-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 27 /17:11

CNN: „Wagner“ pajėgos grįžo į Bachmutą, tik pasikeitė jų vadai

Žiniasklaidos grupės CNN žurnalistų parengtame reportaže iš Ukrainos gynėjų pozicijų, kariai tvirtino, jog privačios karinės bendrovės „Wagner“ samdinai grįžo į Bachmutą. Tačiau Ukrainos kariai jų nesibaimina ir tikina, jog kovoja nuolatos keisdami taktiką.
Ukrainos karys prie Bachmuto
Ukrainos karys prie Bachmuto / „AP“/„Scanpix“

Kyjivas didžiąją dalį Vakarų gautos įrangos sutelkė pietuose, kur ukrainiečių kariai žengia dviem kryptimis: nuo Orichivo iki Melitopolio ir nuo Velykos Novosilkos iki Berdiansko.

Vokietijoje pagaminti tankai „Leopard 2“, amerikiečių pėstininkų kovos mašinos „Bradley“ ir kitos transporto priemonės buvo išsiųstos į šį regioną, kad padėtų Ukrainos pajėgoms pulti Rusijos pozicijas.

Galutinis tikslas – pasiekti Juodąją jūrą ir atkirsti Rusijos tiekimo kelią į Krymą. Kol kas sėkmė buvo lėta ir kukli – Ukraina atkovojo tik kelis nedidelius kaimus pietuose.

Daug mažiau kalbama apie operacijas rytinėje šalies dalyje, kur Kyjivo pajėgos lėtai, bet užtikrintai atkovojo dešimtis kvadratinių kilometrų nuo praėjusią žiemą Rusijos įvykdyto brutalaus Bachmuto puolimo.

„Mes čia pralaužiame jų gynybos liniją ir smarkiai juos daužome, – sakė dronų operatorius šaukiniu Groove'as ir pridūrė, kad į šį regioną grįžo Rusijos samdinių grupė „Wagner“, atsakinga už didžiąją dalį Rusijos žiemos laimėjimų.

„Taip, „Wagner“ čia taip pat yra. Jie sugrįžo, greitai pakeitė vadus ir grįžo čia“, – pažymėjo karys.

Tikėtina, kad grupuotės buvimu iš dalies siekiama kompensuoti personalo trūkumą Rusijos pusėje.

„AFP“/„Scanpix“/„Wagner“ kariai mojuojantys vėliavomis neidentifikuotoje lokacijoje
„AFP“/„Scanpix“/„Wagner“ kariai mojuojantys vėliavomis neidentifikuotoje lokacijoje

„Vis dėlto tai lėtas darbas – išsekimo karas – ir turėdamos mažiau pažangios vakarietiškos įrangos nei jų kolegos pietinėje fronto linijoje, ukrainiečių pajėgos čia priverstos pasikliauti daugiau protu nei jėga“, – rašo CNN.

„Mes nuolat keičiame taktiką, – aiškino vadas, šaukiniu Flintas. – Tai tarsi boksas. Mes judame į kūną, o paskui pereiname į galvą“.

Karinis stebėtojas Oleksijus Hetmanas anksčiau pažymėjo, kad kelias iš Bachmuto į Horlivką, kuriuo Rusijos pajėgos naudojasi tiekimui užtikrinti, jau apšaudomas Ukrainos ginkluotųjų pajėgų minosvaidžiais. Apie perimtą ugnies kontrolę minėtame kelyje pranešė ir Ukrainos ginkluotosios pajėgos.

Nemato grėsmės

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Rytų grupės spaudos tarnybos vadovas Ilja Jevlašas naujienų agentūrai „RBC-Ukraine“ patvirtino, kad Rytų karinės grupės teritorijoje yra „Wagner“ grupuotės kovotojų.

„Tai Baltarusijoje buvę „Wagner“ nariai. Dabar jų stovyklos yra išformuojamos. Jų ten buvo apie 8 tūkst.. Dabar dalis šių kovotojų išvyko į Afriką, o kiti persiderėjo sutartis su Rusijos gynybos ministerija ir grįžta čia, į Rytų Ukrainą, dalyvauti karo veiksmuose ir kaip instruktoriai, ir kaip kariai“, – dėstė I.Jevlašas.

Pasak jo, būtent šios formuotės likučius – apie 500 žmonių – Rusijos vadovybė planuoja panaudoti ginkluotame konflikte Rusijos Federacijos pusėje.

„Tačiau jie nekels didelės grėsmės kaip anksčiau, nes jų pagrindinio vado Jevgenijaus Prigožino nebėra. Šie žmonės iš tiesų yra vieni geriausiai apmokytų Rusijos kariuomenėje, tačiau jie netaps reikšminga grėsme, pakeisiančia žaidimą“, – vertino Rytų grupės spaudos tarnybos vadovas.

Užkamšo skyles rusų gynyboje

Ukrainos prezidento kanceliarijos administracijos vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas pažymėjo, kad „Wagner“ vyrai gali būti reikalingi tik „užkamšyti skylėms“ Rusijos kariuomenės gynyboje.

„Dėl „Wagner“ grupuptės grąžinimo prie Bachmuto... Atminkite: jokios privačios samdinių bendrovės „Wagner" nebėra“, – rašė jis socialiniame tinkle „X“ (buvusiame tviteryje).

Pasak M.Podoliako, viskas baigėsi grupuotės vado Jevgenijaus Prigožino ir vado Dmitrijaus Utkino likvidavimu, taip pat Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu ir Rusijos generalinio štabo viršininko Valerijaus Gerasimovo suorganizuotu reidu prieš šią struktūrą. Anot jo, jie išvalė organizacijos vadovybę.

„Šiandien yra tik buvę teroristinės grupuotės kovotojai, kurie išvyko į Afriką, civilinį ir kriminalinį gyvenimą Rusijos regionuose arba pasirašė sutartį su Rusijos gynybos ministerija ir sutiko groti paskutiniu akordu, trumpam užkamšydami Rusijos skylę Bachmuto kryptyje“, – dėstė M.Podoliakas.

Jo įsitikinimu, šio įvykio „žiniasklaidos“ efektas yra didesnis už jo tikrąją reikšmę.

„Jo tikslas – trumpam pabandyti užblokuoti žinią apie Ukrainos kariuomenės įvykdytą Kliščijivkos ir Andrijivkos išvadavimą ir pagrindinių kovinės parengties rusų formuočių sunaikinimą šiame rajone“, – rašė prezidento kanceliarijos pareigūnas.

Atakos prieš rusus

Fronto linijoje apsilankę CNN žurnalistai kalbėjosi su bepiločių orlaivių operatoriais, kurie tvirtino, jog dronų vaidmuo mūšio lauke – neįkainojamas. Vyrai dirba be perstojo ir bombomis atakuoja rusų pozicijas tiek dieną, tiek naktį.

„Matome pėstininkus, pataikome į transporto priemones, patrankas, viską, ką reikia sunaikinti“, – pasakojo karys, šaukiniu Groove'as.

„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos dronų operatorius
„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos dronų operatorius

Ukrainos sausumos pajėgos yra aprūpintos vakarietiška naktinio matymo įranga ir turi pranašumą vykdant naktines operacijas, tačiau atakos lėktuvai nėra pritaikyti tamsai, todėl į pagalbą ateina bepiločių orlaivių padalinys „Code 9.2“.

Ukrainiečiai savo arsenale turi daugelio tipų bepiločių orlaivių. Beveik kiekvienas dronas turi termovizorių, todėl gali efektyviai veikti naktį. Jie gali gabenti iki 15 kg sprogmenų.

Jie naikina tiek šarvuočius ir tankus, tiek priešo gynybinius įrenginius, įtvirtinimus ar šaudmenų sandėlius. Būtent tuo, pasak CNN, užsiima Groove'as ir jo dalinys.

Vaizdo įrašuose, kuriuos užfiksavo jų bepiločių lėktuvų naktinio matymo kameros, matyti, kaip bepiločiai lėktuvai numeta bombas ant kelių rusiškų šarvuočių, įskaitant neseniai įvykdytą ataką, kurios metu buvo sunaikintas modernus rusiškas tankas T-90 – vienas iš naujesnių ir pažangesnių Rusijos modelių.

„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos kariai
„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos kariai

Bepiločių orlaivių operatoriai atidžiai stebi teritoriją, ieškodami rusų ir jų įrangos. Kartais jiems pavyksta vienu smūgiu sunaikinti ir šarvuočius, ir personalą.

Bepiločių orlaivių puolimui įsibėgėjant, į kovą įsijungia kiti daliniai: girdėti, kaip sunkioji artilerija greitai apšaudo rusų pozicijas Jungtinių Valstijų tiekiama kasetine amunicija.

Daugkartiniai raketų paleidimo įrenginiai „Grad“ užpildo dangų savo greitais šoviniais, prisijungia minosvaidžių daliniai, kurie raketomis taikosi į Maskvos karius, o pėstininkų kovos mašinos skuba į frontą pulti rusų pozicijų.

„Tai sudėtingas puolimas“, – amerikiečių žurnalistams tvirtino kariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius