-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

CŽV šnipinėja amerikiečių finansinius duomenis

JAV centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) kaupia milžinišką duomenų bazę apie tarptautinius pinigų pervedimus, įskaitant milijonų amerikiečių finansinius ir asmeninius duomenis, ketvirtadienį pranešė dienraštis „The Wall Street Journal“.
Internetas
Internetas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pagal šią programą Federalinis tyrimų biuras (FTB) bendradarbiauja su CŽV, kaupdamas milžiniškus kiekius duomenų apie amerikiečių ir kitų žmonių tarptautines finansines operacijas, atliekant agentūros tyrimus, skirtus kovai su terorizmu.

Ši programa yra vykdoma pagal tą patį vadinamojo Patriotinio įstatymo, priimto po 2001-ųjų rugsėjo 11-osios teroro išpuolių, straipsnį, kuris leidžią Nacionalinio saugumo agentūrai (NSA) rinkti informacija apie beveik visus JAV telefoninius pokalbius, laikraščiui sakė su šia veikla susipažinę pareigūnai.

Kaip ir NSA programoje, kuri sukėlė pasipiktinimo bangą tiek Jungtinėse Valstijose, tiek užsienyje, leidimus didelio masto duomenų rinkimui išduoda slaptas nacionalinio saugumo teismas, žinomas kaip Užsienio žvalgybos priežiūros teismas.

Ši programa rodo, jog įvairios JAV žvalgybos agentūros – ne vien NSA – naudoja tą patį teisinį pagrindą duomenims rinkti.

Duomenys, renkami iš „Western Union“ ir kitų JAV piniginių perlaidų bendrovių, apima pervedimus į Jungtines Valstijas ir iš jų, tačiau neapima pervedimų, kurie vykdomi tik šalies viduje.

Duomenys, renkami iš „Western Union“ ir kitų JAV piniginių perlaidų bendrovių, apima pervedimus į Jungtines Valstijas ir iš jų, tačiau neapima pervedimų, kurie vykdomi tik šalies viduje. Be to, didžiąją dalį renkamos informacijos sudaro duomenys apie užsienio subjektus, rašo „The Wall Street Journal“.

Pranešime sakoma, kad kai kurie įstatymų leidėjai apie tą programą sužinojo šią vasarą ir išsakė susirūpinimą dėl to, kad toje programoje kai kada naudojami JAV Socialinio draudimo numeriai ir kiti duomenys, naudojami susieti informaciją apie finansines operacijas su konkrečiais asmenimis.

Tačiau ši programa taip pat padėjo atskleisti įtariamų teroristų ryšius ir finansinę veiklą, buvęs JAV vyriausybės pareigūnai sakė „The Wall Street Journal“.

Vienas buvęs pareigūnas nurodė, jog jeigu CŽV aptinka tikėtiną įtartiną terorizmo veiklą Jungtinėse Valstijose, agentūra informuoja FTB.

Bet kuri CŽV operacija pagal specialiojo teismo orderius privalo „griežtai atitikti įstatymus ir tuos teismo nurodymus“, sakė vienas laikraščio cituojamas JAV žvalgybos pareigūnas.

Tie nurodymai apima procedūras, turinčias apsaugoti Jungtinėse Valstijose gyvenančių asmenų privatumą, prie šios informacijos galinčių prieiti asmenų mokymus, taip pat draudžia informacijos rinkimą be leidimo ir nustato, kiek laiko gali būti saugomi surinkti duomenys.

Nors CŽV uždrausta rinkti informacijos apie amerikiečius, agentūra gali gauti tokių duomenų, jeigu jie atitinka užsienio žvalgybos tikslus.

Be to, CŽV programa padeda sekti teroristinės veiklos finansavimą visame pasaulyje, dabartiniai ir buvę JAV pareigūnai sakė „The Wall Street Journal“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius