-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Chodorkovskis nutraukė bado streiką po signalo iš Kremliaus

Nuteistas buvęs naftos magnatas Michailas Chodorkovskis nutraukė bado streiką, sulaukęs šykščių Kremliaus komentarų apie jo protesto akciją prieš tai, ką žinomiausias Rusijos kalinys pavadino liberalių prezidento Dmitrijaus Medvedevo įstatymų leidimo iniciatyvų „sabotažu“.
Ir kalėjime, ir vedamas į teismą M.Chodorkovskis nepraranda geros nuotaikos.
Ir kalėjime, ir vedamas į teismą M.Chodorkovskis nepraranda geros nuotaikos. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Nuoširdžiai esu nustebintas dėl operatyvumo..., Rusijos prezidento informacinio atvirumo, – sakoma M.Chodorkovskio asmeniniame tinklalapyje. – Kreipimosi tikslas pasiektas. Bado streiką nutraukiu“.

Buvęs turtingiausias Rusijos gyventojas M.Chodorkovskis buvo areštuotas 2003 metais po kritikos tuomečiam prezidentui, o dabar premjerui Vladimirui Putinui ir atlieka aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmę už vengimą mokėti mokesčius po teismo proceso, kurį jo šalininkai pavadino farsu.

Dabar M.Chodorkovskiui ir jo verslo partneriui Platonui Lebedevui gresia dar viena, 22 metų kalėjimo bausmė pagal kaltinimą pinigų plovimu ir sukčiavimu, o praėjusią savaitę teisėjas pratęsė dar trims mėnesiams areštą teisiamiesiems liūdnai pagarsėjusiame tardymo izoliatoriuje „Matrosskaja tišina“.

Atvirame laiške Aukščiausiajam teismui M.Chodorkovkis pareiškė, kad šis sprendimas prieštarauja D.Medvedevo pasiūlytoms įstatymų pataisoms, pagal kurias kaltinamieji ekonominiais nusikaltimais neturi būti laikomi kalėjime, ir pareikalavo tai pranešti asmeniškai D.Medvedevui.

Pareiškimas buvo paskelbtas antradienio rytą ir tos pačios dienos vėlai vakare D.Medvedevo sekretorė spaudai Natalija Timakova pranešė Rusijos informacijos agentūroms, kad „prezidentas susipažino su atviru M.Chodorkovskio laišku Aukščiausiojo teismo pirmininkui“. Jokių komentarų ji nepateikė.

„Scanpix“ nuotr./Michailas Chodorkovskis
„Scanpix“ nuotr./Michailas Chodorkovskis

D.Medvedevas praleido visą dieną Kremliuje, kalbėdamas ir atsakydamas į studentų ir verslo sluoksnių klausimus. Apie M.Chodorkovskį jo niekas nepaklausė, bet prezidentas pasiskundė dėl Rusijos teisėsaugos sistemos ydų ir pareiškė, kad „jeigu teisėjas sučiumpamas dėl nederamo poelgio, jis turi būti atleistas“.

Prieš priimant liberalias prezidento pasiūlytas pataisas, tame pačiame tardymo izoliatoriuje „Matrosskaja tišina“ mirė 37 metų investicijų fondo „Hermitage Capital Management“ juristas Sergejus Magnitskis, kaltinamas vengimu mokėti mokesčius.

Jo giminaičiai sako, kad S.Magnitskis negavo būtinos medicinos pagalbos. Neseniai tame pačiame tardymo izoliatoriuje nuo ūmios ligos mirė verslininkė Vera Trifonova. Po šio incidento buvo atleisti iš aukštų postų du tardymo institucijų darbuotojai.

M.Chodorkovskis jau buvo paskelbęs bado streiką pernai, solidarizuodamasis su savo nuteistu kolega, sergančiu AIDS ir kitomis ligomis Vasilijumi Aleksanianu. Bado streikas truko dvi savaites, kol V.Aleksanianas buvo perkeltas iš kalėjimo į civilinę kliniką. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius