-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ch.Grozevas: Rusijos smogikai dar prieš invaziją atvyko į Kyjivą nužudyti V.Zelenskio

Tyrėjas Christo Grozevas interviu žurnalistui Michailui Zygariui papasakojo, kaip Rusijos elitiniai smogikai karo pradžioje bandė nužudyti Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį.
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis / „Reuters“/„Scanpix“

Anot Ch.Grozevo, Rusijos karinės žvalgybos žmonės dar iki Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios buvo atvykę į Kyjivą, kad nužudytų V.Zelenskį. Anot tyrėjo, jų buvo ne viena grupė. Žmonės iš GRU į Ukrainą pateko dar likus porai savaičių iki karo pradžios.

„Jie buvo paleisti per Baltarusiją, kad būtų arti Kyjivo. Kai kurie iš jų nuvyko į Kyjivą ir rengėsi užimti miesto politinį kvartalą“, – sakė jis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Christo Grozevas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Christo Grozevas

Pasak Ch.Grozevo, tie žmonės buvo pavaldūs Andrejui Averjanovui (GRU generolui, vadovavusiam daliniui, įtariamam dėl serijos apsinuodijimų ir sprogdinimų Europoje), jų buvo 30. Tai buvo elitinė grupė, sako Ch.Grozevas. Tai tie patys žmonės, kurie Čekijoje ir Bulgarijoje susprogdino amunicijos sandėlius, o Didžiojoje Britanijoje apnuodijo perbėgusį Rusijos šnipą Sergejų Skripalį ir jo dukrą.

„Mes atsekėme kelių šios komandos narių ryšius. Tai buvo ir baisu, ir juokinga. Baisu, nes matėme, kokie buvo jų tikslai. Ir juokinga, nes jie kasdien darėsi vis mažiau urapatriotiški ir ėmė kritikuoti vadovybę dėl prastai suplanuotos operacijos.

Iš pradžių GRU karininkai manė, kad Ukrainoje bus savaitę, paskui rašė žmonoms: „Na, užtruks dvi savaites. Po to jie rašė apie mėnesį, šešis mėnesius. Kai kurie iš jų vėliau ėmė abejoti savo žmonų ištikimybe“, – dėstė Ch.Grozevas.

„Apie tai būtų galima parašyti romaną, kaip ši komanda, turėjusi po savaitės atnešti pergalę, tapo psichologinėmis šio karo aukomis“, – pažymi tyrėjas.

Kai kurie iš jų, sako Ch.Grozevas, buvo nužudyti. Jis interviu nedetalizuoja, kodėl Rusijos pasiųstiems smogikams nepavyko įvykdyti savo užduoties.

Ch.Grozevas teigia, kad dabartinės GRU operacijos Ukrainoje jau nėra tokios drąsios: „Jie nebeturi tokių mega tikslų, kaip nužudyti Zelenskį. Matyt, jiems visiškai nepavyko įgyvendinti šio plano“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius