Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas – į Baltuosiuos rūmus, Rusijos kaimynės – atgal į Sovietų Sąjungą?

Atrodo, kad Donaldo Trumpo ir Vladimiro Putino ryšys tik stiprėja, nors D.Trumpas dar net oficialiai netapo JAV prezidentu. Tai neramina Rusijos kaimynes, kurioms vis labiau tikėtina atrodo tai, kad Vašingtonas nusileis Maskvai ir atiduos jai jos taip įsivaizduojamą „įtakos sferą“, „The Daily Beast“ rašo Anna Nemtsova.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / „Scanpix“/AP nuotr.

Kokie iš tikrųjų yra Rusijos vadovo V.Putino planai buvusioms Sovietų Sąjungos valstybėms, tebėra didelis galvosūkis – ir Vakarams, bet ypač šių valstybių vadovams. Nors kai kurių prezidentai džiaugiasi galimybe patekti į Rusijos rinką, jie dėl to vis tiek nėra pasirengę bundančiai Rusijos imperijai atiduoti savo politinių galių.

Vieno artimiausių V.Putino sąjungininkų – Baltarusijos lyderio Aliaksandro Lukašenkos – nervinimasis labai akivaizdus. Jis jau pagrasino įmesti į kalėjimą visus, kurie įžeis baltarusių tapatybę arba pasisakys už Baltarusijos susijungimą su Rusija.

Paskutiniu Europos diktatoriumi arba tiesiog „Batka“ vadinamas A.Lukašenka perspėjo kitas buvusias Sovietų Sąjungos valstybes: „Reikia būti atsargiems su Rusija“.

Po D.Trumpo pergalės V.Putinas buvo puikios nuotaikos ir net bendraudamas su vaikais sakė, kad „Rusijos sienos niekur nesibaigia“. Rusai pasijuokė, tačiau ne baltarusiai.

Praėjusią savaitę Baltarusijos pareigūnai suėmė tris vietos žurnalistus, kurie dirba korespondentais Rusijos „Regnum“. Juos apkaltino tautinės neapykantos kurstymu už tai, kad jie Baltarusiją pavadino „išprotėjusia pseudovalstybe“.

Žurnalistus apkaltino tautinės neapykantos kurstymu už tai, kad jie Baltarusiją pavadino „išprotėjusia pseudovalstybe“.

„Už separatizmo kurstymą dabar yra griežtai baudžiama, mūsų valdžia aukština tautinio identiteto vertybes tam, kad aiškiai parodytų – mes esame nepriklausoma valstybė, – „The Daily Beast“ sakė žurnalistė Irina Khalip. – A.Lukašenko persigandęs dėl aneksijos grėsmės. Jis nenori tapti kokiu nors regioniniu gubernatoriumi.“

Jeigu prieš kelerius metus prieš A.Lukašenkos režimą protestuojantys aktyvistai susilaukdavo problemų dėl baltarusių kalbos ar nacionalinių simbolių naudojimo, dabar visoje šalyje gausu plakatų, kurie aukština tradicines vertybes. Viename jų, pavyzdžiui, vaizduojamas biuro vadybininkas, sakantis, kad jo mėgstamiausias žodis yra „pospech“ – „sėkmė“ baltarusiškai.

Tuo tarpu kai kurie simboliai staiga pradėjo erzinti Baltarusijos valdžią – pavyzdžiui, Georgijaus juostelė, kuri yra tapusi Rusijos karinės galios simboliu.

Neseniai Bresto mieste autobuso keleivis ant vairuotojo veidrodėlio pamatė pakabintą Georgijaus juostelę ir įpykęs apie tai pranešė vietos valdžiai. Valdžia tuomet oficialiai uždraudė viešojo transporto vairuotojams naudoti šį simbolį, kuris yra labai populiarus tarp separatistų Rytų Ukrainoje ir aneksuotame Kryme.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Georgijaus juosta
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Georgijaus juosta

Tuo tarpu Rusijoje svajonės apie savo šalies didybę vis auga. Kremliui artimas analitikas Jurijus Krupnovas sako besitikintis, kad V.Putino planai yra žymiai didesni nei Sovietų Sąjungos atkūrimas. „Planas yra suvienyti visą Eurazijos žemyną, – aiškino jis. – Tačiau mūsų ekonomika dabar tam yra per silpna, todėl neaišku, kokią ekonominę revoliuciją prezidentas planuoja visoms šioms valstybėms ateinančiais metais. Tai turėtų būti kažkas pakankamai galingo, kad būtų pažymėtos 100-osios Spalio revoliucijos metinės.“

Tas ratas, kuriame V.Putinas gali ieškoti draugų pasaulyje, vis siaurėja.

Visgi tas rusų optimizmas, kurį išlaisvino D.Trumpo pergalė, turėtų sumažėti, jeigu jie įvertintų tai, ką V.Putinas yra pasiekęs per savo vadovavimo laikotarpį. „Visos ankstesnės V.Putino sąjungos žlugo, įskaitant ir Šanchajaus bendradarbiavimo organizaciją (ŠBO), Nepriklausomų valstybių sandraugą, – „The Daily Beast“ sakė nepriklausomas politikos ekspertas Dmitrijus Oreškinas. – Kinija nesutiko padėti V.Putinui atkurti ŠBO, todėl dabar jis žiūri į Japoniją, ieško kitų sąjungininkų Azijoje. Tas ratas, kuriame V.Putinas gali ieškoti draugų pasaulyje, vis siaurėja.“

„Visi geopolitiniai modeliai, kuriuos sukūrė V.Putino numylėtinis Vladislavas Surkovas, žlugo – įskaitant „Novorusiją“ ir „Rusų pasaulį“. Tam, kad judėtų pirmyn, kad būtų sukurta Eurazijos sąjunga, reikia rasti kažkokį dirbtinį būdą pakelti ekonomiką ir Rusiją paversti patrauklia toms šalims, kurioms ji nori vadovauti“, – „The Daily Beast“ sakė J.Krupnovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius