-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas buria turtingiausią visų laikų Baltųjų rūmų administraciją

Išrinktasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas per savąją kampaniją patraukė milijonų amerikiečių, patikėjusių jo pažadais rūpintis nuskurdusia darbininkų klase, kurią esą ignoruoja elitas. Tačiau kritikai pastebi, kad nekilnojamojo turto magnatas formuoja, ko gero, pačią turtingiausią Baltųjų rūmų administraciją per JAV istoriją, skelbia BBC.
Donaldas Trumpas Indianapolyje
Donaldas Trumpas Indianapolyje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Bent jau kol kas tarp D.Trumpo pasirinkimų – milijardierius investuotojas, į tinklinės rinkodaros milžinės „Amway“ savininkų šeimą po santuokos įsiliejusi moteris ir bankininkas multimilijonierius.

Demokratai, žinoma, jau puolė į ataką. Pirminiuose prezidento rinkimuose Hillary Clinton pralaimėjęs Bernie Sandersas „Twitter“ paskelbė infografiką su D.Trumpo favoritų pavardėmis ir jų susikrautu turtu bei prirašė: „Donaldo Trumpo administracija: milijardieriai milijardieriams.“

Turtuolių komanda

Be jokios abejonės, ir pats D.Trumpas yra labai turtingas. Žurnalo „Forbes“ vertinimu, jo turtas siekia 3,7 mlrd. JAV dolerių, o magnato imperija apima 500 kompanijų.

Tačiau išrinktasis Amerikos prezidentas gali ir nebūti turtingiausias būsimojoje administracijoje. Švietimo sekretore jis norėtų paskirti Betsy Devos, kuri yra „Amway“ įkūrėjo Richardo Devoso marti. „Forbes“ teigimu, Devosų šeimos turto vertė – 5,1 mlrd. dolerių.

„Goldman Sachs“ – banką, kurį milijonai amerikiečių keiksnojo kaip vieną pagrindinių 2008 metų pasaulinės ekonomikos krizės kaltininkų – apskritai galima vadinti būsimosios D.Trumpo administracijos vardikliu.

Toli gražu neskursta ir D.Trumpo favoritas užimti prekybos sekretoriaus postą – Wilburas Rossas. Investavimo kompaniją turintis turtuolis yra sukaupęs 2,5 mlrd. dolerių.

O W.Rosso pavaduotoju numatytas Toddas Rickettsas, kuris yra vienas beisbolo klubo „Chicago Cubs“ savininkų. Jo turtas – 1,75 mlrd. dolerių.

Kompanija – išties įspūdinga. Tokia, kad iždo sekretoriumi D.Trumpo pasirinkto Steveno Mnuchino biografija net nublanksta. 17 metų investiciniame banke „Goldman Sachs“ dirbęs S.Mnuchinas turi 40 mln. dolerių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stevenas Mnuchinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stevenas Mnuchinas

„Goldman Sachs“ – banką, kurį milijonai amerikiečių keiksnojo kaip vieną pagrindinių 2008 metų pasaulinės ekonomikos krizės kaltininkų – apskritai galima vadinti būsimosios D.Trumpo administracijos vardikliu.

„Politico“ šią savaitę net padarė išvadą: „Goldman Sachs“ sugrįžta į valdžią. Ne tik dėl Steveno Mnuchino, bet ir dėl Stepheno Bannono – šis išrinktojo prezidento patarėjas anksčiau yra dirbęs šiame banke.

„Goldman Sachs“ prezidentas Gary Cohnas labai gerai sutaria su D.Trumpu ir gali gauti darbą administracijoje, nors aštuonerius metus B.Obamos komanda šio banko darbuotojų privengė. „Rolling Stone“ žurnalistas Mattas Taibibi išgarsėjo, kai pavadino šį banką „Ameriką smaugiančiu aštuonkoju vampyru“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Investicinis bankas „Goldman Sachs“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Investicinis bankas „Goldman Sachs“

Transporto sekretorės pareigas eisianti Elaine Chao yra Senato respublikonų daugumos lyderio Mitcho McConnello žmona ir laivininkystės magnato dukra. Minimos ir Beno Carsono bei Tomo Price'o pavardės, o abu jie – taip pat multimilijonieriai.

D.Trumpo atstovai nemato problemų

Pinigų šioje komandoje tikrai labai daug, o stebėtojams tai pro akis nepraslydo. Lapkritį „Politico“ paskaičiavo, kad bendras būsimosios administracijos turtas gali siekti net 35 mlrd. dolerių.

Lapkritį „Politico“ paskaičiavo, kad bendras būsimosios administracijos turtas gali siekti net 35 mlrd. dolerių.

Nors tam reiktų, kad energetikos sekretoriumi būtų paskirtas naftos magnatas Haroldas Hammas, „Quartz“ jau atkreipė dėmesį, kad 35 mlrd. dolerių viršija Bolivijos bendrąjį vidaus produktą.

Tiesa, turtuolių yra ir dabartinėje Baracko Obamos administracijoje – prekybos sekretorė Penny Pritzker yra „Hyatt Hotels“ imperijos paveldėtoja ir turi turto už 2,4 mlrd. dolerių.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry yra sukaupęs turto už 200 mln. dolerių, o dar keli kabineto nariai turi 1–10 mln. dolerių.

„Scanpix“/AP nuotr./JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry
„Scanpix“/AP nuotr./JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry

Tačiau būtent D.Trumpas per rinkimų kampaniją nuolat kalbėjo, kad „nusausins pelkę Vašingtone“ ir Baltuosiuose rūmuose atstovaus nuskurdusiai viduriniajai klasei. Amerikos darbininkai svarbiausiose svyruojančiose valstijose parėmė būtent D.Trumpą, o ne H.Clinton.

Ar toks turtingas kabinetas neužrūstins rinkėjų? D.Trumpo atstovas Anthony Scaramucci įsitikinęs, kad negalima kalbėti apie kokį nors nenuoseklumą.

„Mes norime žmonių, kurie žino visą virtuvę, supranta sistemą, ir žmonių iš šalies, kurie yra kūrybingi ir geba pažvelgti į situaciją iš šalies“, – „Reuters“ teigė A.Scaramucci, kuris, beje, ir pats savo karjeros pradžioje netrumpai dirbo banke „Goldman Sachs“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Elizabeth Warren
AFP/„Scanpix“ nuotr./Elizabeth Warren

Bet demokratai nepatenkinti. Bendrame pareiškime B.Sandersas ir kita įtakinga partijos narė Elizabeth Warren bent jau S.Mnuchiną pavadino „tik dar vienu Volstrito žmogumi“: „D.Trumpas ne tokias permainas žadėjo Vašingtone. Tai pati baisiausia veidmainystė.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius