-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvusio JAV žvalgybos vadovo perspėjimas: tarptautinė tvarka gali pakrikti ir sugriūti

Į atsargą išėjęs generolas Davidas Petraeusas JAV Kongresui priminė, kad amerikiečiai neturėtų manyti, kad tarptautinė tvarka išliks tokia savaime, rašo „Business Insider“.
Davidas Petraeusas
Davidas Petraeusas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Buvęs Centrinės Žvalgybos Agentūros (CŽA) vadovas Ginkluotųjų pajėgų komiteto narius perspėjo, kad po Antrojo pasaulinio karo nusistovėjusi tvarka patiria „išpuolius iš įvairių pusių“.

„Amerikiečiai neturi priimti dabar nusistovėjusios tarptautinės tvarkos kaip garantuotos. Ji neatsirado pati. Mes ją sukūrėme. Taip pat ji savęs neišlaiko. Mes ją išlaikome. Jei mes nustosime tai daryti, ji pakriks ir sugrius“, – teigė generolas D.Petraeusas.

Buvęs JAV karinių pajėgų vadas ir CŽA vadovas, kuris pasitraukė iš šios pozicijos paaiškėjus, kad dalijosi slapta informacija su savo biografe ir buvusia mergina, buvo vienas iš kandidatų tapti Donaldo Trumpo valstybės sekretoriumi.

Kalbėdamas komitete jis griežtai pasmerkė izoliacionistinę ir protekcionistinę D.Trumpo kabineto politiką, vietoj demokratijos gynybos ir jos skleidimo.

„Kad išlaikytume taiką, mes dėjome pastangas, kurdami globalių sąjungininkų sistemą ir saugumo įsipareigojimus, kuriuos užtikrino JAV karinių pajėgų daliniai, dislokuoti Europoje ir Azijoje“, – konstatavo atsargos generolas.

„Scanpix“/AP nuotr./D.Trumpas telefonu kalbasi su Australijos premjeru M.Turnbullu.
„Scanpix“/AP nuotr./D.Trumpas telefonu kalbasi su Australijos premjeru M.Turnbullu.

„Kad sukurtume pagrindą klestėjimui, mes pritaikėme atvirą, laisvą ir taisyklėmis grįstą ekonomikos tvarką, apsaugančią nuo protekcionizmo, kūrusio skurdą ir radikalizaciją praėjusio amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje.

O kad apgintume laisvę čia, savo namuose, mes sukūrėme užsienio politiką, kuri turi, kur įmanoma, saugoti ir propaguoti laisvę, žmogaus teises ir įstatymų viršenybę“, – pasakojo buvęs CŽA vadovas.

Perspėjo dėl Rusijos grėsmės

Jis pripažino, kad tokia tarptautinė tvarka nėra tobula, tačiau dažniausiai veikė sėkmingai. Šiai tvarkai šiuo metu graso Rusija, Kinija, Iranas, islamo ekstremizmas, bet didžiausias pavojus kyla būtent valstybės viduje.

„Pasaulio tvarka buvo pažeista kai ko kur kas pavojingesnio – pasitikėjimo savimi, apsisprendimo ir strateginio aiškumo trūkumo dėl pagrindinių Amerikos interesų saugojimo ir sistemos, kurios kūrimui ir saugojimui mes įdėjome tiek pastangų“, – sakė D.Petraeusas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./2016-ųjų Vladimiro Putino metinė spaudos konferencija
AFP/„Scanpix“ nuotr./2016-ųjų Vladimiro Putino metinė spaudos konferencija

Atsargos generolas perspėjo, kad Europos Sąjungos ar NATO byrėjimas būtų itin naudingas Rusijos lyderiui Vladimirui Putinui.

„Prezidentas Putinas, pavyzdžiui, supranta, kad kol konvencinės agresijos būdu Rusija gali pasigrobti dalį teritorijų jos pašonėje, tikrasis galios centras yra demokratinių euroatlantinių institucijų, tokių kaip ES ar NATO, politinė valia“, – teigė jis.

Būtent todėl Rusija atkakliai dirba, kad pasėtų abejonę šių institucijų legitimumu ir visu demokratiniu gyvenimo būdu, – perspėjo D.Petraeusas.

„Būtent todėl Rusija atkakliai dirba, kad pasėtų abejonę šių institucijų legitimumu ir visu demokratiniu gyvenimo būdu“, – perspėjo D.Petraeusas.

Naujasis JAV prezidentas D.Trumpas sausio mėnesį sukėlė visų Vakarų pasaulio valstybių susirūpinimą, pareikšdamas, kad NATO aljansas yra atgyvenęs, ir leisdamas suprasti, kad ES ateitis naujosios administracijos nedomina.

Per rinkimų kampaniją ir spaudos konferenciją po pergalės D.Trumpas pabrėžė, kad jo vadovaujamų JAV interesas bus santykių su Rusija gerinimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius