Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Čekijos valdžia bijo, kad Kremliaus propaganda darys įtaką parlamento rinkimams

Čekijos vyriausybė nerimauja, kad Kremliaus propaganda gali padaryti rimtą įtaką artėjantiems parlamento rinkimams. Todėl nuo kitų metų Prahoje pradės veikti specialus centras, kovosiantis su netikromis naujienomis ir dezinformacija. Apie tai rašo „The Guardian“ žurnalistas Robertas Taitas.
Vaikas prekybos centre Rusijoje
Vaikas prekybos centre Rusijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Kovos su terorizmu ir hibridinėmis grėsmėmis centras pradės veikti 2017 metų sausio 1-ąją.

Dvidešimt specialistų įsikurs Prahoje esančiame pastate, kur prieš kelis dešimtmečius veikė komunistų slaptoji policija.

Dabar Čekijos valdžia bijo, kad Kremlius gali destabilizuoti demokratinę šalies sistemą, kuri buvo įtvirtinta 1989 metais po komunizmo žlugimo.

Stebi apie 40 propagandos kanalų

Kitų metų spalį Čekijoje vyks rinkimai į Deputatų rūmus. Bus išrinkti 200 politikų, kurie vėliau rinks vyriausybę ir ministrą pirmininką.

Čekijos valdžios pareigūnai baiminasi, kad Kremliaus propaganda gali padaryti rimtą įtaką rinkimų rezultatams. Jie teigia, kad šalyje veikia apie 40 žiniasklaidos priemonių ir radikalių interneto svetainių, kurios skleidžia dezinformaciją, sąmokslo teorijas, kursto nusistatymą prieš demokratiją. Teigiama, kad pagrindinis tokių kanalų tikslas – pakeisti piliečių suvokimą, kad Čekija yra Vakarų valstybė.

Čekijoje veikia apie 40 žiniasklaidos priemonių ir radikalių interneto svetainių, kurios skleidžia dezinformaciją, sąmokslo teorijas, kursto nusistatymą prieš demokratiją.

„Svarbiausias Rusijos propagandos tikslas Čekijoje yra pasėti abejones visuomenėje, kad demokratija yra geriausia sistema organizuoti gyvenimą šalyje, kurti neigiamą Europos Sąjungos (ES) ir NATO įvaizdį, atgrasyti žmones nuo dalyvavimo demokratiniuose procesuose“, – „The Guardian“ sakė Čekijos vyriausybės atstovas Tomašas Prouza.

Jis teigė neabejojantis, kad Kremlius bandys paveikti artėjančius rinkimus į Deputatų rūmus ir bandys sumažinti demokratijai atstovaujančių partijų įtaką.

Šią baimę sustiprino Vokietijos žvalgybos atstovų pareiškimas, kad Kremliaus valdomos netikrų naujienų svetainės gali trukdyti demokratiškiems rinkimams jų šalyje. Viešai kalbama ir apie tai, kad Rusijos programišiai darė įtaką JAV prezidento rinkimams.

Per vadinamąją pabėgėlių krizę Čekijoje vyko dideli protestai prieš migrantų priėmimą. Juos organizavo ir žinią apie tai skleidė tie patys prokremliški veikėjai, kurie dabar kritikuoja demokratiją, ES ir NATO.

Bando paveikti psichiką

Kovos su terorizmu ir hibridinėmis grėsmėmis centre dirbs specialistai, kurie turės stebėti priešišką propagandą ir ją demaskuoti. Tam bus sukurta speciali „Twitter“ paskyra.

Be to, specialistai rengs mokymus Čekijos valstybės tarnautojams ir politikams apie tai, kaip išvengti šantažo ir pasipriešinti užsienio lobistų įtakai.

Dezinformacijos kampanijomis bandoma radikalizuoti visuomenę ir paveikti žmonių psichiką. Iki tam tikro laipsnio tai veikia. Galima tai matyti, – sakė Čekijos valstybės pareigūnas.

„Užtikrinti laisvus ir sąžiningus rinkimus yra pagrindinis mūsų tikslas, – „The Guardian“ sakė vienas iš centro pareigūnų, norėjęs linkti anonimu. – Mes pasirengę sumažinti pavojų demokratiškiems rinkimams. Atidžiai stebėsime rinkimus Prancūzijoje ir Vokietijoje, ir tą patirtį panaudosime Čekijoje.“

Vienas iš iššūkių, su kuriais jau dabar susiduria naujasis centras, – kaltinimai dėl cenzūros, šnipinėjimo ir susidorojimo su laisvu žodžiu. Tačiau „The Guardian“ kalbintas pareigūnas tokius kaltinimus griežtai atmetė.

„Dezinformacijos kampanijomis bandoma radikalizuoti visuomenę ir paveikti žmonių psichiką. Iki tam tikro laipsnio tai veikia. Galima tai matyti, – sakė pareigūnas. – Partijos ir jėgos, remiančios tokias kampanijas, nėra konstruktyvios ar demokratiškos.“

Čekijoje žvalgybos ataskaitose jau anksčiau buvo rašoma, kad Rusijos ambasada Prahoje turi apie 130-150 darbuotojų, o tai – dvigubai daugiau nei JAV ambasada. Teigiama, kad dalis rusų diplomatų yra slaptųjų tarnybų darbuotojai.

Čekų pareigūnai teigia, kad vienas iš pagrindinių rusų šnipų uždavinių yra kurti dezinformacijos sistemą ir skleisti žinią, esą „meluoja visi“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius