-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Cameronas švenčia pergalę, o škotų nacionalistai – įspūdingą rezultatą visuotiniuose rinkimuose

Didžiosios Britanijos vyriausybės vadovo Davido Camerono konservatoriai artėja prie netikėtos pergalės visuotiniuose rinkimuose, kuri gali iš naujo apibrėžti šalies ateitį Europoje ir pranašauja naujus taupymo žingsnius.
Davidas Cameronas su žmona Samantha
Davidas Cameronas su žmona Samantha / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Balsavusių rinkėjų apklausos paneigė prieš rinkimus buvusias prognozes, kad tarp konservatorių ir leiboristų vyks apylygė kova, ir parodė, jog įspūdingų rezultatų pasiekė škotų nacionalistai, kurie gali imtis naujų iniciatyvų dėl Škotijos atsiskyrimo.

„Tai neabejotinai labai ryškus vakaras Konservatorių partijai“, – sakė premjeras, kuris buvo perrinktas Vitnio apygardoje Pietų Anglijoje.

Tai neabejotinai labai ryškus vakaras Konservatorių partijai

Nors D.Cameronas sakė, jog dar anksti kalbėti apie galutinius rinkimų rezultatus, jis pabrėžė, kad dabar Didžioji Britanija „turi surengti“ referendumą dėl šalies narystės Europos Sąjungoje. Premjeras anksčiau žadėjo savo pergalės atveju tokį plebiscitą organizuoti iki 2017 metų.

Leiboristų partijos lyderis Edas Milibandas, kuris išsaugojo savo vietą parlamente, kai buvo perrinktas Donkasterio mieste Šiaurės Anglijoje, pripažino, kad praėjusi naktis buvo „labai nuvilianti ir sunki“.

Faktiškai pripažindamas pralaimėjimą E.Milibandas sakė „giliai apgailestaujantis“ dėl leiboristų nesėkmių kitur Didžiojoj Britanijoje, ypač Škotijoje, kur, anot jo, partijos pastangas nustelbė nacionalizmo vajus.

„Nepasiekėme pažangos, kurios norėjome Anglijoje ir Velse, o Škotijoje stebėjome, kaip nacionalizmo banga triuškina mūsų partiją“, – sakė jis.

Penktadienį ryte paskelbta visuomeninio transliuotojo BBC prognozė rodo, kad konservatoriai 650 deputatų turinčiuose Bendruomenių Rūmuose turės 325 vietas – tai reiškia, kad iki absoliučios daugumos jiems trūks vos vienos vietos. Leiboristams turėtų atitekti 232 vietos.

Kartu su konservatoriais pergalę šiuose rinkimuose gali švęsti už Škotijos nepriklausomybę pasisakanti Škotijos nacionalinė partija (SNP), kuri praktiškai nušlavė leiboristus anksčiau jų bastionu buvusiame regione.

Škotijoje stebėjome, kaip nacionalizmo banga sutriuškina mūsų partiją

Kaip rodo penktadienį ryte paskelbti galutiniai duomenys, škotų nacionalistai, kurie kadenciją baigiančiame parlamente turi vos šešis deputatus, ketvirtadienį užsitikrino 56 iš 59 regionui skirtų vietų.

Tarp išrinktų SNP narių yra 20-metė studentė Mhairi Black, kuri bus jauniausia Jungtinės Karalystės parlamento narė nuo 1667 metų. Mergina rinkimų kovoje įveikė vieną iš įtakingiausių leiboristų veikėjų – partijos rinkimų kampanijos vadovą Douglasą Alexanderą.

Tačiau šie rinkimai buvo labai nesėkmingi liberalams demokratams, kurie nuo 2010 metų yra D.Camerono koalicijos partneriai. Negalutiniais duomenimis, į parlamentą nebuvo perrinkti net du įtakingi šios politinės jėgos ministrai.

Partijos lyderis ir premjero D.Camerono pavaduotojas Nickas Cleggas sakė, kad centristams praėjusi naktis buvo „žiauri ir sunki“, bei užsiminė galintis atsistatydinti.

SNP sėkmė gali padidinti spaudimą organizuoti naują referendumą dėl regiono nepriklausomybės, nors pernai rugsėjį vykusiame plebiscite rinkėjai pasisakė prieš atsiskyrimą nuo Jungtinės Karalystės.

SNP nudažius Škotijos rinkimų žemėlapį geltona spalva, į Bendruomenių rūmus grįš ir buvęs partijos lyderis Alexas Salmondas, kurį pernai prie partijos vairo pakeitė Nicola Sturgeon.

A.Salmondas, kuris tebėra neoficialus partijos lyderis, puikiai perteikė škotų nacionalistus apėmusią euforiją, pareiškęs, kad „škotų liūtas suriaumojo“.

„Šįryt didžiame Škotijos slėnyje pučia smarkus vėjas“, – sakė jis.

„Škotijoje vyksta radikalus pasikeitimas, kokio, kiek mena politika, dar nėra buvę“, – pridūrė A.Salmondas.

Pagal britų rinkimų sistemą, 650 vietų turinčiuose Bendruomenių Rūmuose partijai reikia turėti absoliučią daugumą, kad galėtų formuoti vyriausybę.

Nors D.Cameronui gali nepavykti užsitikrinti absoliučios daugumos, britų laikraščių penktadienio numerių pirmieji puslapiai atspindėjo prognozes, kad jis grįš į Dauning Stritą.

Vieni laikraščiai tuo džiaugėsi, tuo tarpu kiti penktadienio rytą pasitiko niūriomis nuotaikomis, tarp jų kairiosios pakraipos „Daily Mirror“, kurio visas pirmasis puslapis buvo juodos spalvos, išskyrus baltą užrašą: „Visuotiniai rinkimai 2015. Vėl pasmerkti... Dar penkeri pragariški metai?“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius