Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čekų premjeras: paramos teikėjai pažadėjo tiek, kad Kyjivui bus nupirkta 500 000 sviedinių

Čekijos ministras pirmininkas antradienį pranešė, kad pagal vadinamąją Čekijos iniciatyvą 20 šalių pažadėjo tiek lėšų, kad už Europos ribų bus galima nupirkti 500 tūkst. artilerijos sviedinių Ukrainai.
Tomas Tkacik / ZUMAPRESS.com
Tomas Tkacik / ZUMAPRESS.com

Čekija vadovauja tarptautinei lėšų rinkimo akcijai, skirtai nupirkti šaudmenų Ukrainos kariuomenei, kuri nuo 2022 metų vasario kovoja su Rusijos didelio masto invazija.

Europos Sąjungos šalys buvo pažadėjusios iki kovo pabaigos pristatyti 1 mln. sviedinių, tačiau dėl ribotų gamybos pajėgumų jų pristatymas gerokai vėluoja.

Kovą čekai pareiškė, kad jiems Ukrainai už žemyno ribų pavyko surinkti iš viso apie 800 tūkst. sviedinių.

„Džiaugiuosi, kad šiuo metu prie mūsų iniciatyvos jau prisijungė apie 20 šalių – nuo Kanados, Vokietijos ir Nyderlandų iki Lenkijos“, – teigė Vašingtone viešintis Čekijos premjeras Petras Fiala.

„Dėl to dabar galime parūpinti 500 tūkst. artilerijos šaudmenų. Manome, kad jų bus pristatyta daugiau“, – sakė jis Vašingtone įsikūrusiame strateginių studijų centre „Hudson Institute“.

Anksčiau jis teigė, kad pirmuosius sviedinius Ukraina galėtų gauti birželį.

Tarp dalyvaujančių šalių taip pat yra Baltijos šalys, Belgija, Danija, Islandija, Liuksemburgas, Norvegija, Portugalija, Slovėnija ir Suomija, pranešė Čekijos žiniasklaida.

P. Fiala sakė, kad nėra priežasčių, dėl kurių donorės negalėtų „per ateinančius 12 mėnesių suteikti dar vieną milijoną“.

„Noriu pabrėžti, kad ši iniciatyva nėra vienkartinis projektas. Mūsų tikslas – sukurti ilgalaikę sunkiosios ginkluotės šaudmenų tiekimo sistemą. Tai tiesiogiai padės pakeisti padėtį fronte“, – pridūrė jis.

Anksčiau laikraštis „The Financial Times“ rašė, kad 800 tūkst. sviedinių įsigijimas kainuotų 1,5 mlrd. dolerių (1,41 mlrd. eurų).

Tačiau Čekijos įgaliotinis Ukrainos atstatymo reikalams Tomašas Kopečnas antradienį čekų radijui CRo teigė, kad suma yra maždaug dvigubai didesnė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius