjauna jam galvą, apie visus likusius (samdinius) manoma, kad jie taip pat yra kraujo ištroškę demonai“, – sakė jis portalui „Meduza“.

2019-ųjų lapkritį socialiniuose tinkluose pasirodė vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip „Wagner“ samdiniai kankino, nupjovė galvą ir sudegino sirą, dezertyravusį iš Sirijos armijos.

Pasak M.Gabidulino, samdiniams taip liepė elgtis pats „Wagner“ vadas Dmitrijus Utkinas – taip siekė įbauginti kitus potencialius dezertyrus. Esą D.Utkinas liepė paviešinti šį vaizdo įrašą internete.

„Tai – nenormalu, ir Prigožinas neturi pamiršti, kad taip liepė padaryti jo mėgstamiausias vadas. Ir kad mes visą šią situaciją sukūrėme savomis rankomis. Tuos keturis sadistus dabar reikia patraukti atsakomybėn, bet kokiu pagrindu tai padaryti? Tu ką tik pasakei, kad mūsų ten nėra“, – sakė M.Gabidulinas.

VIDEO: Jautrūs kadrai: tėvas Sirijoje bando padėti dukrai nugalėti baimę – moko juoktis, išgirdus sprogstančias bombas

Jis pripažino, kad rusų samdiniai iš džihadistų nuniokoto Palmyros miesto pasiėmė senovinių akmenų, tačiau esą tai nebuvo daroma masiškai. M.Gabidulinas prisimena vieną kartą užėjęs į kambarį ir radęs susmulkintą bareljefą, kuris, jo manymu, buvo paimtas nuo vienos iš kolonų, tame bareljefe buvo kažkokie rašmenys.

Kas dabar vyksta „Wagner“?

Pasak M.Gabidulino, jam draugas pasakojo, kad dabar „Wagner“ tarnauja „žalias jaunimas“, neseniai baigęs karinę tarybą.

„Žmonės, spėję užuosti kraujo kvapą Čečėnijoje ar Gruzijos karo metu, į kontorą nesiveržia“, – „Meduzai“ sakė jis.

Esą maždaug pusė personalo kare dalyvauja pirmą kartą, Molkino bazėje juos nuolat žemina.

„Jūs – patrankų mėsa, jūs – niekas“, – tai, pasak M.Gabidulino, kartojama jauniems samdiniams.

Toks mikroklimatas, jo manymu, neprisideda prie profesionalių karių ugdymo: „Eik ir šaudyk. Pasiseks – nugalėsim, nepasiseks – mirsim.“

Anot M.Gabidulino, 2015–2017 metais „Wagner“ vadovavo gladiatorių būriui, šiandien – vergų armijai. Esą auginami žmonės, kurie visiškai prarado savo nuomonę, didelė dalis vadų savo lygiu neatitinka einamų pareigų. O veteranai neva nusprendė: „Gerai, kažkaip prabūsiu komandiruotę. Pagrindinė užduotis – išgyventi.“

M.Gabidulinas sako, kad dabar apie pergalę samdiniai jau nebegalvoja.

Nuostoliai prie Eufrato

M.Gabidulinas pasakoja, kad „IS medžiotojai“ – vien iš sirų sudarytas batalionas, kurį jis pats apmokė – iš pradžių tik apsimesdavo dalyvaujantys realiuose mūšiuose. Juos tiesiog reikiamose vietose filmuodavo ir fotografuodavo, tai tebuvo viešųjų ryšių akcija.

Esą taip buvo siekiama pademonstruoti, kad sirai, o ne rusai kovoja su teroristine grupuote „Islamo valstybė“. Anot M.Gabidulino, taip įvyko ir užėmus Palmyrą – „medžiotojai“ atėjo tik nusifotografuoti. Tačiau galiausiai sirai pradėjo iš tikrųjų dalyvauti mūšiuose, daug jų buvo per mūšį netoli Eufrato.

Būtent šį mūšį, vykusį 2018-ųjų vasarį, jis vadina pačiu baisiausiu. Tuomet samdiniai bandė užimti „Sirijos demokratinių pajėgų“ (SDF) kontroliuojamą naftos perdirbimo gamyklą, tačiau pakliuvo po SDF sąjungininkų amerikiečių oro smūgiais, šimtai samdinių žuvo.

M.Gabidulinas sakė nežinantis, kas sugalvojo tokią rizikingą ataką, niekas nerado drąsos to paklausti J.Prigožino.

VIDEO: JAV vadovaujama koalicija triuškina rusų samdinius Sirijoje

M.Gabidulinas sakė, kad „Wagner“ vadai Sirijoje ir amerikiečiai nuolat palaikydavo ryšį. Esą prieš mūšį amerikiečiai, vos prasidėjus telefoniniam pokalbiui, ėmę spausti prisipažinti, kad tai – rusų samdiniai.

„Jei mūsiškiai būtų prisipažinę, gali būti, kad amerikiečių veiksmai būtų buvę kitokie. Tačiau mūsų generolas kartojo, kad ten nėra jokių rusų. Suprantama, kad oficialiu lygiu pabijojo pripažinti. Kam jam buvo reikalingos tokios problemos“, – buvęs samdinys sakė „Meduzai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius