Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas G-7 susitikime parėmė tolesnes sankcijas Rusijai, bet dėl klimato dar abejoja

JAV prezidentas Donaldas Trumpas per Didžiojo septyneto (G-7) susitikimą Italijoje pasisakė už sankcijų Rusijai išlaikymą. Tiesa, jis dar nėra apsisprendęs, ar pritarti svarbiam susitarimui dėl kovos su klimato kaita, rašo „EU Observer“.
 G-7 lyderių susitikimas Sicilijoje
G-7 lyderių susitikimas Sicilijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tai po G-7 viršūnių susitikimo Sicilijoje pareiškė D.Trumpo patarėjas ekonomikos klausimais Gary Cohnas.

„Mes neatlaisviname sankcijų Rusijai. Kaip tik ieškome būdų jas sustiprinti. Prezidentas nori, kad sankcijos liktų, ir manau, jog prezidentas yra aiškiai pasakęs, ką turi daryti rusai, kad jos būtų panaikintos“, – Minsko susitarimus priminė G.Cohnas.

Tiesa, anksčiau šią savaitę šis D.Trumpo patarėjas buvo sukėlęs bangų, kai pareiškė: „Manau, kad prezidentas galvoja dėl sankcijų. Šiuo metu neturime pozicijos.“

Vis dėlto penktadienį G.Cohnas pabrėžė netiksliai pasakęs: „Tiesiog turėjau pasisakyti kur kas aiškiau.“

Susitikime Sicilijoje dalyvavęs Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas irgi teigė, kad tikisi, jog JAV išlaikys sankcijas Rusijai, nors ir pripažino, kad jo ir D.Trumpo nuomonės apie Vladimirą Putiną skiriasi.

„Mano įspūdis toks, kad dėl konflikto Ukrainoje mūsų nuomonės daugiau mažiau sutampa. Bet aš ne toks optimistiškas, jei kalbėtume apie Putino planus ir ketinimus“, – teigė D.Tuskas.

Koks požiūris į klimato kaitą?

G-7 šalių – JAV, Jungtinės Karalystės, Kanados, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos ir Japonijos – lyderiai šeštadienį turėtų pasirašyti tradicinį komunikatą, kuriame būtų nusakytos bendra pozicija dėl klimato kaitos, migracijos, prekybos, santykių su Rusija ir kovos su terorizmu.

Tačiau D.Trumpas jau atsisakė pasakyti, ar jis gerbs anksčiau Vašingtono prisiimtus įsipareigojimus laikytis Paryžiaus susitarimo dėl klimato kaitos stabdymo.

O Vokietijos kanclerė Angela Merkel žurnalistams teigė su kitais lyderiai bandžiusi įkalbėti JAV prezidentą nesitraukti iš susitarimo. Diskusijos esą buvusios „sąžiningos“ ir „labai įtemptos“.

JAV pateikė savo tekstą, kuriame pabrėžiama „valstybių teisė kontroliuoti savo sieną ir pačioms nustatyti migracijos lygį“.

„Labai aiškiai leidome suprasti, kad norime, jog JAV laikytųsi įsipareigojimų. Pateikėme daug skirtingų argumentų ir raginome prezidentą nesitraukti iš susitarimo dėl klimato“, – sakė A.Merkel.

D.Trumpo patarėjas G.Cohnas gi po susitikimo tepasakė, kad prezidento nuomonė „evoliucionuoja“ ir kad jis „jaučiasi daugiau žinantis apie šią temą“.

Tiesa, britų dienraštis „The Guardian“ penktadienį pranešė, esą nesutarimai tarp D.Trumpo ir kitų lyderių buvo tokie rimti, kad šeštadienį galima laukti ne pilno komunikato, o trumpo pranešimo – ir ne tik dėl klimato, bet ir dėl migracijos.

Iš pranešimo juodraščio, kurį matė „The Guardian“, galima spręsti, kad D.Trumpas norėtų tik trumpai užsiminti apie migraciją ir migrantų bei pabėgėlių teises. JAV pateikė savo tekstą, kuriame pabrėžiama „valstybių teisė kontroliuoti savo sieną ir pačioms nustatyti migracijos lygį“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius