-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 24 /2016 08 25

Centrinę Italiją sukrėtė stiprus žemės drebėjimas: mažiausiai 159 aukos, dar dešimtys sužeistų, 150 dingusių be žinios

Stiprus 6,2 balo žemės drebėjimas trečiadienį supurtė Italijos vidurio regioną ir buvo juntamas Romoje, esančioje maždaug už 150 km nuo epicentro, nurodė JAV Geologijos tarnyba (USGS) ir naujienų agentūros AFP žurnalistai.
Italiją supurtė 6,2 balo žemės drebėjimas
Italiją supurtė 6,2 balo žemės drebėjimas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

svarbiausi faktai

  • 3.36 val. vietos laiku (4.36 val. Lietuvos laiku) centrinėje Italijos dalyje užfiksuotas žemės drebėjimas
  • JAV Geologijos tarnyba nurodė, kad žemės drebėjimas buvo 6,2 balo stiprumo
  • Po valandos Italiją supurtė dar vienas žemės drebėjimas, jis buvo 5,5 balo stiprumo
  • Mažiausiai 159 žmonės žuvo

Papildyta 00.45

Aukų skaičius dar labiau išaugo ir pasiekė 159.

Papildyta 20.37

Oficialus per žemės drebėjimą žuvusių žmonių skaičius pasiekė 120. Tai patvirtino Italijos premjeras.

Papildyta 17:10

Oficialus per žemės drebėjimą žuvusių žmonių skaičius pasiekė 73. Bet iš griuvėsių traukiami ir gyvi asmenys, o savanoriai jau renka pinigus nukentėjusiesiems ir jų artimiesiems paremti.

Papildyta 16:25

Italijos žiniasklaida skelbia, kad per žemės drebėjimą žuvusių žmonių skaičius išaugo iki mažiausiai 60. Be to, dėl požeminių smūgių buvo smarkiai apgadinta viena vietos ligoninė, todėl žmonės turėjo būti evakuoti iš pastato.

Papildyta 14:36

Vietinė Saletos ligoninė iškvietė šiuo metu atostogaujančius gydytojus, kad šie padėtų sužeistiesiems. Gydytojams padeda Raudono kryžiaus savanoriai. Tuo tarpu Italijos gyventojai kviečiami prisidėti paaukodami kraujo.

Tragišką Italijai dieną gera žiniai – 2 vaikai, iš kurių vienam 4, o kitam 7, buvo ištraukti iš griūvesių. Šiuo metu netoli naktį įvykusio žemės drebėjimo epicentro dirba 485 gaisrininkai.

Lacijaus regijono pareigūnų teigimu 69 sužeistieji nugabenti į Romos ligonines. 19 sunkioje būklėje esančių nukentėjusiu išgabenti sraigtasparniu.

„Mus pažadino drebėjimas. Kartu su tėvai išbėgome į lauką, kur pamatėme savo išsigandusius kaimynus. Dažniausiai žemės drebėjimai čia trunka kelias sekundes. Šis žemę drebino 20 sekundžių, kurios atrodė, jog tęsis amžinai“, – pasakojo Simona Mani.

„Mano sesuo ir jos vyras yra po griuvėsiais, mes laukiame ekskavatorių, bet jie negali čia užvažiuoti“, – sakė 69 metų Guido Bordo (Gvidas Bordas) Ilikos kaimelyje netoli Akumolio.

„Jų negirdėti, mes girdėjome tik jų kates. Manęs čia nebuvo, kai tik drebėjimas įvyko, atskubėjau. Jiems pavyko ištraukti mano sesers vaikus, jie dabar ligoninėje“, – pridūrė jis, grąžydamas rankas.

Italijos ministras pirmininkas Matteo Renzi dėkoja greitosios pagalbos tarnyboms už greitą reagavimą ir teigia šiandien aplankysiant žemės drebėjimo sukrėstą regioną:

„Mes toliau dirbsime, nes per kelias ateinančias valandas mes privalome išgelbėti po griūvėsiais užstrigusius žmones, privalome šiam regionui suteikti viltį. Sudėtingu metu, Italija žino, ką reikia daryti.”

Popiežius Pranciškus pertraukė savo savaitinę audienciją Šv.Petro aikštėje, kad išreikštų šoką.

„Labai liūdžiu girdėdamas, kaip Amatričės meras sako, kad jo kaimo nebėra, ir žinodamas, kad tarp aukų yra vaikų“, – pasakė jis.

Užuojautą dėl Italiją sukrėtusios nelaimės išreiškė ir Europos lyderiai Francois Hollande'as, Angela Merkel bei Europos parlamento pirmininkas Martinas Schulzas.

Papildyta 13:00 val. Aukų skaičius toliau auga

Naujienų agentūra AFP informavo, kad aukų skaičius po Italijoje įvykusio 6,2 balų žemės drebėjimo pasiekė 38. Dar 150 dingo be žinios, pranešė vietos pareigūnai.

VIDEO: Žemės drebėjimo sukrėsta Italija aukas skaičiuoja šimtais

Gatvės buvo užverstos akmenimis ir metalo nuolaužomis. Apduję gyventojai būriavosi aikštėse, o regioną supurtė apie 39 pakartotiniai smūgiai – kai kurie net 5,1 balo.

„Visos lubos nukrito, bet manęs nekliudė, – stebėjosi vietos gyventoja Maria Gianni. – Sugebėjau užsidengti galvą pagalve – ir, laimei, manęs neužgriuvo, tik truputį sužeidė koją.“

Kita moteris sėdėjo prie savo sugriuvusio namo apsigobusi antklode ir sakė nežinanti, kas nutiko jos artimiesiems.

„Šis miestelis buvo vienas gražiausių Italijoje, o dabar nieko nebeliko, – sielvartavo moteris, nepasisakiusi savo vardo. – Nežinau, ką darysime.“

Papildyta 11.10 val.

Aukų skaičius išaugo iki 18. Ne mažiau kaip 10 žmonių žuvo Peskara del Tronte – gyvenvietėje, priklausančioje didesniam Arkvata del Tronto miesteliui, naujienų agentūra ANSA citavo civilinės saugos pareigūnus.​

Pasak Lacijaus regiono prezidento, dar šešių žmonių palaikai buvo rasti Amatričėje.

Akumolio meras savo ruožtu nurodė, kad jo miestelyje žuvo du žmonės.

VIDEO: Žemės drebėjimas Italijoje jau nusinešė 37 žmonių gyvybes

Papildyta 10.00 val.

Trečiadienio ryto žemės drebėjimo aukų skaičius pasiekė dešimt. Daug pastatų sugriuvo mažose bendruomenėse netoli drebėjimo epicentro atokioje, retai apgyventoje vietovėje, apimančioje dalį Umbrijos, Markės ir Lacijaus regionų.

„Vieną kelią užgriuvo žemės nuošliauža, o kitame tuojau gali sugriūti tiltas“, – meras Sergio Pirozzi sakė naujienų agentūrai AGI.

„Po griuvėsiais girdim balsus“, – pridūrė Amatričės miestelio meras S.Pirozzi.

Papildyta 09.00 val.

Italijos žiniasklaida skelbia, kad žuvusiųjų skaičius išaugo iki penkių. Dešimtys žmonių vis dar laikomi dingusiais, jų ieškoma griuvėsiuose.

Papildyta 08.16 val. Auga aukų skaičius

CNN skelbia, kad aukų skaičius padidėjo iki keturių. Kol kas nėra žinoma, kiek žmonių sužeista.

Daug žalos patyrė Amatričės miestas, kuris buvo arti žemės drebėjimo epicentro. Nuostolių patyrė ir greta esantys kiti miestai.

VIDEO: MOMENT: 6.2 Earthquake hits Italy Accumoli, Norcia Rome - Destroy Damages (VIDEO)

Paskelbė pavojaus signalą

USGS paskelbė „raudonąjį“ pavojaus signalą, rodantį, kad tokio stiprumo žemės drebėjimas gali nusinešti nemažai žmonių gyvybių ir sugriauti daug pastatų.

Per žemės drebėjimą žuvo mažiausiai trys žmonės. Pirmosiomis patvirtintomis šio drebėjimo aukomis tapo pagyvenusių žmonių pora, kurios namas sugriuvo Peskara del Tronto miestelyje Markės regione į rytus nuo epicentro.

Naujienų agentūra AGI paskelbė, kad dar mažiausiai vienas žmogus žuvo Akumolio miestelyje netoli epicentro.

„Čia įvyko tragedija, – sakė miestelio meras Stefano Petrucci. – Kol kas patvirtinta viena žūtis, bet dar keturi žmonės yra po griuvėsiais ir neatsiliepia.“

„Tai katastrofa – neturime šviesos, neveikia telefonai, gelbėtojai dar neatvyko“, – pridūrė jis.

Drebėjo ir Roma

Žemės drebėjimas buvo juntamas ir Romoje – čia apie 20 sekundžių drebėjo pastatai.

Žemės drebėjimas užfiksuotas 3.36 val. vietos laiku (4.36 val. Lietuvos laiku). Po valandos užfiksuotas dar vienas žemės drebėjimas, jis buvo 5,5 balo stiprumo, nurodo CNN.

Socialinis tinklas „Facebook“ įjungė saugumo nustatymo funkciją, kad žmonės, esantys Italijoje, galėtų kuo greičiau savo artimiesiems pranešti, jog jie yra saugūs.

2009 metais Italiją sukrėtęs 6,3 balo žemės drebėjimas pareikalavo daugiau nei 300 žmonių gyvybių.

Italiją žemės drebėjimai supurto dažnai. 2012 metų gegužę du smarkūs smūgiai per dešimties dienų laikotarpį smogė šiauriniam Emilijos-Romanijos regionui; tąsyk žuvo 23 žmonės, o 14 tūkst. liko be pastogės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius