Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Čekijoje narkotikų vartotojai džiaugiasi nauju liberaliu įstatymu

Marihuaną rūkantys Čekijos gyventojai lengviau atsiduso, kai Vyriausybė priėmė liberalų įstatymą dėl kvaišalų vartojimo, dėl kurio ši šalis tapo vienu iš saugiausių prieglobsčių Europoje retkarčiais draudžiamo vaisiaus paragaujantiems žmonėms.
Marihuanos turistai Amsterdame tuoj nebegalės rūkyti
Marihuanos turistai Amsterdame tuoj nebegalės rūkyti / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Marihuana Čekija

Pagal sausį įsigaliojusį skaidresnį ir liberalesnį įstatymą asmenims, pas kuriuos bus rasta iki 15 gramų marihuanos arba iki penkių auginamų kanapių kerų, nebegrės teistumas ir laisvės atėmimo bausmė, tačiau gali būti skirta piniginė bauda.

„Mūsų įstatyme sakoma, kad marihuanos turėjimas arba auginimas asmeninėms reikmėms nėra nusikaltimas“, – sakė žurnalistas Jiri Doležalas, mėgaudamasis suktine, kurią suvyniojo pavydėtinai mitriai.

„Jeigu policija pas jus ras mažiau nei 15 gramų, nerizikuojate niekuo, išskyrus iki 15 tūkst. Čekijos kronų (2 035 litų) bauda“, – aiškino jis.

J.Doležalas, dirbantis savaitraštyje „Reflex“, parašė daugybę straipsnių, įrodinėdamas, jog įstatymai dėl vadinamųjų lengvųjų narkotikų vartojimo turi būti sušvelninti.

Šis savaitraštis net organizuoja kasmetį geriausios skaitytojų auginamų kanapių nuotraukos konkursą „Reflex Cannabis Cup“.

Čekijoje apie trečdalis suaugusiųjų ir pusė jaunuolių iki 24 metų pripažįsta, jog bent kartą gyvenime ragavo „žolės“ dūmo.

Kaimynėje Lenkijoje ir Slovakijoje dėl bet kokio marihuanos kiekio turėjimo asmenys rizikuoja pakliūti už grotų.

Naujasis teisės aktas pakeitė ankstesnį mažiau aiškų įstatymą, kuriame buvo numatytos bausmės už „didesnio negu mažas“ marihuanos kiekio turėjimą.

„Tai apribos kontaktus tarp jaunuolių ir platintojų, kurie anksčiau ar vėliau pasiūlo jiems stipriųjų narkotikų“, – pabrėžė J.Doležalas, traukdamas suktinę.

Tačiau gydytojas Karelas Nešporas, vadovaujantis Prahos Bohnicių psichiatrijos ligoninės Priklausomybės ligų centrui, sako esantis sunerimęs dėl galimo sušvelninto įstatymo poveikio visuomenės sveikatai.

„Vienas tyrimas rodo, jog valandą po marihuanos suktinės surūkymo širdies smūgio rizika būna padidėjusi keturis kartus, – jis neseniai sakė Čekijos dienraščiui „Dnes“. – Marihuanos vartojimas taip pat gali sukelti priklausomybę nuo šio narkotiko.“

Po daugelį metų trukusių ginčų priimtas naujasis Narkotikų kontrolės įstatymas taip pat leidžia asmenims turėti mažiau nei 1,5 gramo heroino, gramą kokaino, iki 5 gramų hašišo, taip pat penkis LSD įmirkytus popierėlius, piliules, kapsules arba kristalus.

Čekijos gyventojai taip pat gali teisėtai auginti iki penkių kanapių kerų, kokamedžių arba meskalino turinčių kaktusų, taip pat turėti iki 40 haliucinogeninių grybų.

Jeigu augintojai neviršija šių limitų, tokia jų veikla laikoma lengvu nusižengimu, tačiau radus didesnį kvaišalų kiekį kanapių augintojai gali būti nuteisti kalėti iki 6 mėnesių, o haliucinogeninių grybų – iki metų kalėjimo, taip pat sumokėti baudą.

Kaimynėje Lenkijoje ir Slovakijoje dėl bet kokio marihuanos kiekio turėjimo asmenys rizikuoja pakliūti už grotų.

„Sakyčiau, kad Čekijos visuomenė yra sekuliari ir laisvesnė, – sako psichologas Ivanas Douda, kurio specializacija – priklausomybės ligų gydymas. – Mūsų įstatymai tolerantiškesni ir pragmatiškesni. Mūsų įstatymų sistema artimesnė olandiškai.“

Kanapių vartojimas Olandijoje formaliai laikomas neteisėtu, tačiau baudžiamoji atsakomybė už iki 5 gramų marihuanos turėjimą ir vartojimą buvo panaikinta 1976 metais.

Tokį kiekį galima teisėtai įsigyti kurioje nors iš maždaug 700 licencijas turinčių olandų „kavos parduotuvių“. Kanapių auginimas ir masinė prekyba Olandijoje tebėra neteisėta, o haliucinogeninių grybų vartojimas uždraustas 2008 metais.

Tačiau I.Douda perspėjo, jog naujasis įstatymas neišspręs visų su kvaišalais susijusių problemų.

Kelerius pastaruosius metus jis važinėjo po šalį, dalyvavo susitikimuose su moksleiviais, aiškindamas jiems ne vien apie kanapių, bet ir kitų kvaišalų, tokių kaip tabakas ir alkoholis, vartojimo žalą.

„Alkoholis yra nepakankamai įvertintas kvaišalas, o marihuanos (vartojimas) – per daug sureikšminamas ir pernelyg kriminalizuojamas“, – sakė gydytojas.

Nei J.Doležalas, nei I.Douda nemano, kad sušvelnintas narkotikų kontrolės įstatymas šalį pavers „Rytų (Europos) Amsterdamu“.

„Yra skirtumų tarp požiūrio Amsterdame, kuris pakantesnis platintojams, ir Čekijos pareigūnų, kurie atlaidžiau žvelgia į vartotojus“, – sakė J.Doležalas.

Psichologas pripažino, kad marihuanos vartotojai iš šalių kaimynių neišvengiamai kartais lankysis Čekijoje, ieškodami „liberalesnės aplinkos“.

Čekijos policija neseniai nustatė, kad prie sienos su Lenkija esančiame Česky Tešyno mieste veikiančiame viename greitojo maisto kioske lenkams su skrudintomis bulvytėmis buvo pardavinėjama marihuana.

„Nuolatiniams klientams skrudintos bulvytės būdavo siūlomos kaip nemokamas priedas“, – juokavo vietos policijos atstovė Zlatuse Viačkova.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius